SENDİKALARIMIZDAN BAŞBAKAN’A ÇAĞRI: “İMZALADIĞIN PROTOKOLÜN GEREKLERİNİ YERİNE GETİR !”

0
733

Kamuda yetkili sendikalarımız 19 Temmuz 2023 tarihinde Kamu İş binasında toplanarak zamların toplumda yarattığı sıkıntıyı ve sendikalarla hükümet adına Başbakan’ın imzaladığı protokolün gereklerini yerine getirmesi konusunda toplantı yapıldı. Konuyla ilgili en son 13.07.2023 tarihinde sendikalarımızla Maliye Bakanı arasında yapılan toplantıda tekrar taleplerimiz ortaya konulmuş, Maliye Bakanının konuyu hükümete götüreceği, değerlendirme yapılacağı ve en kısa sürede Başbakan’ın sendikaları toplantıya çağıracağı kararlaştırılmıştı.

Konunun takipçisi olan sendikalarımız, henüz bir açıklama yapılmaması, görüşme çağrısında bulunulmaması karşısında 21.07.2023 Cuma saat 10.00’da Sendikalarımız Başbakanlık Önünde Eylem ve Basın Açıklaması Gerçekleştirdi.

Kamuda yetkili sendikalarımız, Başbakan’ı “Göç Yasası” olarak adlandırılan 47/2011 sayılı yasa kapsamında istihdam edilen çalışanlara Hayat Pahalılığı düzenlemesiyle ek artış konusunda imzaladığı protokolü uygulamaya çağırdı.

Hayat pahalılığı ödeneğinin 6 değil 2 ayda bir verilmesi talebini dile getiren sendikalarımız, zamları protesto için Başbakanlık önüne tüp gaz götürdü.

Türkiye’deki gibi çalışanlara refah payı da verilmesi talebini dile getiren sendikalarımız, vergi dilimleri ve matrahıyla ilgili verilen sözün de tutulmasını isteyerek, en düşük maaş alanla en yüksek maaş alanının yüzde 37 vergi diliminde bulunduğunu belirtti.

Başbakanlık önünde tüplü eylem yapan KTAMS, Kamu-Sen, KTÖS, KTOEÖS ve Hür-İş adına açıklama yapan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Başbakan’a seslenerek, “İmzasına sahip çıkmayan ülkesine de çalışanına da halkına da sahip çıkamaz” dedi.

Başbakan Ünal Üstel’den 15 gündür randevu alınamadığını, Başbakanlık Müsteşarı’nın telefonlarına çıkmadığını belirten Güven Bengihan, sendikalarımızın önümüzdeki hafta demokratik eylem hakkını kullanacağını söyledi.

Bengihan, Başbakan’ın sendikalarımızla 12 Ekim 2022’de bir protokol imzalandığını, bu protokolle özellikle Göç Yasası kapsamında işe alınanların maaşlarına Hayat Pahalılığı düzenlemesinde ek artış yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.

İlk Hayat Pahalılığı düzenlemesinde Göç Yasası çalışanlarına Barem I’in I’inden başlayarak üniversite hizmet sınıfının I’inci derecesine kadar kademeli olacak şekilde 800 TL ödenmesi için adım atıldığını ifade eden Bengihan, bu uygulamanın ocak ayında yenilenmediğini kaydetti.

Sıfırlanan KDV’lerin, düşürülen harçların raflara hiçbir olumlu yansıması olmadığını da vurgulayan Bengihan, Türkiye Cumhuriyeti’nde 6 aylık hayat pahalılığının yüzde 19.77, KKTC’de ise yüzde 33.32 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye’deki çalışanlara yüzde 34 artışla refah payı da verildiğini dile getiren KTAMS Başkanı Bengihan, KKTC’de “göç yasasından” kamuya girenlere yüzde 24, daha eski baremden işe girenlereyse yüzde 27-28 artış yapıldığını belirterek, “Gerçekleşen hayat pahalılığı dahi maaşlara yansıtılmadı” dedi.

Bengihan, Türkiye’deki gibi çalışanlara refah payı verilmesi taleplerini de dile getirdi.

“Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar”

KTAMS Başkanı Bengihan, “Ocak ayından başlayan zamlar temmuzun sonunda maaşlara yansıtılıyor. 7’nci aydan itibaren yapılan zamlarla verdikleri bütün Hayat Pahalılığı da boşa gidiyor. Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar. Alım gücü gerileyen asgari ücretli sefalete terk edildi” dedi.

Akaryakıta, süte, tüpe, ekmeğe, elektriğe yüzde 20’ye varan zamlar yapıldığını kaydeden Bengihan, asgari ücretli daha artışlı maaşını almadan zamların başladığını, vatandaşın dövizdeki artış karşısında her geçen gün daha da fakirleştiğini belirtti.

“Emirnameyi bile yanlış yayınladılar”

Tüp gaza 40 TL zam yapıldığını hatırlatan, zammın yürürlüğe girmesiyle ilgili yayınlanan emirnamede geçtiğimiz yılın tarihinin yazdığını söyleyen Bengihan, “Emirnameyi bile yanlış yayınladılar.  Gaz almak gibi bir dertleri de yok… Her şeyi biz yapacaksak size gerek de yok…” ifadelerini kullandı.

 “En düşük maaş alanla en yüksek maaş alan yüzde 37 vergi diliminde”

Maliye Bakanı Alişan Şan ile sendikalarımızın geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen toplantıda  Başbakan’ın imzaladığı protokolün hatırlatıldığını kaydeden Güven Bengihan, şu anki enflasyonist yapıda Hayat Pahalılığı ödeneğinin 6 ayda bir verilmesinin yeterli olmadığını Maliye Bakanı’na da söylenildiğini aktardı.

Vergi dilimleri ve matrahlarıyla ilgili düzenlemeyle ilgili görüşlerimizin verildiğini ama bunun da dikkate alınmadığını söyleyen Bengihan, Hayat Pahalılığının baremlere yansıtılmasıyla en düşük maaş alanla en yüksek maaş alanının yüzde 37 vergi diliminde bulunduğunu kaydetti.

KTOEÖS Başkanımız Selma Eylem:

“Sosyal devlet olmaktan da oldukça uzaktadırlar”

KTOEÖS Başkanımız Selma Eylem, eylemde konuşarak “Emekçinin değil, sermayenin yanındadırlar, sosyal devlet olmaktan da oldukça uzaktadırlar” dedi.

Hükümettekilerin tek dertlerinin koltuk olduğunu vurgulayan Eylem, “Kıbrıslı Türklere yapılan dayatmalarla tüm kurumların bir bir elden gittiğini” belirtti.

Eylem, “Emek için mücadele verecek olan sendikalardır. Mücadelemiz devam edecek” dedi.