7 Mayıs Çarşamba günü sendikamızın Avrupa Parlamentosu ile birlikte düzenlediği toplantıda, Avrupa Parlamentosu 2014 seçimlerinde ilk kez oy kullanma hakkına sahip olan Kıbrıslı Türkler için Avrupa Parlamentosu yetkilileri tarafından bilgilendirme yapıldı.
Etkinlikte, AB sürecinin başladığı 2000’li yıllardan itibaren AB ile ilgili resmi düzeyde politikaların bulunmadığı, bu nedenle Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Kıbrıslı Türkler için bir fırsat olduğu vurgulandı.
Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi Başkan Vekili Alexandra Attalides, Avrupa Parlamentosu’nun çalışma yöntemleri ve 25 Mayıs 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde nasıl oy kullanılabileceği ile ilgili bilgi verdi.
Bilgilendirme toplantısında Başkan Tahir Gökçebel, AP adayları Deniz Birinci, Alev Tuğberk (Hatice Alev Necdet) ve Mehmet Birinci de hazır bulundu.
Attalides, konuşmasında Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu ile ilgili genel bilgiler verdi; ardından Güney Kıbrıs’ta yapılacak olan seçimler konusunda açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
2000 yılından sonra Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı alanlar oy kullanabilecek
Attalides, 2000 yılından sonra Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı almış olan Kıbrıslı Türklerin oy kullanabileceğini belirtti.
Attalides kimlik kartı alırken, Kuzey Kıbrıs’taki adresini beyan etmemiş Kıbrıslı Türklerin oy kullanamayacağını, bu nedenle 9 Mayıs 2014 (bugün) tarihine kadar Kuzey Kıbrıs’taki adreslerini kaydetmeleri gerektiğini aktardı.
Güneyde ikamet eden Kıbrıslı Türklerin geçmişte seçmen listelerine kaydolduklarını ve bunların da seçimlerde oy kullanma hakları olduğu ifade etti.
Öğle arasında oy verme işlemi yapılmayacak
Attalides, Kıbrıs’ta 25 Mayıs tarihinde yapılacak seçimlerde, 07.00 -12.00 ve 13.00-18.00 saatleri arasında oy kullanılabileceği bilgisini verdi. Attalides, öğle arasında oy verme işlemi yapılamayacağını kaydetti.
Oylamada tek liste metodu
Attalides seçmenlerin, tek liste oy kullanılabileceğini, karma oy verilemeyeceğini anlattı. Buna göre seçmen, bir partiye, bir gruba veya bir bağımsız adaya oy verebilecek. Bunun için oy pusulasında partinin veya grubun veya bağımsız adayın altında bulunan kutuya işaret koyacak. Seçimlerde mühür kullanılmıyor.
Seçmen, bir partiye veya gruba oy verirken, liste içerisinden iki adaya yönelik tercih yapabilecek. Yani parti veya grubun altındaki kutuya işaret koyarken, seçmek istediği iki aday için de isimlerinin sağ tarafında bulunan kutucuğa işaret koyması gerekiyor.
Ancak seçmen, aynı anda hem bir listenin adayına hem de bağımsız bir adaya oy veremeyecek. Ayrıca hem bir parti hem de bir bağımsız aday için oy kullanılamayacak.
Seçim merkezleri geçiş noktaları yakınında olacak
Attalides, Kıbrıslı Türklerin oy kullanacakları seçim merkezlerinin yerini geçiş noktalarına yakın yerlerde olacağını aktardı.
Buna göre Pirgo, Bostancı (Astromeritis), Metehan, Ledra Place, Pile yakınlarındaki Livathia’da, Lokmacı (Faneromeni Okulu) ve Güvercinlik’te (Acheritou) oy verilebilecek. Attalides, geçiş noktalarında görevli polislerin, Kıbrıslı Türklere seçim merkezlerinin yeri konusunda yardımcı olacağını, ayrıca seçim merkezlerinde Türkçe bilen görevlilerin bulunacağı bilgisini de paylaştı.
Gökçebel: Kıbrıs Türk toplumu tüm olanakları kullanmalı
Başkan Tahir Gökçebel, AB sürecinin başladığı 2000’li yıllardan itibaren AB ile ilgili resmi düzeyde politikaların bulunmadığını, bu nedenle Avrupa Parlamentosu seçimlerinin bir fırsat olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk toplumunun tüm kapıları ve olanakları kullanması gerektiğine dikkat çeken Gökçebel, “ Toplum, yıllarca siyaseten bu kapıların dışında tutulmuştur. Bu yüzden, AP seçimleri ile ilgili AP temsilcileri ‘böyle bir duyuru yapabilir miyiz’ diye bizimle temasa geçtiğinde, buna olumlu baktık” dedi.
Gökçebel, bilgileri toplumla paylaşmanın önemine değinerek, “Toplumun karar vermesini sağlayacak alternatif politikaları ortaya koymak önemlidir. Bu açıdan seçimler, Kıbrıs Türk toplumu için bir fırsattır” diye konuştu.