TC Eğitim bakanı Sn. Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanımız Sn. Mutlu Atasayan’ı ziyaret etmiş ve arkasından KKTC Eğitim sisteminin nasıl kurtulacağı ile ilgili teşhislerini ortaya koyarak çekip gitmiştir.
Sn. Avcı belki iyi bilmemektedir ama Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi, TC Eğitimi ile paralel hale getirilmesi ile birçok sorunu da beraberinde da ithal etmiştir. İthal edilen ezberci ÖSS sistemi, yarışmacı sınavlar, TC müfredat programları v.s Kıbrıs Türk Toplumuna bırakın gelecek vaat etmeyi, günlük sorunların çözümüne bile yardım etmemiştir. Toplum hayatın gerçeğinden, üretimden kopartılmış, kendi kültürüne yabancılaştırılmıştır.
Yıllardır bir oyana bir bu yana savrulan tamamen siyasallaşmış olan TC eğitim sistemi dünyada en başarısız eğitim sistemleri arasındadır. OECD ülkeleri içerisinde en başarısız eğitim sistemleri arsında yer alan, yine bu ülkeler içerisinde öğrenci başına en az harcama yapan ülkelerden biri Türkiye’dir. Maalesef eğitimde bilimsel, niteliksel, pedagojik, maddi bir takım düzenlemeler yerine ideolojik düzenlemeler peşinde koşturmaktadır. Eğitimin çağdaş, laik temelleri kopartılarak eğitimde muhafazakârlaşma, dinsel yüklenmeye gidilmiştir. Eğitimde yenilik diye getirilen, fatih projesi bile eğitimin niteliğini ele almayan, sorunlarına yeni bir bakış açısı getirmeyen eğitimin daha çok piyasalaşmasına yönelik bir adımdır. Eğitimde finansmanı artırmayan, ailelerin üzerine sürekli yük yükleyen anlayış gelişmiştir. Her yıl yenilenmesi gereken ve pahalı olan akıllı tahta, tablet, yazılım ve diğer elektronik ders araç gerecini veliler, okul idareleri mi yüklenecektir?
Tüm verileri ile, başarısız bir eğitim sistemi olan, özellikle Anadolu’da ciddi anlamda kamusal eğitimde sıkıntıları olan Türkiye Eğitim sistemi ve onun Eğitim Bakanı kendi ülkesindeki sorunların çözümüne yoğunlaşacağı yerde birçok sorunu Kıbrıs Türk Eğitim Sistemine ihraç etmekle uğraşmaktadır. 4-4-4 sisteminin din istismarlığı koktuğunu, bununla ancak sorunların derinleşip, Türkiye vatandaşları arasında bölünmeler yaratacağını göremeyen sayın TC Eğitim Bakanı Kıbrıs’a 4-4-4 yüzde yüz uymaz gibi laf salatası yapmaktadır. 4-4-4 siyasi manası ne olduğunu ve eğitimde hiçbir sorunu çözmeyeceğini bilmediğimizi, enayi olduğumuzu sanmaktadır.
Kıbrıs Türk Eğitim sistemi eğer örnek alacaksa dünyada çok başarılı eğitim sistemleri vardır. Bu eğitim sistemlerinin tümü dogmatik anlayıştan, ezbercilikten uzak, çağdaş, laik, klasik, ihtiyaca, geleceğe dönüktür. Bu eğitim sistemlerinin hiç birisi bin sene önce okutulan, dokmatik müfredatlardan oluşmamaktadır. Öğrencinin, toplumun gelecek ihtiyaçlarını, öğrencinin bireysel başarılarını yukarı çeken bir anlayıştadır.. Sınav sorularını çalındığı, bütün kaderin bir sınavla belirlendiği seçmeci-elemeci anlayış ortadan kalkmıştır. Eğitim siyasilerin oyuncağı olmaktan çıkarılmıştır. Örnek alınması gerekiyorsa, binlerce örnek alınacak sistem vardır.
Sn. Eğitim bakanı TC Eğitim Bakanın dayatmalarından hayır gelmeyeceğini bilmelidir. Öğretmende yaratılan statü düşüklüğü, kamusal, çağdaş, parsız, laik eğitimde yaratılan zaafiyet, devlet okullarından esirgenen mali destek (bütçe), (bir yandan kendi müfredatımı yazıyorum derken) TC Eğitim Bakanı ile görüşülen ve uygulanan müfredat programları, bağlanılan YGS sistemi değişmedikçe, ülkemize, geleceğe, gençliğe fayda gelmeyecektir. Müdürü, muavini, hademesi, sekreteri eksik, sabunu, tuvalet kağıdı, otobüs tutarak spor karşılaşması yapacak parası olmadığı için elenmeyi göze alan, inşaatı yarım kalan alt yapısı, sınıfı eksik okullarımıza katkı yapılmadıkça, okul, sınıf yerine külliye, cami anlayışı değişmedikçe TC eğitim Bakanının ziyaretinden bir hayır gelmez. Sn. Eğitim Bakanı eğitimde çözülebilecek ve devlet okullarını birer yaşam alanı, üretim merkezi haline getirecek, mezun olacak çocuklarımıza iş imkânı yaratacak, formülü istiyorsa bu bizde vardır. Asimileci, entegrasyoncu, dayatmalardan çare gelmez bunu bilmelidir. Çağrımız ülkemiz ihtiyaçlarına göre çocuklarımızın geleceğine yatırım yapılmasıdır. İTHAL DAYATMALARA, misyonerlik faaliyetlerine dur denilmesidir.
Tahir GÖKÇEBEL
Başkan
Yönetim Kurulu (a.)