KTOEÖS-KTTB Ortak Basın Toplantısı Gündem: Covid-19 ve Akademik Takvim

0
827

5 Haziran 2020, Cuma saat 12.00’de sendikamızda Tabipler Birliği başkanı Dr. Özlem Gürkut’la birlikte eğitimin, okullarımızın durumu ve alınması gereken sağlık tedbirleriyle ilgili ortak basın açıklamamız gerçekleşti.

KTOEÖS-KTTB Ortak Basın Açıklaması Metni

Covid-19 salgını nedeniyle Mart ayından beri her alanda olduğu gibi eğitimde de kesinti ve yetersizlikler yaşanmış, bu dönemde kamusal hizmetlerin önemi ile devletin bu hizmetlere yeterli bütçe ayırıp yatırım yapmasının gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ancak yaşanan bu süreçte hükümet bu krizi yönetememiş, ben yaparım olur mantığıyla hareket etmiş ve hala etmektedir. Defalarca uyarmamıza rağmen toplumun tüm kesimlerinden oluşan bir kriz yönetimi oluşturulmamış hükümet el yordamıyla bu süreci yönetmeye çalışmış, tüm dünyada bu süreçte çalışanlar desteklenirken bizde hükümet kendi halkını kesintilerle geçim derdine sokmuş, sosyal devlet anlayışından uzak kararlar üretmiştir.

Yaklaşık 50 gündür pozitif vaka çıkmama başarısı sivil toplum örgütlerinin bilgilendirmesiyle yönlendirilen ve kurallara uyan halkımızındır. UBP- HP hükümeti bugün pandemi riski yokmuş bu virüs ortadan kalkmış gibi kararlar üretmeye devam etmektedir. Mevcut açılımlarla pozitif vaka görülmemesi sevindiricidir ancak uçuşların başlamasıyla oluşabilecek durum riski için hiçbir tedbir alınmamıştır. Ne yılan hikayesine dönen pandemi hastanesi, ne de mevcut hastanenin altyapı donanım ve organizasyonu hazırlanmamış halkımız bugün bu riskle karşı karşıya bırakılmıştır.

Bu süreçte, tüm imkansızlıklara rağmen özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarımıza, uzaktan eğitim adı altında yapılan ancak yetersiz olan ve eğitimdeki eşitsizliği bir kez daha gözler önüne seren faaliyetlere, sağlık tedbiri olarak bakanlığın sadece 10 maske 2 kolonya gönderip okullarda göreve çağırdığı, ancak okullarla ilgili görüş alması gerekirken hiçe saydığı okul yöneticisi ve öğretmenlerimize özverili çalışmalarından dolayı teşekkürü bir borç biliriz.

Salgınla ilgili yapılan testlerin sayısı ve güvenirliği ile ilgili şüpheli durum hala mevcut iken, olası ikinci dalgaya karşı bu kadar hazırlıksız iken sağlık bakanı hala daha durumu raporlayamamış,  risk grubunu dahi ilan edememiştir.

Eğitim bakanı popülizmle pembe tablolar çizmekte,  yasa tüzük tanımaz bir anlayışla tek yanlı kararlar üretmeyi sürdürmektedir. Yasa gereği akademik takvimin sendikamızla istişare edilerek hazırlanması gerekir. Ancak istişare “ben bakanın istediği gibi günaşırı farklı bir takvim hazırlarım, size ve aynı anda okullara da gönderirim” demek değildir!

Sınavla öğrenci alan okulların sınav tarihlerine tek yanlı karar veren ve ısrarla değişmeyen, akademik takvimi buna göre şekillendirmeye çalışan bakanlığın bu anlayışı ve takvimleri kabul edilebilir değildir. Bu çerçevede takvime konulup ilan edilen diploma törenleri için bakanlar kurulunun sağlık açısından kalabalık ortamları yasaklama kararı nedeniyle bakanlık tüm sorumluluğu üzerine almalıdır.

Her bölgede stadyum gibi açık hava alanlarının tören donanımı, maske takılıp takılmadığını kontrol edecek, takmayanlara maske dağıtacak, sosyal mesafenin korunmasını denetleyecek, girişte katılanların ateşini ölçecek personeli  bakanlık sağlamalıdır. Mezun sayısı fazla olan ve en az 1000 kişinin katıldığı bu okullarımızın diploma törenleri ancak bu şekilde takvimlemeyle tüm sorumluluk bakanlığa ait olmak üzere yapılabilir. Ayrıca kronik hastalığı olan ya da kanser atlatmış öğrenci, öğretmen ve velilerimizin bu törenlere katılmaması için bakanlık gerekli çağrıyı yapmalıdır.

Yeterli ve hatta hiç hademesi olmayan okullarımızda altyapı ve sağlık koşullarının sağlanması ayrıca bu koşulların kontrolünün yapılması imkansızdır.

Bunun yanında temizlik malzemelerini dahi kendi imkanlarıyla almaya çalışan, kantin gelirlerine bakanlığın el koyduğu ve sayın bakanın bütçe ayırdı diye kamuoyunu yanılttığı okul idarelerimizin özellikle bu dönemde bu organizasyonları yapması olanaksızdır.

Bizler sağlık ve eğitim alanında örgütlü kurumlar olarak sağlık bakanlığı ve eğitim bakanlığıyla kavga etmeye değil, birlikte çalışmaya ve halkımızın sağlığı ve eğitim için gerekeni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ortaya koyarız. Hükümete seçim kaygısıyla sürdürdüğü politikalara son vermesi çağrısı yapar sosyal devlet anlayışıyla halkın yararına kararlar üretmelerinin anayasal zorunluluk olduğunu hatırlatırız.

 

 

Selma EYLEM                                             Dr. Özlem GÜRKUT

KTOEÖS Başkanı                                             KTTB Başkanı