1-2 Kasım 2015 tarihlerinde PEO’nun ev sahipliğinde DSF Çalışan Kadınlar Konferansı gerçekleştirildi. 28 ülkeden 45 sendikanın katıldığı bu iki günlük konferansta Kıbrıs’ta DSF üyesi olan tüm sendikaların kadın temsilcileri de yer aldılar. Ev sahibi PEO’nun yanısıra KTÖEÖS, KTÖS, DEV-İŞ, KTAMS, BES ve KOOPSEN delegasyonları iki günlük konferans zarfında konuşmalarını yapıp Kıbrıs’taki durumu ortaya koydular. KTÖEÖS adına Denetleme Kurulu Üyesi Fatoş Özgürsel konuşma yaptı.
Konferansın ilk oturumunda PEO Genel Sekreteri ve aynı zamanda DSF Başkan Yardımcılarından biri olan Pambis Kritsis açılış konuşmasını yaptı. Kritsis, konuşmasında “kadınların eşitlik ve vesayet altından çıkma mücadelelerinin işçi sınıfının siyasi, sendikal ve sosyal mücadelelerinin ayrılmaz bir parçası” olduğunu ifade etti. Daha sonra DSF Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos bir selamlama konuşması yaptı. Ardından Güney Afrika Kamu Hizmetleri Sendikası Başkan Vekili Nyameka Macanda tanıtım konuşmasını yaptı. Macanda, yaptığı konuşmada DSF’nin bugüne kadar kadınlar ile ilgili olarak verdiği mücadeleleri, kazanılan hakları ve önümüzdeki süreçte DSF’nin kadınlar ve sınıf mücadelesine ilişkin hedeflerini ve vizyonunu ortaya koydu.
Verilen aranın ardından, tüm dünyadan kadın çalışanlar, kadınların karşı karşıya oldukları sorunlar hakkında birbirlerine bilgi verdiler ve bu konuları derinlemesine tartıştılar. Her kadın kendi ülkesinde verdiği mücadele deneyimini diğerlerine aktardı ve bu mücadelelerde ve önümüzdeki dönemdeki eylemlerinde koordinasyonu güçlendirme arzusunu dile getirdi. Tartışmalarda temel konu yaşanan küresel ekonomik kriz ve bunun kadınlara, halklara ve çalışanlara etkileri oldu. Konuşmacıların tümü ekonomik krizin daha çok kadınları ve gençleri daha da zor duruma düşürdüğü tespitini ortaya koydu. Kadın sendikacılar, ekonomik krizin özünde kapitalist sistemin krizi olduğunu ve işverenlerin tüm dünyada maaşları düşürdüklerini, işten çıkarmalara yöneldiklerini, çalışma sürelerini artırdıklarını ve sendikal özgürlükleri ve temel hakları budadıklarını ifade ettiler. Bu saldırıların özellikle de kadın çalışanları, anne kadınları ve ailelerine katkı yapmayı arzulayan kadınları olumsuz etkilediğine vurgu yaptılar.
Konferansın ilk gününün akşamında, Larnaka’da Kadın Mücadelesi ve DSF’nin 70. Yılına ithaf edilen bir kültürel etkinlik düzenlendi. Kadın sendikacılar Larnaka sokaklarında kortej halinde yürüyüş yaptılar. Etkinlikte PEO Genel Sekreteri ve aynı zamanda DSF Başkan Yardımcılarından biri olan Pambis Kritsis ve DSF Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos selamlama konuşması yaptılar. Mavrikos, yaptığı konuşmada Dünya Sendikalar Federasyonu’nun 70 yıllık yaşamında, eyleminde; eğitimde, sosyal yaşamda ve sendikal haklarda eşitliği savunduğunu, sömürünün olmadığı özgür bir toplum hedeflediğini ifade etti. Kadınların daha güçlü örgütlenmesi ile DSF’nin mücadelesinin daha da güçlü olacağını sözlerine ekledi. Etkinlikte çalışan kadınlar adına İtalya’dan USB delegasyonu temsilcisi Paola Palmieri bir konuşma yaptı ve kadınların mücadelelerini güçlü bir şekilde sürdüreceklerini belirtti.
Konferansın ikinci gününde tartışmalar ve görüş alışverişleri sürdürüldü. Tüm ülke temsilcilerinin konuşmalarını tamamlamalarının ardından sonuç bildirgesi oy birliği ile onaylandı.
Sonuç Bildirgesinin İngilizce metnini görüntülemek için linke tıklayınız: Resolution to be adopted at the world working women conference