EĞİTİM-SEN’İN ULUSLARARASI “EĞİTİMDE LAİKLİK” SEMPOZYUMUNA KATILDIK

0
205

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 16-17 Mayıs 2015 tarihlerinde Ankara’da Uluslararası Eğitimde Laiklik sempozyumu gerçekleştirdi. Laik eğitimin neden önemli olduğunun vurgulandığı sempozyumda, farklı ülke deneyimleri bağlamında din, devlet ve eğitim ilişkileri masaya yatırıldı. İngiltere, Fransa, Yunanistan ve Tunus’tan gelen eğitimciler kendi ülkelerinde laiklik mücadelesi ile eğitim ve laiklik ilişkisini paylaştılar.

20150516_120357

Sendikamızı temsilen Başkanımız Tahir Gökçebel ve Yönetim Kurulu üyemiz Fikret Deniz Sempozyuma katılmıştır.

Başkanımız Tahir Gökçebel açılış konuşmasında, Sn. Karaca’nın konuşmasını dikkatle dinledikten sonra Türk Eğitim Sisteminde yapılan değişikliklerin birçoğunun da Kıbrıs’ın kuzeyine dayatılmaya çalışılacağını ve Sn. Erdoğan’ın “Bizde ne varsa sizde de olacak” sözünün esas ne anlama geldiğini şimdi daha net algıladığını vurgulamıştır.

20150516_121028

Gökçebel, Türkiye’de eğitimi hızla dinselleştiren anlayışın aslında Neo-Liberal uygulamaları, düşünemeyen, tartışamayan, eleştiremeyen, itaat eden yeni nesiller yetiştirilerek halklara daha kolay dayatılmak için sürdürüldüğüne dikkat çekmiştir. Gökçebel ülkemizde laik eğitimin tehlike altında olduğunu, Türkiye eğitim sisteminde uygulananların aynı şekilde Kıbrıs’ın kuzeyinde uygulanmaya çalışıldığını, Hala Sultan İlahiyat Kolejinin ülkemizde AKP’nın sunni islam politikasının dayatmasının en büyük göstergesi olduğunu vurgulamıştır.

Ülkemizde 185 okula 11 milyon harcanırken, tek külliyeye 75 milyon harcandığını, ülkemizde okuldan çok caminin bulunduğunu ve halen cami inşaalarına milyonlarca para harcandığını belirten Gökçebel, eğitim müfredatlarının dinselleştirildiğine, kutlu doğum haftası, kuran kursları, lokma, aşure günün düzenlendiğine, zorunlu din ve arapça dersleri ile okulların dini baskı altına alındığına dikkat çekti.

Halkların hayati ihtiyacının camiler değil, gelecek nesilleri bilimsel bilgilere dayalı yetiştirecek; demokratik, laik, çok kültürlü, herkese eşit, nitelikli, kamusal eğitimin önemine değindi ve bu yönde KTOEÖS’ün diğer eğitim sendikaları ile dayanışmaya ve mücadeleye hazır olduğunu vurguladı.

IMG_0378

 

İki gün süren Uluslararası “Eğitimde Laiklik” sempozyumu hem içerik hem de ülkemiz eğitiminde yaşanan sorunlarla bağlantılı oluşundan faydalı olmuştur. Iki gün sonunda katılımcı diğer sendikalara ve sendikamıza Eğitim-Sen onur plaketi vermiş ve çalışmalarını tamamlamıştır.