Yoksullaşmayı Reddediyoruz! Göç Yasasına Karşı Mücadelemizi Yücelteceğiz!

0
201

‘Göç Yasası’  ile işe girenlerin maaşlarında söz verilen düzenlemenin Hükümet tarafından yerine getirilmemesi nedeniyle kamuda örgütlü sendikalar olarak şok eylem ve grev sürecine girildi. İlk grev 21 Eylül 2022 Çarşamba günü Cumhuriyet Meclisi ile Hazine ve Muhasebe Dairesi’nde başlatıldı.

Eylemin 1. gününde saat 12:30’da Başbakan Ünal Üstel ile sendikalarımızın gerçekleştirdiği toplantıdan olumlu bir sonuç çıkması bir yana Başbakanın daha önce uzlaşıya varılan konuları dahi reddetmiş olması nedeniyle hükümet tarafının uzlaşma niyetinden yoksun olduğu tespiti üzerine durum değerlendirmesi için toplanan sendikalarımız eylemlilik sürecini devam ettirme yönünde karar almıştır.

Eylemliliğin ikinci gününde 22 Eylül 2022 tarihinde ise Maliye Bakanlığı önünde protesto eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meclisi, Trafik Dairesi Motorlu Araçlar Birimi, Şht. Yalçın İlkokulu ve Necati Taşkın İlkokulu’nda tam gün greve girildi. 


İlk grev 21 Eylül 2022 Çarşamba günü Cumhuriyet Meclisi ile Hazine ve Muhasebe Dairesi’nde başlatıldı. Meclis önünde sendikalarımız adına açıklama yapan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, 3 Ağustos tarihinden bu yana; Başbakan, Maliye Bakanı ve Çalışma Bakanı ile çeşitli müzakereler gerçekleştirildiğini ancak sonuç alınmasına rağmen, Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel’in verdiği sözü tutmadığını ifade etti.

Bengihan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’un, “Hükümetimiz, iş barışının bozulmasını istemiyor” diyerek, sendikalarımızın taleplerine onay vereceklerini söylemesine karşın, Ünal Üstel’in, katıldığı bir TV programında, “Uzlaşı yok. İfade edilenler, sendikaları talepleri. Biz bu konularda uzlaşmadık” dediğini anımsattı.

“Makam koltukları, çalışanlarla dalga geçme yeri değildir” diyen Bengihan, “Anladık ki Ünal Üstel, bize verdiği sözün arkasında değildir. Bize doğruyu söylememiştir. Sendika ve çalışanlarla dalga geçmiştir. Hepimizle alay etmiştir. Ama bunun bir bedeli olur. Bunun bedelini, çalışanlar, özellikle Başbakana ödetecek” dedi.

Şok eylem ve grevlere başlanıldığını ifade eden Bengihan, ilk eylemlerin Cumhuriyet Meclisi ile Hazine ve Muhasebe Dairesi’nde başladığını belirtti. “Ya bizimle konuştuklarını yapacaklar ya da yapacağımız eylem ve grevlerin sonuçlarına katlanacaklar” diyen Bengihan, “Biz ne aldığımız kararlardan ne de yapacağımız eylemlerden geri adım atacak değiliz” ifadelerini kullandı.

Ercan Havalimanı, Mağusa Limanı ve Girne Limanı’nın, yapılacak şok eylemler arasında yer alacağının altını çizen Bengihan, “Bir sabah kalktıklarında, uçakların uçamadığını; gemilerin limana giremediğini gören Taçoy ve Üstel anlasın ki biz de onlarla dalga geçtik” dedi.
“Bizimle dalga geçmenin bedelini ödeyeceksiniz” diyen Bengihan, grev ve eylemlere sonuç alıncaya kadar devam edileceğini vurguladı.


 

Eylemliliğin ikinci gününde 22 Eylül 2022 tarihinde  Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Eylem sırasında açıklama yapan KAMU-İŞ Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel ve Maliye Bakanı Alişan Şan ile talepleri doğrultusunda bir toplantı gerçekleştirildiğini anımsatan Serdaroğlu, yüzde 6 oranında artış yapılacağı yönündeki kararı basına açıklamasının, Ünal Üstel tarafından tepkiyle karşılandığını ifade etti.

Söz konusu açıklamayı Maliye Bakanı Alişan Şan’a sorarak yaptığını ancak Şan’ın, Üstel’in yanında bunu reddettiğini belirten Serdaroğlu, “Aynı Maliye Bakanı, toplantı çıkışında yanıma gelip, ‘o gün çok sıkıştırmıştınız diye kabul etmiştim’ dedi. Bu trajik bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“Yoksullasmayı reddediyoruz” diyen Serdaroğlu, “Paraları yok diyorlar ama Ercan’daki yandaşlarına vergi muafiyeti getiriyorlar. Aralarındaki ilişki nedir bilmiyoruz ama elbet bir gün su yüzüne çıkar” şeklinde konuştu

Serdaroğlu son olarak, “Halkımız bir mağduriyet yaşarsa, sorumluluk bizde değil, o koltuklarda oturanlardadır” ifadelerini kullandı.

Serdaroğlu’nun ardından basına aciklama yapan KTAMS başkanı Güven Bengihan ise, Ünal Üstel ‘in dünkü toplantıda sendikalarımıza “Sizlerle uzlaşıya varan Hasan Taçoy’u görevden aldım. Ama bakanlık görevinden değil, sendikalarla müzakere görevinden” dediğini aktardı.

Bengihan, hükümetin yüzde 6’lık artış için “Paramız yok” dediğini ancak, Pazar gün yapılan DP Kurultayı’ndan bir gün sonra, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu’nun 7 kişiyi devlete istihdam ettiğini vurguladı.

Açıklamanın ardından Maliye Bakanlığı önüne siyah çelenk bırakıldı.

Yardımcı Kaynaklar: Yenidüzen, Özgür Gazete, Havadis Gazetesi