KTOEÖS ve KTÖS’ün yürüttüğü karma evliliklerden doğan kişilere Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi mücadelesi kapsamında 6 bin 100 kişi müracaatta bulundu. Karma evlilikten doğan 529 kişiye vatandaşlık veriliyor.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) olarak yaklaşık 1 yıldır ortaklaşa yürütülen mücadele kapsamında karma evliliklerden doğan çocuklara Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi konusunda olumlu sonuçlar çıkmaya başlandı.
Haber detayı: Kıbrıs Gazetesi
İki sendikanın yaptığı girişimler neticesinde Kıbrıs’ta doğup anne ve babalarının karma evlilikleri yurt dışında olan toplam 529 kişiye ilerleyen günlerde Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlıklarının verilmeye başlanacağı bildirildi.
Sendikalara bugüne kadar karma evliklerden doğan 6 bin 100 kişinin müracaatta bulunduğu belirtildi. Bu başvuruların kategorilere ayrıldığı, başvurular arasında Filistinli ile evlenen Kıbrıslı Türklerin çocukları da, 1974 öncesi karma evlilik yapanların çocuklarının da yer aldığı öğrenildi.
6 bin 100 başvuruda en ilginci de anne ve babası Kıbrıslı Türk olmasına rağmen 32 kişiye Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmemesi oldu.
Sendikalar girişimleri kapsamında, Rum İçişleri Bakanı KostantinosPetrides ve Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerin ardından Rum İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir birim oluşturdu.
Sendikalar ayrıca, konuyu başta Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi olmak üzere diğer uluslararası platformlara da taşıdı. İlerleyen dönemde bir gelişme yaşanmazsa mahkeme süreci başlayacağı bildirildi.
6 bin 100 kişi başvurdu
KIBRIS Gazetesine konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, konuyla ilgili 15 Şubat 2018 tarihinde Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı almada problemli olan insanlar için halka açık bir toplantı yaptıklarını anımsattı.
Elcil, toplantının ardından günümüze kadar 6 bin 100 civarında başvuru aldıklarını kaydetti.
Bu başvuruları kategorize ettiklerini anlatan Elcil, değişik vakalarla karşılaştıklarını dile getirdi. Başvurular arasında Filistinli ile evlenen Kıbrıslı Türklerin çocuklarının, 1974 öncesi Kıbrıs’a yerleşenlerin başvuru yaptığını anlatan Elcil, yine Kıbrıslı Türk anne ve babanın çocukları olup Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alamayan 32 kişinin başvuru yaptığını bildirdi.
Elcil, konu ile ilgili 21 Ağustos 2018 tarihinde Rum İçişleri Bakanı Kostantinos Petrides’le yaptıkları görüşmenin oldukça olumlu geçtiğini dile getirdi. Petrides’in bu görüşmenin ardından konuyla ilgili bir birim oluşturduğunu ifade eden Elcil, bu birimin kendilerinin oluşturduğu birimle çalışmalarını devam ettirdiğini açıkladı.
Şener Elcil, bu birime anne babası Kıbrıslı Türk olan ancak Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alamayan 32 kişinin durumlarının aktarıldığını söyledi.
Son olarak da Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile görüştüklerini ifade eden Elcil, Hristodulidis’in gereken desteği vereceğini kendilerine söylediğini bildirdi.
Bazılarına verilmeye başlanacak
Şener Elcil konuşmasına şöyle devam etti:
“Karma evlilikleri yurt dışında olup Kıbrıs’ta doğan çocuklara vatandaşlıkları verilmeye başlanacağı bize söylendi. Bize bu şekilde 437 başvuru yapıldı. Güneye yapılan başvuru sayısı da 92 kişidir. Sorunun çözümü biraz zaman alacaktır” dedi.
Sorunu uluslararası alana taşımada bir takım girişimler olduğunu belirten Elcil, Hollanda’da Mastery Üniversitesi’nin konuyu raporlaştırdığını, kendilerinin de Avrupa Birliği’nin önemli ülkeleriyle yazışmalar yaptıklarını açıkladı.
Şener Elcil, konunun BM İnsan Hakları Komitesi iletildiğini ve konunun tartışıldığını ifade ederek Amerika Birleşik Devlet’inden İngiltere’den ve Arjantin’den konuyla ilgili kendilerine önemli desteklerin geldiğini aktardı.
KTÖS Genel Sekreteri Elcil, “Lobi çalışmaları yaparken, olayın hukuksal olarak irdelenmesine de devam ediyoruz. Eğer ileride bir açılım olmazsa konuyu mahkemeye taşıyacağız” diyerek sözlerine son verdi.
Kaynak: Kıbrıs Gazetesi