Covid-19 Pandemisinin 3. Yılında Eğitim Sendikalarının Tepkileri konulu online forum gerçekleşti – 10 Şubat 2022

0
64

Eğitim Enternasyonali organizesiyle Covid-19 Pandemisinin 3. Yılında Eğitim Sendikalarının Tepkileri konulu online forum, 10 Şubat 2022 tarihinde gerçekleşti. Sendikamızı temsilen Dış İlişkiler Sorumlumuz Nazan Ökçün Bülbülcü katıldı.

EI Genel Sekreteri David Edwards tarihin en büyük eğitim krizi olan pandeminin üçüncü yılına girerken, kurum ve toplum olarak bir araya gelmenin ve dayanışma içerisinde olmanın önemine değindi.

EI Başkanı Susan Hopgood ise forumda yaptığı konuşmada eğitimciler olarak pandeminin çocuklar üzerinde uzun süreli olumsuz etkilerinin olacağı endişesi duyulduğunu, aşı eşitsizliğinin halen gündemde olduğunu, Afrika kıtasında aşılanma oranının halen %15 oranda olduğunu vurgulamıştır. Dar gelirli ülkelerde aşılanma oranı %11 civarına seyrederken orta ve yüksek gelirli ülkelerde ise aşılanma oranının %70 civarında olduğu tesbitini yaparak aşı kampanyalarına devam edilmesi gerektiğini belitmiştir.

Online forum’da ayrıca ana konuşmacı olarak yer alan Epidemiyoloji Uzmanı Prof. Salim S. Abdool Karim Omicron varyantının diğer varyantlardan 50 kat daha hızlı bulaştığını, 436 milyon vaka ve 5.95 milyon ölüme ulaşıldığını kaydederek kurtuluşun kapanmalarla değil, virus ile mücadele edilerek olabileceğini belirtti. Farklı varyantlardan dolayı aşıların ise istenilen düzeyde bulaşı engelleyemediğini fakat Omicron varyantının akciğer hücrelerini daha az etkilediği bulgusunu paylaşarak dünyada aşı oranının 2/3’e ulaşması gerektiğini, bunu başarmak için ise daha çok yol kat edilmesi gerektiğini vurgulamıştır.  Tüm varyantlara etki edeceğine inanılan pancorona aşılarının ise deneme aşamasında olduğunu söyleyen Prof. Karim 2022 Nisan-Mayıs aylarına kadar yeni bir varyanta rastlanmayacağı yönündeki öngörüsünü belirtmiş 10-19 yaş arası gençlerde Omicronun alt varyantı BA.2 görüldüğünü, 2019 yılından itibaren 5 farklı varyantın görüldüğünü kaydetti.

Forumda, üye kuruluşlara ayrıca deneyimlerini paylaşma, fikir alışverişinde bulunma ve birlikte strateji oluşturma fırsatı sunuldu. Salgının bu kritik anında gerçekleştirilen online forumda ülkelerdeki mevcut durum, mesleğin şu anda karşı karşıya olduğu zorluklar, sendikaların eylemleri ve öncelikleri, pandeminin bu aşamasında eğitimciler ve okul toplumlarının desteklenmesinde uygulanan başarılı stratejiler tartışıldı.

Fransa‘dan bir öğretmen sendikası temsilcisi son günlerde %75 öğretmen katılımıyla eylem gerçekleştirildiğini, son 25 yılda tüm örgütlerin birlikte hareket ederek grev yapmadığını belirterek insanların artık bezmiş durumda olduğuna dikkat çekmiştir. 35 kişilik sınıflarda sosyal mesafenin mümkün olmadığını, öğretmen kadrosunda %10 eksiklik yaşanmakta olmasına rağmen son atamalarla halen %5 kadro eksikliği yaşandığını, bu nedenle öğretmen kadrolarının arttırılması gerektiğini belirtmiştir.

Uganda‘dan bir öğretmen sendikası temsilcisi ise Mart 2020 tarihinden Ocak 2022 tarihine kadar okulların pandemi nedeniyle kapalı tutulduğunu vurgulamıştır.

Brazilya: önceliğin yüz yüze eğitime sağlıklı ve güvenli bir şekilde dönüş yapılması gerektiği belirtilmiş, günlük ölüm sayısının 1.000 civarında olduğu, en kapalı tutulan alanın eğitim olduğu, aşı karşıtı kampanyaların sürdürüldüğü kaydedilmiştir.

Güney Afrika: Okul müfredatlarının pandemi koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiği, okullarda dezenfekte ve suyun dahi olmadığı, çözüm yollarının bir tanesinin de kalabalık sınıflarda rotasyon olduğu belirtilmiştir.

İspanya / Kanarya Adaları: Omicron varyantının sistem üzerinde çok büyük bir etki yarattığını, maske esnekliği ile bulaşın artacağını, güvenli ve sağlıklı okullar için rotasyona ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi devamlılığının önemime değinilmiştir.

Kıbrıs’ın kuzeyinde eğitim alanında yaşanan durumu da aktarmak amacıyla söz alan KTOEÖS Dış İlişkiler Sorumlusu Nazan Ökçün Bülbülcü, tarihin kendini tekrarladığını, yoksulluğun devam etmesiyle pandeminin ne ilk ne de son kez yaşanacağına dikkat çekerek kamusal eğitime her zaman gerektiği gibi bu gün de gerekli değerin verilerek yatırım yapılmasının mücadelesini sendikalar olarak vermekte olduğumuzu, devletlerin kamusal eğitimi öncelik yapmamaları nedeniyle tüm çocuklarımıza ücretsiz, kamusal, nitelikli eğitimin sağlanamadığını, eğitimin bilinçli olarak ticarileştirildiğini, pandemide de ne yazık ki buna tanık olduğumuzu belirtmiştir. Ayrıca Kıbrıs’ın kuzeyinde iki öğretmen sendikası ve tabipler birliği ortaklığıyla sürdürülebilir yüz yüze eğitim klavuzunun oluşturularak okullara dağıtıldığını kaydetmiştir.