27 Ocak Cuma günü Girne Anafartalar Lisesi’nde saat 10.30’da düzenlenen ortak basın açıklamasında Girne İnisiyatifi Anafartalar Lisesinin Peşkeş Çekilmesine “HAYIR” dedi.
Özdoğanoğlu: “ilkokul olarak kullanılması anlamlı bir öneri değil”
Eski GAL Müdürü ve Coğrafya Öğretmeni Tuncay Özdoğanoğlu, son yıllarda Girne’de yaşanan çarpık kentleşme, Girne’deki okulların sorunlarının da temelini oluşturduğunu belirterek, GAL’in bu sorunların eşiğindeki okullardan birisi olmasına karşın hem Girne hem de Kıbrıs Türk eğitim sisteminin en önemli kültürlerinden birisi olduğunu söyledi.
Girne’nin tek klasik lisesi olan GAL’in lise ve ortaokul olarak hizmet verdiğini ifade eden Özdoğanoğlu, okulun Kuzey Kıbrıs’ta şehir merkezlerinde lise ve ortaokulu beraber olan tek lise durumunda olduğunu kaydetti.
Eğitim bilimi ilkeleri’nin, 11 ve 18 yaşındaki öğrenciler aynı okul içerisinde eğitim görmemeleri gerektirdiğini söyleyen Özdoğanoğlu, yıllar önce inşaatına başlanan Karakum bölgesindeki ortaokulun bu ilkelerden yola çıkılarak planlandığına vurgu yaptı.
GAL öğrencilerinin büyük bir kısmının okula yürüyerek geldiğini belirten Özdoğanoğlu, Karakum’a taşınması planlanan okula öğrencilerin devlet tarafından taşınacağı düşünüleceğinde bunun devlet kasasına yük olacağını; öte yandan okulun ilkokul olarak kullanılacak olmasının anlamlı bir öneri olmadığını vurguladı.
“Çözüm; okulu taşıma değil, Girne’ye yenibir okul kazandırma”
Çözümün; Anafartalar Lisesi’ni taşıma değil, Girne’ye yeni bir okul kazandırmak olduğunu belirten Özdoğanoğlu, anahtarın da Anafartalar Lisesi’nin orta kısmı ile lise kısmının ayrılmasında yattığını belirtti.
Özdoğanoğlu konuyla ilgili şunları ifade etti:
“Anafartalar Lisesi’nin tüm alt yapısı ‘lise’ kademesindeki öğrencilere yöneliktir. AB projeleri ile yapılmış, fizik, kimya, biyoloji laboratuvarı, 3 yabancı dil laboratuvarı, egzersiz odası, çok amaçlı salonu, spor salonu, amfi ve dersliklerin tamamı lise öğrencilerine yönelik olarak tasarlanmıştır. Fiziki yapısı ilkokul olmaya elverişli olmamasından dolayı bu binanın ilkokul olması büyük oranda tadilat ihtiyacı gerektirecektir. Bu tadilata yapılacak harcamayla Girne’ye yeni bir ilkokul kazandırmak mümkündür. Anafartalar Lisesi yerleşkesi içinde açılan Girne Turizm Lisesi’nin kültür dersleri Anafartalar Lisesi öğretmenleri tarafından verilmektedir. Okulun taşınması düşünülen yeni yeri Girne’nin doğusunda, kent içi trafiğin en sıkıntılı olduğu bölgede yer alıyor. Sadece bu unsur bile yeni sorunlar, yeni sıkıntılar yaratmaya yetecektir. Önceden planlandığı gibi Karakum bölgesinde inşaatı devam eden binanın, bir ortaokul olarak yapılandırılması ve Girne’nin batısında yer alan Oğuz Veli Ortaokulu’ndan sonra Girne’nin doğusunda yapılanmış ikinci ortaokul olarak eğitim sistemine kazandırılması hem öğrencilerin pedagojik gelişimlerini destekleyecek hem de kent içi ulaşımın rahatlaması adına önemli bir adım atılmasını sağlayacaktır.
Bütün bunların yanı sıra önemle vurgulamak istediğimiz bir husus daha vardır: Taşınılması öngörülen Karakum bölgesindeki inşaat alanın yüzölçümü, Anafartalar Lisesi yerleşkesinin bugünkü aktif kullanım alanı yüzölçümünden çok daha küçüktür. Bu durum, topyekun olarak Anafartalar Lisesi’nin taşınmasını zaten imkansız kılmaktadır. Ne var ki bütün bu olgular görmezden gelinerek Anafartalar Lisesi’nin taşınması gündemde tutulmaya çalışılıyor. Okulun taşınması Anafartalar Lisesi’nin bugün yaşadığı sorunları çözmeyeceği gibi yeni sorunların ortaya çıkmasına da neden olacaktır. Çözüm taşınmakla değil, akılcı ve rasyonel önerileri kararlılıkla hayata geçirmekle mümkündür. Kısacası inşaatı devam eden okul, bir ortaokul olarak yapılandırılmalı ve Girne’nin batısında yer alan Oğuz Veli Ortaokulu’ndan sonra Girne’nin doğusunda yapılanmış ikinci ortaokul olarak eğitim sistemine kazandırılmalıdır. Anafartalar Lisesi’nin orta kısmını yeni kayıtlara kapatıp, sadece lise olarak eğitim sisteminde yer almasını sağlamak okulun yaşadığı sorunların çözümü adına önemli bir adım atılmış olacaktır.”
“31 Ocak’ta Girne caddelerinde eylem sürecine başlayacağız”
Rasyonel, tutarlı ve sorunları ortadan kaldıracak çözümler ve eğitimden yana taraf olduklarını ifade eden Özdoğanoğlu, Anafartalar İnisiyatifi’nin çözümü desteklemek adına karnelerin dağıtılacağı gün olan 31 Ocak saat 10.30’da mezun, yönetici, öğretmen ve öğrencilerin okulda buluşup Girne caddelerinde eylem süreci başlatacaklarını duyurdu.
Özdoğanoğlu, yaşamının bir kesitinde Anafartalar Lisesi ile yolu kesişmiş herkesi, Anafartalar Lisesi’nin kültürüyle bezenmiş Girne kentinin tüm bireylerini eyleme davet etti.
Gökçebel: “Girneliler, geçmiş siyasilerin kenti ne hale getirdiğini gayet iyi biliyor”
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın; “GAL özele verilmeyecek, böyle bir şey olursa kendimi zincirlerim” dediğini belirtti, Girnelilerin geçmiş siyasilerin kenti ne hale getirdiğini gayet iyi bildiğine vurgu yaptı.
Merkezde, kentin nefes aldığı bir noktada bulunan GAL’in kent nüfusu artışı nedeniyle yeni bir okul yapılmasına karşı olmadıklarını ifade eden Gölçebel, çalışan bir okulun ortadan kaldırılıp, proje ve ne yapılacağı açıklanmadan taşınmasına karşı olduklarını belirtti.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın kendileriyle görüşmekten çekindiğini belirten Gökçebel; ortada bir proje olmadığını; Bakan Berova’nın sadece özele vermeyeceği ile ilgili açıklama yaptığı kaydetti.
“yüksekten bakmak yeterli”
“Biz bu tür paravan şirketleri önce bir şeye dönüştürüp, içini boşaltıp sonra parçala böl yöntemlerini çok iyi biliyoruz” diyen Gökçebel, geçmişte siyasilerin kente neler yaptığını görmek için yüksekçe bir noktadan Girne’ye bakmanın yeterli olacağını belirtti.
Gökçebel, siyasilerin görevlerini ‘siyasi çöplüğe” gitmeden tam ve eksiksiz olarak yapmaları gerektiğini söyledi.
Girne Belediye Meclisi üyeleri Burcu Karakaya, Ziya Sencer, Ali Tektan ve GAL Matematik öğretmeni Ziya Tüzel de yaptıkları konuşmalarda, Girne’nin kültürel kimliğini taşıyan okulun taşınmasına karşı oldukları ve tüm okul yerine GAL’in orta bölümünün Karakum’a taşınması yönünde görüş belirttiler.