Halkın Nasıl Geçindiği Hükümetin Umurunda Mı?

0
264

Maalesef ülkemizde asgari ücretle çalışanların ve ailelerinin yaşam kavgaları üzerinden, insanca yaşam beklentileri görmezden gelinerek her yıl aynı tiyatro oynanmaya devam edilmektedir.

İlgili Bakanın “Müjdeli Haberlerim Olacak” söylemi ile başlayan asgari ücret toplantıları üçüncü sefer de sonuçlanmadığı gibi işveren tarafının emekçilere reva gördüğü %3’lük artışı çekinmeden ifade etmesi 4. perdenin açılacağı bu tiyatroya yeni bir boyut kazandırmıştır.

Asgari ücretin bir aileye yetecek şekilde planlanması, insanların gıda, konut, sağlık, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede olması gerekliliği ile hareket etmesi gereken hükümetler, bu ihtiyaçların günlük 100TL ile sağlanabileceğini öngörmektedir.

Halkımıza bunun nasıl olacağını anlatmak boyunlarının borcudur.

Her geçen yıl ülkemizde asgari ücretlinin, göç yasası çalışanlarının ve emekçilerin boynundaki pranga daha da sıkılmaktadır.

  • 2018’de asgari ücret 507 Euro iken bugün 445 Euro’ya düşmüştür.
  • 2018’de asgari ücretle 50 kg kıyma alınabilirken bugün 39 kg alınabiliyor.
  • 2018’de 591 litre benzin alınırken bugün 551 litre alınabilmektedir.
  • 2018’de 495 litre süt alınabiliyorken bugün 455 litre alınabilmektedir.
  • Elektrik ücretleri 2018’den bugüne %46 artmıştır.

Temel gıda kalemlerindeki artışlarla insanların azalan alım gücünü anlatacak örnekleri artırmak pek tabii mümkündür. Ancak “anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az”

 

Devletin Kooperatifleri geliştirmesi Anayasa ile zorunlu hale getirilmişken, Anayasaya aykırı bir şekilde davranılarak kooperatifçiliğin geriletilmesine zemin hazırlayacak uygulamalarla ülkemizde kooperatiflerin vergi yükü %120 arttırılmıştır.

 

İş emekçiye gelince %3-4 artıştan bahsedenlerin

kooperatiflerin vergi yükünü %120 arttırması manidardır.

 

Ocak ayında açıklanan HP oranları başka bir oyundur. Meyve, sebze, et, süt, seyrüsefer, tüp, elektrik, sigorta ücretleri, pasaport harçları kısaca neredeyse her şeye zam gelirken HP %1.70 olarak açıklanmıştır. 12 ana tüketim grubunun 11’inde de artış yaşanırken, alkol ve tütün ucuzladı diye bu oranın açıklanması en hafif tabiri ile halkımızı enayi yerine koymaya çalışmaktadır.

 

21 yıldır devletin tiyatro binası yokken ve ülkemizde oynanacak tiyatrolar yasaklara takılırken, hükümetçilik oyunu oynayanlara artık sahneden inme çağrısında bulunuyoruz.

 

Tiyatro oyunlarını bu işin profesyonellerine bırakın ve siz esas görevinize dönün !

 

Halkını düşünen, halkını anlayan, sorumluluk sahibi devlet yöneticileri gibi hareket etmeniz sizden en büyük beklentimizdir.

Ozan ELMALI

Mali Sekreter

Yönetim  Kurulu (a.)