KTOEÖS – KTÖS: “Güzide Okulların Eğitim Bakanlığı”

0
105

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Öğretmenler Sendikası (KTÖS) olarak 7 Ocak 2022 tarihinde Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde eylem gerçekleştirdik.

Bakanlık önünde “Güzide Okulların Eğitim Bakanlığı” pankartı açılarak, sürdürülebilir yüz yüze eğitimin devam etmesi için mücadeleye devam edeceğimizi belirttik, denetim yapılmasını ve öğrencilerin aşı hakkının verilmesini talep ettik.

 

KTOEÖS Başkanımız Ozan Elmalı, eğitimin sürmesi, çocukların yüz yüze eğitim alabilmesi için okul idaresi ve öğretmenlerin özverili bir şekilde çalıştığını söyledi.

Bakanlığın uygulamaları ve bazı okulları “güzide” olarak nitelendirildiğini belirten Elmalı, eğitim ve sağlıkta devlet ciddiyeti ve eşitlik istedi.

Eğitimin uzun vadeli planlama gerektirdiğini ifade eden Elmalı, sürdürülebilir eğitim için bakalınğın çaba ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Özellikle okullardaki vakaların gereken uyarılara rağmen dikkate alınmadığı ve denetim yapılmadığı için yükseldiğini belirten Elmalı, “Denetim değil seçim çalışmalarına hız verildi” dedi ve Bakanlığı bu yönde kınadı.

Okullarda temaslı ve vakaların yükselmesiyle birlikte eğitime kısa bir süre ara verilmesini ve 13 Ocak’ta başlayacak sınavlara kadar Online eğitimi önerdiklerini anlatan Elmalı, “Artan vakalar ve temaslılar azalsın diye 6 günlük ara talep ediyoruz. Okul kapatma veya online eğitime geçilsin demiyoruz” vurgusunu yaptı.

Bu kararı alan bazı özel okullara “güzide okullar” denmesini de kınayan Elmalı, “Bazı okullara ikinci sınıf muamele yapılmasını kabul etmiyoruz. İstikrarlı kararlar alınıp ayrım yapılmamalı. Talebimiz, bütün okulların sürdürülebilir yüz yüze eğitime devam etmesidir” dedi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, “sağlık ve eğitim bakanlıkları ne işe yarar” diye sordu.

Bu sorulara yanıt bulamadığını söyleyen Elcil, sağlık Bakanlığı ve eğitim bakanlığına eleştirilerde bulundu “güzide okul” açıklamasına tepki gösterdi.

Elcil, yüz yüze eğitimin devam etmesini istediklerini, ancak öğretmenlerin okulda olmasına karşın öğrencilerin okula güvenip gelmediğini söyledi.

Son alınan kararla, temaslı kişilerin test yapıp toplum içinde gezmesinin sağlandığını ifade eden Elcil, bunun seçimler için yapıldığını, ayrıca denetimlerin de “yalana dayalı” olduğunu savundu.

Yeterince test yapılmadığını ifade eden Elcil, bakanlık ve hükümetin topluma değil “Suat beye” çalıştığını belirtti.

Her şeyin oy ve seçime endekslendiğini vurgulayan Elcil, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu’nu da “Suat Günsel’in memuru” olarak niteledi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu‘nun kararları ne olursa olsun, bir sınıfta 1 pozitif vaka çıktığı takdirde ve okulun talep etmesi durumunda uzaktan eğitime geçileceğini belirtti.

Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklamasında konuşan Maviş, Eğitim ve sağlığın içi içe geçtiğini ve biri aksadığında diğerinin de aksadığını belirterek, siyasetin eğitimin aksamasını önemsemediğini ancak ekonominin aksamasını önemseyeceğini söyledi.

Maviş, “Okullarda yaşadığımız sıkıntılar da bu yüzden görmezden geliniyor. Dün 20 bin 882 test yapıldı ve 1001 vaka saptandı. 59 bin öğrenciye acaba aynı gün test yapsak kaç vakamız olacak? İlkokullarda 200 çocuk pozitiftir ve test yapmak zorunlu değildir. Test yapmadığımız bir yerde Bakan çıkıp diyor ki 59 bin öğrencinin pozitifleşme oranı yüzde 0,83’tür. Neye göre ve kaç bin test yapıyorsunuz ki bu sayıyı buluyorsunuz? Bu bir aldatmadır Kıbrıs dilinde ” yalan”dır  dedi.

Okullarda her hafta tarama yapılacağının söylendiğini ancak 162 devlet okulunun test planlamasının dahi olmadığını vurgulayan Maviş, planlamayı yapanların, Dipkarpaz ya da Lefke’ye ne zaman gideceklerini sorgulayarak, bunun kendileriyle paylaşılması gerektiğini belirtti.

Maviş, “Üst Kurul ‘zorunlu değil’ dediği için okullarda aileler ile öğretmenler polislik oldu. Test yaptırmak istemeyen aileler sorun çıkarıyor. 20 Aralık itibarıyla Başsavcılığın bu konuda almış olduğu karar var. Testler özellikle sınıflarında pozitif vaka çıktığı takdirde zorunlu yaptırılacaktır. Ama Yeni Boğaziçi İlkokulu’nda okul, Başsavcılık görüşü nedeniyle polise başvurdu. Veli ile öğretmen karşı karşıya kalıyor” dedi.

Bir sınıfta 3 pozitif vaka çıkmasını beklemek zorunda olmadıklarını, 1 pozitif vaka çıksa dahi o sınıflarda online eğitime geçeceklerini söyleyen Maviş, Üst Kurul’un kararı ne olursa olsun, okul öncesinde de 1 vaka çıktığı takdirde 10 gün uzaktan eğitime geçileceğini belirtti.

İlk ve orta öğretimde ise 3 ya da 5 gün online eğitime geçilecek” diyen Maviş, eğer bu ara verilmezse Omicronvaryantının okullarda daha da hızlı şekilde yayılacağına dikkat çekti.

“Okullarda ulaşım ‘dringa’ devam eder, vaka sayılarının arttığı okullara baktığımızda da taşımacılığın olduğu okullar olduğunu görüyoruz” diyen Maviş, otobüslerin bulaşın bir kaynağı olduğunu ifade etti.

Maviş, “Dershane ve etütler ile okul taşımacılığı denetlenmelidir. 5-12 yaş arasında bu çocuklara aşı mutlaka getirilmeli ve yapılmalıdır. Güneyde aşılama başladı bizim çocuklarımızın da aşı olmak hakkıdır. Bizi bu konuda eylem yapmaya ne Başbakan Faiz Sucuoğlu, ne Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu ne de Sağlık Bakanı Ali Pilli zorlasın. Biz yüz yüze eğitimin devamı için uğraşacağız, gerekli durumlarda da online eğitime geçileceğini bilmenizi istiyoruz. Sayın Amcaoğlu kendi Bakanlığına bağlı öğretmenlerinin kararına saygı duymuyorsa gitsin Suat Günsel’in okuluna bir ofis açsın ve orda Bakanlık yapsın” dedi.

Yardımcı Kaynak: Özgür Gazete