İki Toplumlu Barış İnisiyatifinden Liderlere Çağrı

0
104

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs olarak, adanın güneyindeki Parlamento’nun, 1950’de Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasını öngören Enosis plebisiti için  devlet okullarında anma töreni düzenlenmesi kararıyla ilgili gelişmelere ilişkin hayal kırıklığımızı ve derin kaygılarımızı dile getirmek istemekteyiz. İki toplumlu İnisiyatif olarak:

  1. Aşırı sağcı “partinin”, Kıbrıs sorununun çözümüne ve iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon kurulmasına yönelik çabaları bozmak için 1950 Enosis plebisitinin anılması ile ilgili ortaya attığı provakatif öneriyi kınıyoruz.
  1. Halihazırda devam eden görüşme sürecinde gelişmekte olan Çözüme karşı durarak, bu provakatif hareketi çözüm sürecine darbe vurmak için kullanan ve de başkanlık seçimlerine zemin hazırlayan bazı Kıbrıslı Rum siyasi partilerin tutumunu kınıyoruz.
  1. Böylesi bir girişimin önünü kesmek ve parlamentoya gitmesini engellemek için yeterince güçlü duruş sergilemeyen güçlerin bu tutumu karşısında hayal kırıklığına uğradığımızı belirtiriz.
  1. Bunun yanında, adanın kuzeyinde alınan, krizin derinleşmesine ve müzakere sürecini bozmaya yönelik tehditlerin oluşmasına neden olan kararlar karşısında da hayal kırıklığı duymaktayız.
  1. Güneydeki Ulusal Konsey’in Enosis’in bir seçenek olarak gündeme gelmesinin söz konusu olmadığını ifade etmesini bir kenara not ederken, resmi açıklamaların parlamento kararını yeniden gözden geçirmeye dair bir istek içermemesini ve karşılığında müzakere sürecini tehdit eden çatışmacı geleneksel bir söylem ileri sürülmesini talihsiz bir durum olarak değerlendirdiğimizi belirtiriz.

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi olarak, ayrıca, 1960’ta kurulan bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Enosis veya Taksim’e dair herhangi bir girişimi yasadışı ilan ettiği tarihsel gerçeğin altını çizmek istemekteyiz. Enosis ve Taksim adına Bağımsızlığa giden yolun önünü kesen hem Kıbrıslı Rum hem de Kıbrıslı Türklere ait eylemlerin trajik olaylara neden olduğu hatırlanmalıdır.
Bu trajik olaylar bugün halen yaşantımızı olumsuz etkilemekte ve adada yaşayan toplumları ayırmaktadır. Politik eşitlikle birlikte iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon oluşturmaya yönelik mevcut müzakere süreci, adamızı yeniden birleştirmek ve bundan sonraki nesillere huzurlu bir gelecek yaratmak için eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Parlamentonun bu kararı ancak bu süreci bozmaya yönelik politik bir eylem olarak açıklanabilmektedir.

Bu nedenle, İki Toplumlu Barış İnisiyatifi olarak:

  1. Kıbrıs’ın bağımsızlığının korunması ve adanın yeniden birleşmesi için çalışan doğru bir siyasi platformun oluşturulması amacıyla, plebisit anma töreni için ortaya konan düzenlemenin geriye çekilmesi için adımlar atılmasını;
  2. Her iki taraftaki resmi çatışma açıklamalarının sona ermesini ve müzakerecilerin ilişkileri geliştirmek ve yeniden güven oluşturmak için tek yol olan müzakereleri sürdürmek üzere ivedilikle toplantılarına devam etmelerini talep etmekteyiz.

Toplum liderlerini, çatışma ortamını sürdürecek başka açıklamalar yapmaktan kaçınmaya ve ortak olarak dile getirdikleri yeniden birleşmiş ve barışçıl bir adaya ilişkin vizyonlarına bağlılıklarını doğrulayacak adımlar atmaya çağırıyoruz. Liderlere, müzakere masasında bekleyen tüm meseleleri yapıcı ve yaratıcı bir bakış açısıyla tekrar gözden geçirmek için kararlı bir şekilde ilerlemeleri ve Mart ayında düzenlenecek olan Kıbrıs Konferansı’ndan önce bir anlaşmaya varmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz.

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs

Lefkoşa, 17 Şubat, 2017