KTOEÖS ve KTÖS’ten Ortak Protesto: “Dogmatik Değil, Kamusal, Bilimsel, Demokratik ve Çağdaş Eğitim”

0
105

6 Aralık 2019, Cuma günü Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) olarak Talim ve Terbiye Müdürlüğü tarafından düzenlenen Vizyon 2030 Eğitim Strateji Planı Çalıştayına, yasa gereği eğitim şurası yapılmaması, geçmişte yapılan eğitim şurası kararlarının uygulanmaması ve çalıştayın hazırlıkları hakkında bilgilendirilmememizden dolayı çalıştayın gerçekleştirildiği Lefkoşa Golden Tulip Hotel önünde protesto gerçekleştirdik ve basına açıklamada bulunduk.

EYLEM: “2014’te yapılan en son Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararlar hayata geçirilmedi”

KTOEÖS Başkanımız Selma Eylem, Çalıştay’da Bakanlık tarafından yapılan hazırlığın sunumunun yapılacağını, hazırlık çalışmasının neleri ihtiva ettiğinin bilinmediğini, eğitimde paydaş olan öğretmen sendikalarının süreçten hariç tutulduğunu ve 2014’te yapılan en son Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararların hayata geçirilmediğini belirtti.

Eylem, “Şura kararları yerine çalıştay yaparak ne murat ediyorlar?” diye sordu.
Eğitim sisteminde “muhafazakarlaştırılma” politikaları takip edildiğini belirten Eylem, “Neler yapılmak istendiğini bilmiyoruz , bu nedenle katılmayarak protesto ediyoruz” dedi.

ELCİL: “Çalıştay Reklam Amaçlı”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise, yasanın beş yılda bir eğitim şurası yapılmasını emrettiğini, en son şuranın 2014’te yapıldığını ve bu şurada alınan kararların hiç birinin hayata geçirilmediğini ifade etti.

Söz konusu şurada eğitime bir vizyon kazandırıldığını ancak herhangi bir düzenleme yapılmadığını vurgulayan Elcil, eğitimde herşeyin kötüye gittiğini, Gönyeli, Girne, Yenikent ve Dikmen’de okul ihtiyacı olmasına rağmen bütçede eğitime ayrılan rakamın kısıtlandığını, okul yapımına, okul tadilatına para ayrılmadığını belirtti.

Çalıştayın reklam amaçlı olduğunu söyleyen Elcil, “Çalıştay yapılabilir, ancak çalıştay öncesi, yapılacak olan çalıştayla ilgili konu başlığı belirlenir, bununla ilgili amaç herkese genelge gönderilerek duyuru yapılır” dedi.