1 Eylül Barış için Küresel Eylem Günü

0
116

Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) üyesi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sendikalar olarak 29 Ağustos 2022 Pazartesi günü 1 Eylül Barış için Küresel Eylem Günü dolayısıyla BM Ara Bölge Lefkoşa’da bulunan Dayanışma Evinde ortak basın toplantısı düzenlendi. Ortak basın bildirisi metni PEO Genel Sekreteri Sotirula Charalambous tarafından okundu.

Ortak açıklama:

Nazi Almanya’sının 1939’da insanlığa karşı başlattığı saldırı ile Nazizm’in ve Faşizm’in katlettiği milyonlarca kurbanın anısına, Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF), 1 Eylül’ü Sendikaların Barış için Küresel Eylem Günü olarak ilan edilmiştir

Bu yılki Uluslararası Eylem Günü, Rusya’nın istilasını takiben Ukrayna’da yaşanan dramatik gelişmelerin büyük insanî ve maddi kayıplara, daha fazla askerileşmeye ve silahlanmanın yoğunlaştırılmasına neden olması daha da büyük bir önem kazanıyor, Uzak Doğu’da artan gerilim, tüm insanlık için öngörülemeyen sonuçları olan genel bir çatışma riskini görünür kılıyor.

Kapitalist kriz ve pandeminin ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri dramatik bir biçimde arttırmasına rağmen, dünyanın birçok yerinde enerji kaynaklarını kontrol altına almak için devam eden emperyalist savaşlar ve müdahaleler ölüm ve yıkım saçmaya, işçi sınıfına ve halklara daha büyük acılar yaşatmaya, milyonlarca insanı mülteciliğe ve göçe zorlamaya devam etmektedir.

NATO ve müttefiklerinin emperyalist planlarının sonuçlarını neredeyse elli yıldır yaşayan Kıbrıslı emekçiler savaşları yaşamakta olan halklara desteklerini ifade etmekte, uluslararası hukukun ihlal edilmesini kınamakta, Ukrayna’daki savaşın bir an önce sona ermesini ve uluslararası hukuka dayalı barışçıl bir çözüm bulunmasını talep etmektedirler.

Irak, Suriye ve Yemen’deki savaşlara ve emperyalist müdahalelere de karşı çıkıyoruz. Filistin halkı ve barış, siyasi ve sosyal haklar için mücadele eden tüm halklarla dayanışmamızı ifade ediyoruz.

Tüm dünyanın derin bir ekonomik ve sosyal krize sürüklendiği, emekçilerin çalışma yaşamında güvencesizliklerle, işsizlikle, yoksullaşmayla ve pahalılıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde, ücretlerin arttırılması, kaynakların sağlık, eğitim ve sosyal yardıma yönlendirilmesi gerekirken, askeri teçhizata yapılan harcamaların arttırıldığı görülmektedir.

Silahlanmanın ve askeri harcamaların arttırılması insanlık için çözüm değil, tam aksine gerilimleri ve çatışmaları tırmandırmakta ve dünya barışını tehlikeye atmaktadır.

Barışın savunulması, NATO’nun ve tüm askeri ittifakların dağıtılması, savaşların ve müdahalelerin olmayacağı bir dünya için mücadelede Kıbrıs sınıf sendikacılığı hareketi sesini tüm dünya emekçileriyle birleştirmektedir.

Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için emekçilerin ortak mücadelesi tüm dünya halklarının dünya barışı için verdiği geniş mücadelenin bir parçasıdır.

Zamanın hiçbir şey yapılmadan geçmesi, diyaloğun yokluğu ve yeni oldu bittiler yaratılması olumsuz bir atmosfer yarattığı ve yurdumuzun nihai taksimine yol açacağı için, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerin Crans Montana’da kalınan noktadan mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılması gerekmektedir.

Bu sembolik günde, ortak açıklamamızla, taksimle uzlaşmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz ve barışın hâkim olması, vatanımızın yeniden birleşmesi için ortak mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı yinelediğimiz mesajını veriyoruz.

Kıbrıs sorununun  iki bölgeli, iki toplumlu, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kişiliğe sahip, BM kararlarında tanımlandığı gibi siyasi eşitliğe sahip, askerden arındırılmış ve bağımsız bir devlet çerçevesinde adil ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözümü Kıbrıslılara hizmet edecek ve tüm bölgemiz açısından ülkemizi bir barış ve güvenlik köprüsü haline getirecek çözüm şeklidir

Tüm emekçileri 1 Eylül onuruna yapılacak etkinlikte bir araya gelerek, barış ve yeniden birleşme hedefiyle ortak mücadeleye devam edeceğimize dair hep birlikte güçlü bir mesaj vermeye davet ediyoruz.


ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης της  επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 ως Παγκόσμια   μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη και στην μνήμη  των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού.

Η φετινή διεθνής μέρα δράσης αποκτά ακόμη περισσότερη σημασία αφού οι  δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες, περαιτέρω στρατικοποίηση και ένταση των εξοπλισμών,  ενώ η αυξανόμενη ένταση στην Άπω Ανατολή διατηρεί ορατό τον κίνδυνο   γενικευμένης σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 

Σε μια περίοδο  που  η  καπιταλιστική κρίση  και η  πανδημία   έχουν  διευρύνει δραματικά τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες,   οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις  που συνεχίζονται σε πολλά μέρη του κόσμου με σκοπό τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των αγορών   προκαλούν  μεγαλύτερα δεινά για την εργατική τάξη και τους λαούς,  σπέρνουν τον  θάνατο και την καταστροφή, εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και την μετανάστευση.

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι,   που   εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια βιώνουν  τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους,  εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, καταδικάζουν  την παραβίαση του Διεθνούς δικαίου και απαιτούν  τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και  την    εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη βάση του Διεθνούς δικαίου.

Επίσης εναντιωνόμαστε  στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, τη Συρία,  την  Υεμένη και αλλού  και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο  λαό  της Παλαιστίνης  και όλους τους λαούς  που αγωνίζονται για  ειρήνη,  και για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Την ώρα που ο κόσμος βυθίζεται σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση,  και  οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργασιακή αβεβαιότητα, την ανεργία, την φτώχεια και την ακρίβεια, αντί για την  αύξηση των μισθών, διοχέτευση πόρων στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια αυξάνονται  οι  δαπάνες για  στρατιωτικούς  εξοπλισμούς.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών  και των εξοπλισμών  δεν αποτελούν την λύση για την ανθρωπότητα,  αλλά αντίθετα  κλιμακώνουν τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις  και θέτουν σε κίνδυνο  την παγκόσμια ειρήνη.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου ενώνει την φωνή του με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου στον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης, για την διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, για ένα κόσμο χωρίς πολέμους και επεμβάσεις.

O κοινός αγώνας των εργαζομένων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου είναι μέρος του ευρύτερου αγώνα των λαών του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη.

Η διαδικασία των συνομιλιών  θα πρέπει να επαναρχίσει  το συντομότερο δυνατό  από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού η παθητική παρέλευση του χρόνου, η απουσία διαλόγου και  η δημιουργία νέων τετελεσμένων  δημιουργούν  μια αρνητική  ατμόσφαιρα και  οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Αυτή την συμβολική μέρα  με την κοινή μας διακήρυξη   τονίζουμε ξανά ότι   δεν θα συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση και επαναλαμβάνουμε την δέσμευση μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και για την επανένωση της πατρίδας μας.

Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.  Για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.

Αυτή είναι η λύση που εξυπηρετεί τους Κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους  να ενωθούν μαζί μας στην εκδήλωση που θα γίνει προς τιμή της 1η Σεπτεμβρίου,  για να δώσουμε βροντερό μήνυμα ότι συνεχίζουμε  τον κοινό αγώνα με στόχο την ειρήνη και την επανένωση.


JOINT PROCLAMATION FOR SEPTEMBER 1, 2022

The World Federation of Trade Unions WFTU was established on September 1, the day of the beginning of Nazi Germany’s attack on humanity in 1939, as the World Trade Union Day of Action for Peace and in memory of the millions of victims of Nazism and fascism.

This year’s International Day of Action takes on even greater significance as the dramatic developments in Ukraine following Russia’s invasion have caused great human and material losses, further militarisation and intensification of armaments, while the growing tension in the Far East keeps the risk of a generalised conflict with unforeseen consequences for the whole of humanity visible.

At a time when the capitalist crisis and the pandemic have dramatically widened economic and social inequalities, the imperialist wars and interventions that continue in many parts of the world to control energy sources and markets are causing greater suffering for the working class and peoples, sowing death and destruction, forcing millions of people into refugeeism and emigration.

Cypriot workers, who for almost fifty years have been experiencing the results of the imperialist designs of NATO and its allies, express their support for the peoples affected by war, condemn the violation of international law and demand an immediate end to the war in Ukraine and the finding of a peaceful solution on the basis of international law.

We also oppose the wars and imperialist interventions in Iraq, Syria, Yemen and elsewhere and express our solidarity with the people of Palestine and all peoples struggling for peace and for political and social rights.

At a time when the world is plunged into a deep economic and social crisis, and workers are facing job insecurity, unemployment, poverty and poverty, instead of increasing wages, channelling resources into health, education and social welfare, spending on military armaments are increasing.

Increasing military spending and armaments are not the solution for humanity, but instead, escalate tensions and confrontations and endanger world peace.

The class trade union movement of Cyprus joins with the workers of the whole world in the struggle for the defence of peace, for the dismantling of NATO and all military coalitions, and for a world without wars and interventions.

The common struggle of the workers for the resolution of the Cyprus problem and the reunification of Cyprus is part of the wider struggle of the peoples of the world for world peace.

The process of the talks should be resumed as soon as possible from the point where they left off in Crans Montana, since the passive passage of time, the absence of dialogue and the creation of new fait accompli create a negative atmosphere and lead to the definitive partition of our country.

On this symbolic day, with our joint declaration, we stress once again that we will not compromise with partition and we reiterate our commitment to continue our common struggle for peace and the reunification of our country.

For a just and mutually acceptable solution to the Cyprus problem within the framework of a bizonal, bicommunal federation, with one sovereignty, one citizenship and one international personality, with political equality as defined in UN resolutions, for a demilitarised and independent state  that serves the Cypriots and will turn our country into a bridge of peace and security for our entire region.

We call on all workers to join us at the event to be held in honour of September 1 to send a thunderous message that we continue the common struggle for peace and reunification.


List of organizations
A Bi-communal Peace Initiative- United Cyprus
Organization / Group
1 Cyprus Turkish Teachers Trade Union – KTÖS
2 Cyprus Turkish Secondary Teachers Trade Union – KTOEÖS
3 Customs Workers Trade Union – GÜÇ-SEN
4 EMU Unity and Solidarity Trade Union – DAÜ-BİR-SEN
5 Turkish Cypriot Civil Servants Trade Union – KTAMS
6 State Workers Trade Union- ÇAĞ-SEN
7 Cyprus Writer’s Union
8 Cyprus Publisher’s Association – KYa B
9 Revolutionary Workers Union Federation Dev- İŞ
10 Movement for a Federal Cyprus
11 Proodeftiki Primary School Teachers movement
12 Proodeftiki Secondary School Teachers movement
13 United Turkish Cypriot and Greek Cypriot Teachers Platform
14 İskele Citizens Initiative
15 Municipal Workers Trade Union – BES
16 Socialist İnitiative
17 United Democrats Youth organization
18 Bi-communal Initiative of Relatives of Missing Persons and Victims of
1963-74 events – Together We Can
19 Epilogi Limassol cultural movement
20 Symfiliosi / Uzlaşma / Reconciliation
21 Peace Association
22 New Cyprus Association
23 Left Wing
24 Association of Turkish Cypriot Artists and Authors
25 Bi-communal Choir For Peace in Cyprus – Lena Melanidou
26 Cyprus Turkish Physicians Trade Union – TIP-İŞ
27 Publishers Trade Union – BASIN-SEN
28 BARAKA Cultural Group
29 Cooperative Workers Trade Union – KOOP-SEN
30 Turkish Cypriot Association for Democracy (London)
31 Cypriot Science Education Health and Solidarity Association – KIBES
32 Cyprus Youth Platform
33 Limassol Civil İnitiative ‘Solution-Reunification-Peace”
34 Cyprus Reunification Movement
35 German-Cypriot Forum
36 Workers Democracy
37 NGO Support Centre
38 IKME Sociopolitical Studies Institute
39 Hands across the Divide
List of organizations
A Bi-communal Peace Initiative- United Cyprus
Organization / Group
40 Association of Historical Dialogue and Research
41 United Cyprus Platform of the Overseas Cypriot Organizations
42 Stop the War Coalition
43 Kontea Heritage Foundation
44 GAT -Gender Advisory Team
45 Cyprus Academic Dialogue
46 Turkish Cypriot Businessmen Association
47 Famagusta Our Town
48 Cyprus Sustainability Institute
49 Famagusta Initiative
50 KISA – Action for Equality, Support, Antiracism
51 Bi-Communal Kyrenia Initiative
52 INVEST IN EDUCATION
53 Enorasis sociocultural club
54 Post Research Institute
55 HASDER
56 HAZINE-SEN
57 Eastern mediterranean University Union of Academic Staff- DAU-SEN
58 Cyprus Song Association – KIBHAD
59 The Management Centre of the Mediterranean
60 Feminist ATÖLYE
61 Cyprus Turkish Building Contractor’s Association
62 MAGEM
63 Dayanışma – Solidarity
64 KLIIR
65 Cyprus Association of Social Psychology
66 OPEK – Association for Social Reform
67 Larnaca for Solution – Reunification Movement
68 Anatropi
69 Association of Cypriot Refugees in Greece – Cyprus ‘74
70 Cypriots’ Voice
71 Enfield Cypriots Association (Bi-communal)
72 New Cyprus Party YKP
73 People’s Peace Platform for Unıted Cyprus (London)
74 Sol Hareket
75 Unite Cyprus Now!
76 United Cyprus Party BKP
77 We want Federation Left Movement
78 Yeşil Barış Hareketi – Green Action Group