Birleşik Kıbrıs – İki Toplumlu Barış İnisiyatifinden Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine Mektup

0
43

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri

Ekselansları,

Size, bölünmüşlüğün her iki tarafından 75 kuruluşun bir araya gelerek federal, iki bölgeli, iki toplumlu birleşmiş Kıbrıs için olan ortak talebi dile getirmek amacıyla birlikte çalışılan bir platform olan Birleşik Kıbrıs – İki Toplumlu Barış İnisiyatifi adına yazıyoruz. Diğer kuruluşlarla birlikte, uzun yıllar boyunca adamız için barışçıl bir gelecek sağlayacak müzakereli bir çözüme varılması yönünde Kıbrıs toplumunun ortak isteklerini dile getirmeyi hedefleyerek harekete geçtik. Bu amaçla hepimiz liderlerimiz tarafından hayal kırıklığına uğradığımızı hissediyoruz ancak aynı zamanda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve ekibinden aldığımız destekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

İçinde bulunduğumuz çıkmazı aşmak için gösterdiğiniz daimi çabalar, bölgemizdeki mevcut krizin ortasında gelişebilecek fırsatları iyi değerlendirerek yenilenmiş bir sürecin başlatılabileceğine dair bize umut vermektedir.  Ekselansları, Kıbrıs konusunda Crans Montana konferansına kadar varılan yakınlaşmaların güvence altına alınmasının öneminin farkındayız. Taraflarca ifade edilen mevcut farklı görüşlere rağmen, bugüne kadar elde edilenlerin, sağlam bir başlangıç ​​noktası sağlayabilecek tartışılmaz bir ağırlığa sahip olduğunu güçlü bir şekilde inanıyoruz.

Olumsuz atmosfere rağmen, Ekselansları tarafından Crans Montana’da sunulan 6 maddelik çerçevenin, Kıbrıs sorununun kapsamlı bir çözümüne ulaşmak için pragmatik bir yol oluşturmaya devam ettiğini savunuyoruz. Kıbrıslı Türklerin karar alma süreçlerinin her düzeyinde etkin katılım hakkına saygı gösterilmesi ve Ekselansları tarafından önerilen eski garantiler sistemine ve tek taraflı müdahale hakkına son verecek karşılıklı olarak kabul edilen yeni bir güvenlik düzenlemesinin benimsenmesi, bir anlaşmaya varılması için elzemdir. Tüm tarafları, ilerlemek için gerekli iradeyi göstermenin en etkili yolu olarak 6 maddelik çerçevede gündeme getirilen tüm konulara açıkça olumlu yanıt vermeye davet ediyoruz.

İki devletli bir çözümün veya konfederasyon çözümünün açıkça kabul edilemez olduğunu vurguluyoruz. Aynı zamanda, tek egemenlik veya Kıbrıslı Türklerin karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin katılımı gibi kritik yakınlaşmaları yeniden ele almak zarar verici ve kabul edilemezdir.

Hayal kırıklığı atmosferine ve hakim olan depresif ruh haline rağmen Kıbrıs Sivil Toplumu beklentilerini kaybetmemiş ve gelişmeleri olumlu yönde etkilemeye hazır bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler’in, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların ortak iradesinin temsiliyeti için Kıbrıs’taki Sivil Toplumun kilit bir paydaş olarak görülmesini bekliyoruz.

BM kararlarında tanımlandığı gibi siyasi eşitliğe sahip, iki toplumlu, iki bölgeli bir Federasyon, barışçıl bir geleceğin temelini oluşturabilecektir. Diğer seçenekler, statükonun istikrarsızlık koşulları ve yenilenen çatışma riski üreteceği, daimi bir çıkmaza yol açacaktır.

Saygılarımızla,

 

Selma Eylem

Christos Efthymiou

Birleşik Kıbrıs – İki Toplumlu Barış İnisiyatifi adına


His Excellency the Secretary General of the United Nations

Your Excellency,

We are writing to you on behalf of the Bi-communal Peace Initiative – United Cyprus, a platform of 75 organizations from both sides of the divide, working together with a view to expressing  the common wish for a federal, bi-zonal, bi-communal reunited Cyprus. Along with other organisations we have all these years been mobilising aiming at expressing the common desires of all communities of Cyprus for a negotiated settlement that will ensure a peaceful future for our Island. Towards this end we all feel to have been let down by our leaders but at the same time we feel strongly appreciative of the support we have been receiving from the Secretary General of the United Nations and his team.

Your continued efforts to break the deadlock gives us hope that a renewed process could be set in motion making good use of opportunities that may be developing amid the current turmoil in our area. No doubt your Excellency is well aware of the importance of safeguarding the convergences reached up to and including the Crans Montana conference on Cyprus. Despite the current diverging positions expressed by the parties we strongly feel that what has been achieved to date carries an undistbutable weight that can ensure a firm starting point.

Despite the negative atmosphere prevailing we continue to consider that the 6-point Framework tabled at Crans Montana by your Excellency continues to constitute a pragmatic way forward to achieve a comprehensive solution of the Cyprus problem. Respecting the right of Turkish Cypriots for effective participation at all levels of decision making and adopting a mutually agreed new security arrangement, that will bring an end to the outdated system of guarantees and right of unilateral intervention, as proposed by your Excellency, is essential for an agreement to be reached. We invite all sides to clearly respond positively to all issues raised in the 6-point framework as the most effective way of demonstrating the necessary will to go forward.

We underscore that a two state solution or one of confederation is clearly unacceptable. At the same time, it is counter-productive and unacceptable to revisit critical convergences such as that of single sovereignty or that of the effective participation of Turkish Cypriots at all levels of decision making.

Despite the atmosphere of disappointment and prevailing depressive mood Cypriot Civil Society is sitting in expectation being ready to positively influence developments. We are looking towards the United Nations to consider Civil Society in Cyprus as a key stake  holder creating the required spaces for the common will of Turkish and Greek Cypriots to be properly considered.

A bi-communal, bi-zonal Federation with political equality as defined in UN resolutions can form the basis for a peaceful future. Other options lead to a continued deadlock with the status quo breeding conditions of instability and risk of renewed violence.

Sincerely yours,

 

Selma Eylem

Christos Efthymiou

On behalf of the Bi-communal Peace Initiative – United Cyprus