Maliye Bakanlığı Önünde Eylem Gerçekleştirdik: “ÇALIŞANLARIN SESİNE KULAK VERİN!”

0
554

 

14 Aralık 2023 Perşembe günü “Göç yasası kapsamındaki öğretmen ve tüm çalışanların hakları için” Maliye Bakanlığı önünde eylem gerçekleştirdik.


Kamusal kaynaklarımız, birikimlerimizle toplumsal yok oluşa sürüklenmekteyiz. Kamusal alanlara peşkeş çekilmekte, kamusal hizmetler niteliksizleştirilmekte, ulaşılmaz kılınmaktadır. Toplumun %5 ayrıcalıklı kesimi toplumsal birikimin %90’ına el koymuş durumdadır. Çalışanların %90’ı gelecek, yaşam ve geçim derdine sokulmuştur. Asgari ücretli, sabit ve dar gelirli, göç yasalı çalışanlar arabasına benzin koyamaz, mutfağında tencere kaynatamaz, geçinme, barınma, beslenme, ısınma, sağlık ve güven yokluğuna sürüklenmiştir. Her geçen gün alım gücü bitirilen bu çevreler ülkede çok küçük bir azınlığa hizmetçi durumuna getirilmiş, üstelik sürekli kalan haklarına saldırı, aşağılanma, itibarsızlaştırılma, ötekileştirilme hatta kendi yurdundan kovulmakla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu kabul edilemez toplumsal mühendisliğe, zenginlere, sermaye düzenine dur demek için mücadele etmeye devam edeceğiz.

İVEDİLİKLE POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKLİDİR!

  1. Kontrolsüz ve keyfi vatandaşlık artışı politikaları konsensüsle durdurulacak şekilde anayasal güvenceye bağlanmalıdır.
  2. Derhal asgari ücret tespit modeli (yaşanabilecek bir seviyeye)  güncellenmeli, asgari ücret Euro’ya endekslenmeli, hükümet-sermaye hegemonyasından kurtarılarak otomatik güncelleme ile alım gücünün sürekli korunması sağlanmalıdır.
  3. Vergi tabana yayılacak şekilde ‘‘az kazanandan hiç çok kazanandan çok vergi alınacak’’ şekilde vergi muafiyetleri/dilimleri tekrar bozulmayacak şekilde güncellenmelidir.
  4. Toplu sözleşme, sendikalaşma, sosyal güvence tüm çalışma hayatına (özel-devlet) zorunlu hale getirilmeli, güvence altına alınmalıdır.
  5. Kamusal hizmetler (eğitim, sağlık, belediye vs..) nitelikli ve ulaşılır hale getirilmelidir (kadro, bütçe, alt yapı vs eksiklikleri tamamlanmalıdır)
  6. Kayıt dışılık, vergi affı, şirketlere peşkeş, keyfi, gizli israfları önleyecek otomasyon, açıklık, şeffaflık hesap verilebilirlik sağlanmalıdır. Bu güne kadar ki yolsuzluklar derhal yargı önüne çıkarılmalıdır.

GÖÇ YASASI, SOSYAL GÜVENLİK YASASI KALDIRILMALIDIR!

Göç yasalı öğretmenler için;

  1. Barem topuna gelme süresi İLO/UNESCO ortak tavsiyesindeki gibi maximum 15 yılda tamamlanmalıdır. (Bugün 28 yılda topa geliniyor.)
  2. Vergi muafiyetleri/dilimleri göç yasalı öğretmenlere minimum vergi diliminde sürekli kalmaları sağlanmalıdır. Eşel-Mobil sistemi ile kayıplar 2 ayda bir giderilmelidir. (Bugün en yüksek dilimden vergi ödeniyor.)
  3. Tüm öğretmenlere yıpranma (1/5) verilmeli ve bu fiili hizmetten sayılarak prorata usülü emeklilik hakkı tanınmalıdır.
  4. Öğretmenlerin ve diğer çalışanların tüm çalışmışlıkları (devler, özel bakılmaksızın) barem, emeklilik, kıdem açılarından da birleştirilmelidir.
  5. Göç yasalı öğretmenlerin diğer yasalara bağlı öğretmenler arasındaki maaş farkı bitirilecek ve tekrarına imkan vermeyecek şekilde kapatılmalıdır. (Eşitsizlik bitirilmelidir)
  6. Sosyal güvenlik / sigortalar yasasında ikramiyelerin %20 azaltılmış olmasına son verilmeli, yatırımların ve emeklilik menfaatleri açısından birikimlerin korunması için derhal önlem alınmalı, acilen fon yönetimi kurulmalı ve öğretmenler sendikaları da bu yönetimde yer almalıdır.
  7. Kadın öğretmenlerin ve tüm çalışan kadınların doğum izinler, en az 6 ay ödenekli hale getirilmelidir.

KAMUSAL EĞİTİM, DEVLET OKULLARI GÜÇLENDİRİLMELİDİR !

  1. Öğretmenler yasasındaki bölüm şefi, atölye şefi, müdür, muavin, öğretmen kadroları derhal doldurulmalı, Türkiye’den öğretmen getirilmesi uygulanması sonlandırılmalıdır. (İşsiz binlerce öğretmenimiz mevcuttur.)
  2. Ülkemiz Eğitim-Öğretim ve tüm kesimler için özgün ve bağımsız hale getirilmelidir. ‘‘Eğitim Komisyonu’’ kurulmalı ve tüm değişimler konsensüsle / bilimsel anlayışla devlet politikasına dönüştürülmelidir. Bilimsel, laik, kamusal, parasız ve nitelikli eğitimden taviz verilmemelidir.
  3. Okullarda güvenlik, nüfus, kalabalık sınıf, oryantasyon, altyapı, bütçe vs göz önünde bulundurularak adım adım ‘‘Standart Okul’’ modellerine geçilmeli, uzun vadeli bir program oluşturulmalıdır.
  4. Okul başarıları, yönlendirme, değerlendirme, nitelik düşürülmeden ‘‘Siyasetin Müdahalesinin’’ sıfırlanacağı bir biçimde ülke eğitimi tamamen Bilimsel, Nitelikli,  Laik, Parasız ve Kamusal ilkelere bağlı olmalıdır.

 

    Tahir GÖKÇEBEL

Genel Sekreter

(Yönetim Kurulu a.)


 

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Ülkemizde devlet eliyle çalışanlar, göç yasasına tabi olanlar, emeklilerin çoğunluğu, asgari ücretliler, yani halk düşen alım gücüyle fakirleştirilmektedir.

TL kullanımı ve yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü erimekte olan çalışanlar yoksulluk sınırı altında, asgari ücretliler ise açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edilmektedir.

Hp oranı reel yansıtılmadığından bu oranda maaşlara yapılan artışlar alım gücünü korumaktan oldukça uzak bir noktadadır. Hp’nin yeterli olmasa da daha sık aralıklarla maaşlara yansıtılması yönünde yasal çalışmalar yapılmıştır. Ancak, vergi dilimlerinin ve kişisel muafiyetlerin güncellenmesiyle ilgili herhangi bir adım atılmamıştır. Bu durum çalışanlar arasında vergi adaletinin  bozulmasına neden olmuştur. Bu konuda ivedilikle adım atılmalıdır.

Teşvikler, muafiyetler,  imtiyazlarla milyonlarca euroluk vergi afları sağlanan ayrıcalıklı bir azınlık  olan sermayeyi destekleyenler  bunların  vergi kaçakçılığına, kara para aklamalarına, yolsuzluklarına, yağma, talanına göz yumarken, uygulanan hatalı maliye ve vergi politikalarının tüm yükünü maaşlı çalışanlara yüklemekte, halkı fakirliğe sürüklemektedir.

Asgari ücretlinin söz hakkı olmayan bir masada, belirleme yetkisinin sermayeyi temsil edenlerin iki dudağı arasında olması, ahkam kesmesi ve hatta emekçileri bu ülkeden kovacak kadar haddini aşması kabul edilemezdir. Hükümet olduğunu iddia edenler bu hadsizliğe sessiz kalmamalı, ortak olmamalıdır.

Tüm çalışanların insanca bir yaşam ücretine, sendikalı olmaya, güvenceli, eşit çalışma koşullarına sahip olmaya hakkı vardır. Asgari ücret, insanca yaşanacak düzeyde belirlenmelidir. Çalışanlar arasında adaletsizlik yaratan göç yasası ve sosyal güvenlik yasası kaldırılmalıdır. HP’nin hesaplanma biçimi realiteye dönüştürülmeli devlet eliyle halkın fakirleştirilmesine son verilmelidir. Eşel mobil 2 ayda bir olmalı, stabil para birimine geçilmesi için ivedilikle adımlar atılmalıdır. Vergi adaleti sağlanmalı, düşük gelirliler rahatlatılmalıdır. Ortadan kaldırılan mali protokol görüşmeleri başlatılmalıdır.

Sendikamız insanca bir yaşam için, eşitlik, adalet için mücadele etmeye devam edecek, talimatlarla ve işbirlikçileriyle toplumumuzu fakirleştirenlere, yok oluş noktasına getirmeye çalışanlara ve yandaşlarına karşı mücadelesini sürdürecektir…

 

Selma EYLEM

     Başkan

 Yönetim Kurulu a.