Dünyanın dört bir yanındaki eğitimciler Ukrayna halkının yanında yer alıyor ve Rusya’nın savaş eylemini kınıyor

0
82

                                                       

Ukrayna ile ilgili ortak EI-ETUCE bildirisi

Barış ve diplomasi için küresel talepleri görmezden gelen Rusya, Ukrayna’ya haksız yere tam ölçekli bir işgal başlatmıştır. Education International / Eğitim Enternasyonali, Ukrayna’nın öğretmenleri, öğrencileri ve halkıyla dayanışma içindedir ve uluslararası toplumu akan kanı durdurmaya ve Avrupa’da feci bir insani krizden kaçınmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çağırmaktadır.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı kabul edilemezdir. Dünyanın dört bir yanındaki eğitimciler, Ukrayna’daki meslektaşlarımız, öğrencilerimiz ve toplumun yanında duruyor ve işgali kınamaktadır. Çatışma, 2014’ten bu yana 14.000 cana mal olmuş, binlerce insanı yaralamış ve 1.5 milyon insanı yerinden, yurdundan koparmıştır. Şiddet durmalıdır. Uluslararası toplum bu saldırganlık karşısında birlik içinde durmalı ve Ukrayna’nın geleceğini seçme hakkını desteklemelidir.

Eğitim Enternasyonali  Avrupa Bölgesi ETUCE Direktörü Susan Flocken şunları belirtmiştir: “Avrupa’daki öğretmenler, akademisyenler ve sendikaları, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın egemen devletine askeri müdahalesi karşısında şok olmuştur. ETUCE, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınıyor ve meslektaşlarımız, öğretmenlerimiz, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve tüm Ukrayna halkıyla güçlü desteğini ve derin dayanışmasını ifade etmektedir. Milyonlarca insanın hayatı tehlikededir. İnsanların bir anlaşmaya varmak için silah değil, kelimeler kullandığı çağdaş toplumlarda savaş ve işgal asla olmamalıdır. İstila durdurulmalıdır” dedi.

Diyaloğun, eğitim ve barış değerlerini korumanın önemini vurgulamak için Rusya ve Ukrayna’daki üye kuruluşlarla görüşülmüştür.

Ukrayna’daki üye kuruluşlarımızla – Ukrayna Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (TUESWU) ve Ukrayna Serbest Eğitim ve Bilim Sendikası (VPONU) ile bağlılığımızı ve dayanışmamızı teyit ediyoruz.

Ukrayna’da 1,4 milyon eğitim çalışanını temsil eden TUESWU yaptığı açıklamada, “bu saldırgan senaryonun feci insani sonuçları olacağını, ancak aynı zamanda ülke ekonomisini de önemli ölçüde baltalayacağını vurgulamıştır. Milyonlarca iş alanı yok edilebilir ve eğitim kurumlarının, sosyal hizmetlerin ve ekonominin yok edilmesi yoksulluk ve yoksulluğa yol açacaktır. Sosyal refah ve işçi haklarına saygı artık gündemde olamayacaktır.”

Rusya’nın Ukrayna’nın egemen topraklarını işgali, trajik insan kayıplarına yol açacak ve yalnızca Ukrayna’nın değil, tüm bölgenin güvenliğini tehdit edecek şekilde uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu savaş eyleminin geniş kapsamlı sonuçları küçümsenemez boyuttadır.

Ukrayna halkının şiddet ve savaşın olmadığı bir geleceğe hakkı vardır. Bir ulus olarak geleceklerine demokratik olarak karar vermek için egemen haklara sahiptirler. Dünya onların yanında durmalı ve ülkede ve kıtada barışı sağlamak için çabalarını iki katına çıkarmalıdır.

Bölgenin ciddi sorunlarının savaş ve yıkım üzerinden değil,

barışın inşası üzerinden ele alınması zamanıdır.

 


Eğitim Enternasyonali (EI), dünyanın her yerinden öğretmen ve diğer eğitim çalışanlarını bir araya getiren Küresel Sendika Federasyonu’dur. 383 üye kuruluş aracılığıyla, 178 ülke ve bölgede 32 milyondan fazla öğretmeni ve eğitim destek personelini temsil etmektedir

 

Avrupa Eğitim Sendikası Komitesi (ETUCE), 51 Avrupa ülkesinde 127 Eğitim Sendikasını ve 11 milyon öğretmeni temsil etmektedir. ETUCE, AB düzeyinde eğitimde bir Sosyal Ortak ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu olan ETUC bünyesinde bir Avrupa Sendika Federasyonu’dur. ETUCE, eğitim sendikalarının küresel federasyonu olan Eğitim Enternasyonali’nin Avrupa Eğitim Bölgesini temsil etmektedir.