Öğretmenler yasasının 11. Maddesinin 2. Fıkrasının (d) bendine göre öğretmenlerin “Yer değiştirme işlemleri yılda bir kez 1-15 Temmuz tarihleri arasında yapılır” olduğunu emredilmektedir. Nisan ayından berridir yoğun şekilde çalışarak, ara vermeden, adeta bakanlık personeli gibi çalışan KTOEÖS Eğitim ekibimizin yer değiştirme işlemlerini bitirmesine rağmen, bitmiş olan listelerin yasallaşması için Kamu Hizmeti Komisyonuna gitmemesi olacak iş değildir. Bu listelerin bugün tamamlanıp sevk edilmesi bile öğretmen münhallerinin belirlenmesi, sınavların yapılması ve kadro atamalarının yapılmasını, okulların eksiksiz açılmasına yetişmeyecektir. Hal böyle iken Eğitim Bakanlığının devir teslim işlemleri bir haftadır yapılmış, ancak gerekli adımlar atılmamıştır.
Her yıl okulların en temel ihtiyacı olan kadroları bile doldurmayan ve okulları eksiksiz açamayan bir Milli Eğitim Bakanlığı kamuoyunda büyük bir şaibe yaratmaktadır. Yaratılan şaibe, bunun iş bilmezlikten değil, bilinçli ve kasıtlı yapıldığıdır. Bilimsel, demokratik, laik kamusal eğitime tek kuruş harcanmamakta, buna karşın muhafazakâr, misyoner, suni eğitime, külliyeye milyonlarca Euro para aktartılmakta, özel okullar ise kollanmaktadır. Şu anda binlerce işsiz öğretmen adayı genç varken, aynı branştan sadece orta öğretimde 100’den fazla TC’den öğretmen getirtilerek istihdam edilmiştir. Bu öğretmenlere çifte maaş verilmekte ve misyonerlik görevi ile atamaları yapılmakta, ülkemizdeki genç öğretmen adayları ise işsizliğe mahkûm edilmiştir.
Özel Eğitim, Teknoloji Tasarım, Rehberlik, Din ve Ahlak Bilgisi, Fransızca, Almanca, Meslek Dersleri ve ülkemizde diğer mevcut olan alanlardan işsiz öğretmenlerin yerine TC’den öğretmen getirilip istihdam edilmesinin izahı olabilir mi?
Eğitimde kaosa oynanmaya devam ediliyor izleniminin en belirgini ise Göç Yasası konusunda Hükümetin sessiz kalması, hükümet programında ise net bir açılımın bulunmamasıdır. Öğretmenlere uygulanan bu adaletsizlik sürdürülemez. Kamusal, nitelikli eğitim her çocuğa eşit fırsatlarla sunulmalı, bu hizmeti veren öğretmenlerin adaletsizce bölünmesi, parçalanması sonlandırılmalıdır.
Devlet okulları güçlendirilecekse, nitelikli kamusal eğitim gailesi varsa, CTP-UBP Hükümeti bunu somutlaştırmalıdır. Yoksa, Eğitimde sürekli kaosa oynanarak devlet okulları kapatılmak mı istenmektedir?
Zühre ÖZKARAMAN
Eğitim Sekreteri
Yönetim Kurulu (a.)