A-Level, GCE, IGCSE Sorunu Çözülmelidir

0
426

A-Level, GCE, IGCSE konusunda geçmişte çok şovlar yapıldı ama sorunu çözecek yeterli çalışmalar yapılmadı. Bu sistemsizlik ortadan kalkmalı, TC Elçiliği ekonomik protokolleri Kıbrıs Türk Toplumuna dayatmak, günlük politikanın bir parçası olmaktan öte bu konuların çözümüne katkı koymalıdır.

 TC,  çift uyruklu ve KKTC vatandaşı velilerin Türkiye üniversitelerine çocuklarının kaydını, yaptırmak için çektikleri sıkıntı gittikçe artmaktadır. Elçi müşavirleri Eğitim Bakanlığında nakillerin engellenmesi çabası harcamakta, misyonerlik faaliyetleri yürütmekte ancak bu sorunlara eğilmemektedir. 94 T.C Üniversitesi’nin bilgilerinin, kayıt kriterlerini bilen tek veli ve öğrenci yoktur. Öğrenciler bu kriterleri nasıl inceleyip karar verecektir. Yaz sıcağı içerisinde o makam senin bu üniversite benim diye koşuşturmakta, her üniversitenin giriş şartları, sınav biçimleri, sınav tarihleri farklı olduğu için veliler ve öğrenciler yetiştirmek için çabalamaktadır. A-Level sonuçları Ağustos ortasından sonra belli olmakta, TC’deki birçok üniversite ise Temmuz ayında kayıtlarını bitirmektedir. Birçok KKTC vatandaşı çok daha yüksek puanlarla kayıt yaptıramazken, daha düşük puanlı yabancı öğrenciler erken puanları belli olduğu için kayıt yaptırmaktadır. Dayatma ekonomik protokoller yerine ise bu sorunların pratik çözümüne yönelik, şeffaf ve eşitler arasında protokoller yapılması düşünülmemektedir.  TC’de çalışan öğretmenlerin yatırımlarını hortumlayan,  sorunlarını çözmek için katkı koymayan,  TC Elçiliği kuran kursları, ilahiyat, arazi parselleme işleri ile uğraşmakta ancak bu sorunları görmezlikten gelmektedir. 

 

1-A-Level ile başvurular bireysel yapılmaktadır. Okul idarelerine, öğretmenlere ve rehber danışmanlara bu konuda yeterli bilgi verilmemiştir. Bu durumda öğrencilere tam ve geçerli bilgi verilmelidir.

2-Kuzeyde ve Güney Kıbrıs’ta A-Level düzeyinde öğrenim gören tüm öğrencilere gerek burslar, gerek kayıtlar, bilgilendirmeler açık ve şeffaf hale getirilmeli bilgilendirme zamanında yapılmalıdır. 

3-T.C üniversitelerine A-Level başvuru tarihleri ile A-Level sonuçlarının açıklandığı tarihler birbirine uymuyor. Başvurular olduğu zaman A-Level sonuçları halen çıkmamış oluyor, bu durum düzenlenmelidir.

4-Yabancı öğrenci sayılan KKTC vatandaşları burs durumları ile ilgili düzenleme yapılmalıdır.

5- A-Level ile başvuru yapacak olan öğrencilere de ayrı kontenjan uygulaması düşünülmelidir.

6-T.C üniversitelerine A-Level başvuru şartları ve içeriği ile ilgili tam ve ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç zamanında karşılanmalı, kayıt için gidecek ailelere de yardımcı olunacak önlemler düşünülmelidir.

7- Eğitim Bakanlığında bu konuyla ilgili bir birim bulunmamakta ve öğrenciler, veliler istedikleri bilgilere nereden ulaşacaklarını bilememektedirler, bu konuda derhal adım atılmalıdır.

8- TC Üniversitelerinin kayıt, kabul işlemlerini internet üzerinden veya Bakanlıkta açılacak bir birimden yapılması sağlanmalıdır.

 

Bunun gibi binlerce sorun var ancak çözüm yok. Geçmişte bu konuda çok şovlar yapan eğitim bakanları bu sorunları çözme başarısını göstermemiştir. Eğitim Bakanlığı bu konulara ivedi çözümler üretmeli, TC Elçiliği vali gibi hareket etmeyi bir kenara bırakarak esas  işini yapmalıdır..                                                                                                  

                                                                                                                

                                                                                                          Zühre ÖZKARAMAN                          

                                                                                                       KTOEÖS Eğitim Sekreteri