KKTC Meclisi ve Trafik Güvenliği Kriz Masasının Oluşturulması

0
133

Trafik güvenliği Kıbrıs’ın kuzeyinde gelmiş geçmiş hiçbir hükümet tarafından birincil öncelik yapılmadı. Dolayısı ile trafikte hayat kurtarmak ve ciddi yaralanmaları önlemek hiçbir zaman bir amaç olmadı. Bu acı gerçeğin en güçlü göstergesi 1975 yılından itibaren trafiğe verdiğimiz canların sayısının bu yıl kaybettiğimiz 14 insanımızla birlikte 1887’yi bulmasıdır. Sadece 2007-2016 yılları arasındaki 10 yıllık sürede KKTC trafiğinde ölenlerin sayısı 389’dur. Demek ki, son 10 yılda her yıl ortalama 39 insanımız trafikte hayatını kaybetmiştir. Bugünkü hükümetin bir yılı yeni aşmış görev süresinde de ne yazık ki 38 insanımız trafikte hayatını kaybetmiştir. Bu değişmeyen karanlık tablo, trafik güvenliği açısından bakıldığında, toplum olarak uzun yıllardır büyük bir krizin içerisinde olduğumuzu gösterir.

Bizler yıllardır trafik güvenliği sorunlarımızın dünya bilgi birikimi ve tecrübeleri ile eğitim, denetim, ve mühendislik temellerinde nasıl çözülebileceğini çok yazdık ve anlattık. Ancak bizim yöneticilerimiz dünyanın doğrularını öğrenmeyi ve hayata geçirmeyi her nedense uygun bulmadılar. Onlar düşük maliyetli bilimsel çözümleri hayata geçirmek yerine, gereksiz pahalı harcamaların yapılarak halkın parasının heba edildiği, büyük yanlışlar içeren, ve toplumumuza hizmet etmek yerine ciddi zararlar veren bir sistemi savundular ve sürdürdüler.

Oysa, eğitim, denetim, ve mühendislik konularında gereken tüm bilgiler altın tepsi içerisinde 27 yıldan beridir tüm yönetimlere sunuldu. Ancak, yanlış bir sistemin savunuculuğunu yapmakta olan sorumlu kişiler, tüm değişim çağrılarına kulak tıkadılar. Birçok konuda olduğu gibi trafikte de bilimi göz ardı edip bilim insanlarını yok saydılar.

Bu nedenle, içerisinde olduğumuz trafik güvenliği krizini çözmeye başlamak için KKTC Meclisinin bilimsel ve etik temellere dayalı bir Trafik Güvenliği Sistemi yaratmak için ciddi ve istikrarlı adımlar atması artık kaçınılmazdır. Meclis bünyesinde bir Trafik Güvenliği Kriz Masası oluşturulmalı, ve  görev üstlenecek vekillere gerçek trafik güvenliği uzmanlarından oluşacak bir kurulun danışmanlık yapması sağlanmalıdır.

Devlet ve gelmiş geçmiş tüm hükümetler bugüne dek trafikte meydana gelmiş ölümlerden ve kalıcı sakatlıklardan birinci derecede sorumlu ve suçludurlar. Eğer oluşturulmasını önerdiğimiz kriz masası bunca yıldır yapılmış yanlışları ve bu yanlışlara imza atanları sorgulamayacaksa, toplum olarak hak ettiğimiz Trafik Güvenliği Sistemine kavuşamayacağımızı ve bugün olduğu gibi trafikte ölülerimizi ve kalıcı sakatlarımızı saymaya mahkum kalacağımızı herkesin çok iyi bilmesi gerekir.

Bizler kriz masası fikrinin içinin boşaltılacağı ve gerçeklerin üzerinin örtüleceği bir oluşum istemiyoruz. Biz halkımız için hizmet verecek, şeffaf olacak, bilimsel ve etik temellerde çalışacak ve toplumumuza hizmet edecek bir sistem yaratılana dek görevde kalacak gerçek bir kriz masası istiyoruz. Toplum olarak trafikte daha çok kaybetmemek için ihtiyacımız olan değişime hepimizin kucak açması gerekmektedir. Meclisin “trafik güvenliği” başlığı ile olağanüstü bir toplantı gerçekleştirmesi belki de en son şansımızdır.

Bizler örgütler olarak trafik güvenliği ile ilgili süreci yakından takip etmeye ve doğruların yapılmasını kararlılıkla talep etmeye devam edeceğiz. Ayrıca, doğruların hayata geçirilmesi için gereken her türlü eylemi ortaya koymak için hazır olacağız.

TRAKAYAD/KTÖS/KTOEÖS/YKP