Vatandaşı her geçen gün fakirleşen, cebindeki parası azalan, alım gücü düşen bu ülkenin yöneticileri rahat mıdırlar bilinmez. Ancak anlaşılan odur ki bu durumdan pek rahatsız değiller. Belki de onlar birikimlerini döviz olarak yaptığından ellerini ovuşturmaktadırlar. Aksi olsa hayat pahalılığı hesaplanırken kandırmacalara son verip, dövizin durdurulamaz yükselişini ve halkın her geçen gün fakirleştiğini görüp gereken önlemleri ivedilikle alırlardı.
Eylül ayı HP (0.51) hesaplanırken Ercan-Antalya uçak bileti %26 ucuzladı ve bu H.P hesaplamasında bir veri olarak kullanıldı. Dikkat edelim, Eylül ayı okullar açılırken giyim %6.4, eğitim giderleri % 4.11 artmıştır. Turizm sezonunun kapanması ile özellikle Ercan-Antalya uçak bileti hesaplanarak (çünkü Antalya uçak biletleri yaz sezonunda (Temmuz-Ağustos) çok yükselirken Eylül ayında da çok düşecektir) insanların esas giderleri olan okul kıyafetleri ve eğitim giderleri için yaptığı harcamalar %10.51 arttığı halde ancak bu oyunla Eylül ayı H.P 0.51 ilan edilmiştir.
Ekim ayı H.P 0.92 ilan edilirken Halkın gerçek gideri olan gıda-su-elektrik-eğitim ve giyim %14.71 artış göstermiştir, ancak Ekim ayı H.P hesaplanırken yurt dışı turların ve otellerin ucuzlaması da hesaplanmış ve ana harcama gruplarındaki %14.71 artış karşımıza 0.92 HP olarak çıkmıştır.
Sadece Eylül ve Ekim ayında D.P.Ö’nün yaptığı hesaplamalar dikkate alındığında bile halkın ana harcama grupları olan gıda-su-elektrik-eğitim ve giyim (%13.47-%14.71) %28.18 artmıştır. Ancak bu iki aydaki H.P %0.51 ve %0.92 olarak hesaplanmış yani % 1.43 hayat pahalılığı ilan edilmiştir. Aslında bu oranlara baktığımızda halkın gerçekte yaptığı harcamalarda %26.75 oranında artış olmuştur.
Bu en kibar tanımlama bile kandırmacadır, yalancılıktır,
Devlet eliyle halkın fakirleştirilmesidir.
Dövizin değişimine ve hayata yansımasına bakarsak Euro’nun 1 Ocak 2017 -20 Kasım 2017 arasındaki dönemde %19- İngiliz sterlininin ise %16 arttığını görüyoruz. Haklarımızın alım gücünün çeşitli hesaplama oyunlarıyla düşürülmesinin yanı sıra maaş ve ücretlerin de dövizin bu artışı karşısında eridiğini görmek zor olmasa gerek. 1 Ocak 2017’de 473€-404 STG olan asgari ücret bugün itibariyle 415€- 369 STG olmuştur. Ve bu her geçen gün daha da azalmaktadır.
Göç yasası kapsamında işe başlayan bir öğretmenin 1 Ocak 2017’de eline geçen maaş 575.STG-673 Euro iken bugün 534.STG-601.Euro’ya düşmüştür.
Yıllardan beridir halkın mağdur olduğu en önemli sorunlardan biri dövizin yükselişi karşısında halkın alım gücünün azalmasıdır. Bu durum uzun yıllardır halkımızın belini bükerken bu konuda hiçbir adım atılmadığı gibi adeta ‘sin da gülle geçsin’ mantığı ile görmezden gelinmiştir. Ülkedeki insanların, halkın ne halde olduğunu hissedecek, anlayacak, hesaplayacak iradeli, cesur, duyarlı adımlar atılmalı, HP tekrardan iki ayda bir konsolide edilmeli, ya stabil para birimine geçilmeli, ya da döviz tüm mal ve hizmetlerin pahalılaşmasını önlemek için normal değerine sabitlenmelidir. Atılması gereken önemli bir adım da H.P hesaplanırken halkın temel gider kalemleri olan gıda –su-elektrik- eğitim- giyim ve sağlık kalemlerinin artışı özenle ve gerçekçi rakamlarla dikkate alınmalı ve hesaplanmalıdır. Aksi taktirde yapılanlar halka hizmetten çok fakirleştirmeye yönelik oyunlara düşmektedir. Halkın refahını düşünenlerin bu konuda harekete geçmesi bir zorunluluktur.
Halka karşı sorumluluk taşıyanların üç maymunu oynamayı bırakıp bir an önce çözüm üretmesi gerekmektedir.
Ozan ELMALI
Mali Sekreter
Yönetim Kurulu (a.)