34 sivil toplum örgütü ve sendikadan oluşan Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi olarak 20 Kasım Perşembe günü ‘Ya yasa ya barra’ eylemiyle protesto gösterisi gerçekleştirdik. Kuğulu Park’ta toplanarak ‘ya yasa ya barra’ yazan bavulları taşıyarak Meclis önüne yürüdük. Meclise bavulları atarak Milletvekillerine taraflarını belirlemeleri talebimizi vurguladık. Ya bu halkı göç ettirecek ya da sahip çıkacaklar.
Eylemde “Herkes Tarafını Bugün Belirleyecek”, “Ayrımcılık Değil Hakkımızı İstiyoruz”, “Susma Haykır, Göç Yasasına Hayır” pankartları taşındı.
Meclis önünde sendika Başkanımız Tahir Gökçebel yaptığı açıklamada “Ey hükümet, ya bizim yanımızdasın ya da karşımızdasın” dedi.
LATİFOĞLU
Eylemde konuşan Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu, Meclisteki milletvekillerine yasanın iptali için son bir çağrı yapmak için geldiklerini söyleyerek, hükümet edenlerin önceden yasaya karşı mücadele ederken meclis koltuğuna oturduktan sonra verdikleri tüm sözleri unuttuklarını söyledi.
“Kaynak Yok” söyleminin doğru olmadığını ve 70 müşavire kaynak ayrılabildiğini söyleyen Latifoğlu, şimdi her şeyi bir kenara bırakıp icraat yapma zamanının geldiğini söyledi.
Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’e de çağrıda bulunan Latifoğlu, yasanın iptaline onay vermesini istedi.
Meclisten çıkarak eyleme destek veren TDP milletvekillerine teşekkür eden Latifoğlu, mecliste oturmaya devam eden TDP dışındaki milletvekillerine de bahçeye inip sendika ve STÖ’lerin hazırladığı bavulları alıp meclisi terk etme çağrısı yaptı.
GÖKÇEBEL
İnisiyatif adına hazırlanan yazılı açıklamayı okuyan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de, statükonun halkın varlığını tehdit etmeye devam ettiğini, geriye götürülen hakların ekonomideki paylaşım terazisini daha da bozduğunu kaydetti.
Halkı açlığa, göçe, çaresizliğe, işsiz ve aşsız yaşamaya, zorlayan yasanın kalkmasını istemeyenlerin Meclisten gideceğini ifade eden Gökçebel, “adaletsiz ve ahlaksız teklif” olarak nitelediği yasayı tek destekleyenin doymak bilmeyen sermaye olduğunu savundu.
Gökçebel 1 yıldan uzun süredir görevde olan hükümetin, daha önce çalışanları rahatlatma sözü verdiğini hatırlatarak, bugün Meclise sunularak ivedilik istenen yasa önerisini rafa kaldırma çabaları olması durumunda milletvekillerinin bunun hesabını vereceğini söyledi.
“Halk mahkemesi kararını vermiştir, ısrar ederseniz bu halk size ‘Barra!’ diyecektir” ifadelerini kullanan Gökçebel, toplumun adaletsizliğe isyan bayrağını açtığını “Göç yasası” kaldırılana kadar mücadelenin süreceğini bildirdi.
Gökçebel KTHY çalışanlarının onurlu mücadelesini de selamladığını ifade ederek, ilerleyen günlerde yine Meclis önünde olacaklarını, gerekirse hep Meclis önünde duracaklarını da bildirdi.
ÖZYİĞİT
Eyleme TDP milletvekilleri Mehmet Çakıcı ve Hüseyin Angolemli’yle birlikte destek veren TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de TDP’nin işçinin ve emekçinin yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.
Hükümetin 28 Temmuz seçimlerinde verdiği hiçbir sözün arkasında durmadığını savunan Özyiğit, “eşit işe eşit ücret” fikrini savunmaya devam edeceklerini, TDP’nin söz konusu yasanın tümden iptalini istediğini hatırlattı.
Bir mücadele verilip bir yere ulaşılacaksa hep birlikte hareket edileceğinin altını çizen Özyiğit, bazılarının yaptığı gibi koltuğa oturduktan sonra verdikleri sözleri unutma niyetinde olmadıklarını söyledi.
Özyiğit KKTC’nin kendi kendini yöneteceği, sivil-demokratik bir yaşama kavuşacağı günlerde yaşamayı arzuladıklarını yineledi.
Konuşmaların ardından meclis önüne getirilen bavullar meclis bahçesine atıldı.