Kıbrıs’ın Yeniden Birleşmesi ve Siyasi Eşitliğe Dayalı, İki Toplumlu, İki Bölgeli Federasyon için Kaybedecek Zamanımız Yok

0
234

26 Şubat 2019 Salı günü İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs olarak liderlerin  görüşmesinin yer aldığı ara bölgedeki Lefkoşa Havalimanı’nın, güney Kıbrıs’taki giriş kapısında, müzakerelerin yeniden başlaması talebiyle eylem düzenledik.

Kıbrıs Türk Lideri Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in görüşme saati öncesinde Havalimanı girişinde toplanılarak, “Çözüm Hemen Şimdi” yazılı pankart açtık ve ortak bildiri okundu.

Eylemde Türkçe ve Rumcası okunan bildiride, ”Siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu, iki bölgeli federasyon için kaybedilecek zaman kalmadı. Adamız kalıcı bir bölünmeye girmenin eşiğinde olup, çatışmalı ortamların oluşması, gerçek bir olasılık olarak kendini göstermektedir” vurgusunu yaptık.

3 dildeki Bildirilerin tam metni:

Kıbrıs’ın Yeniden Birleşmesi ve siyasi eşitliğe dayalı, İki Toplumlu, İki Bölgeli Federasyon için kaybedecek zamanımız yok

İki toplum lideri, 26 Şubat’ta, mevcut açmazda bir çıkış noktası bulma olasılıklarını değerlendirmek için biraraya geliyor. Bizler burada, geçmişteki görüşmelerde de yaptığımız gibi beklentilerimizi yüksek tutarak; ancak öncekinden daha kararlı, daha sabırsız ve daha talepkar bir biçimde beklemekteyiz. Kaybedecek vakit kalmadı. Adamız kalıcı bir bölünmeye girmenin eşiğinde olup, çatışmalı ortamların oluşması, gerçek bir olasılık olarak kendini göstermektedir. Buna rağmen, liderlerimiz, tarihi görevlerini yeterince dikkate almıyor gibi görünmektedirler,

2017’den bu yana, Crans Montana’dan sonra, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, altı temel konuda da ilerleme kaydedildiğini ve stratejik bir anlaşmaya varma ihtimalinin gerçekleşmesinin yalnızca Liderlerin siyasi iradesini gerektirdiğini bildirmiştir. Liderlerimiz ise var olan farklılıkları uzlaştırmak yerine, daha fazlasını “ortaya çıkarmaktadırlar”.

  • Siyasi eşitlik ve Kıbrıslı Türkler’in karar alma sürecine etkin katılımı da dahil olmak üzere Yönetim ve Güç paylaşımı konularında pratikte anlaşmaya varıldı ve beklemede olan tüm meseleler, yerel ve daha düşük yönetim düzeyleri ile ilgilidir.
  • Mülkiyet meseleleri ve toprak ile ilgili düzenlemeler konusunda pratikte anlaşmaya varıldı ve bekleyen toprak düzenlemeleri ile ilgili yakınlaşmanın da gerçekleşebileceği görülmektedir.
  • Antonio Guterres, Güvenlik, Asker ve Garantiler konusunda, zorluklara rağmen, kendi önerilerinin farklılıkları uzlaştıracak nitelikte olduğunu belirtmiştir.

 

Bu tartışılmaz gerçeklere rağmen, liderlerimiz bu konulardan uzaklaşarak anlaşmayı imkansız kılan bir atmosfer yaratmaktadırlar.

 

Kıbrıslı Türkler’in seçtiği lider Mustafa Akıncı’nın marjinalleştirilme girişimlerine ve Kıbrıslı Türkler’in siyasi eşitliği konusunun, sözde “yeni fikirlerin” masaya konularak, yeniden açılmasına tanık olmaktayız.

 

Kıbrıs’taki Münhasır Ekonomik Bölge ve hidrokarbonlar konusundaki rekabet, şiddetli çatışmalara yol açabilecek gerilimlerin artması yönünde ciddi tehlike yaratmaktadır. Dahası, Güvenlik ve Garanti konusundaki uzlaşmaz tavırlar, Crans Montana’da zaten ulaşılan yakınlaşmaların ortadan kaldırılması yönünde tehdit yaratmaktadır.

 

Bölünmenin her iki tarafındaki barış ve yeniden birleşme yanlısı hareketler ve sivil toplum, bu durumdan endişe duymaktadır. Biz, bölünmenin her iki tarafından 75’ten fazla örgüt, grup ve hareketi bir araya getiren İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs olarak, liderlerimize kendilerini hem toplumlarının beklentilerine ve hem de ortak isteklerine cevap vererek ülkemizi yeniden birleştirmek için en kısa sürede bir anlaşmaya varılacak adımlar atmaları çağrısında bulunmaktayız.

 

BM Güvenlik Konseyi’nin son raporunda da belirtildiği gibi, siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, federal bir çözüm üzerinde zaten bir anlaşmaya varılmış olup, masada yer almaktadır. Her iki liderin de yapıcı olması ve müzakerelerin hemen Guterres Çerçevesi’ne dayalı olarak başlaması büyük önem taşımaktadır. Çerçevenin ne olduğu konusunda herhangi bir anlaşmazlık olamaz. BM Genel Sekreteri bu konuda zaten rapor sunmuştur.

 

Yakın geçmişte gerçekleştirilen, 12 Şubat’taki Panel Tartışmamız sırasında, her iki taraftan da dört siyasi partinin – AKEL, DISY, CTP, TDP – Liderleri, toplumlar arası müzakerelerin yeniden başlatılması konusundaki tutumlarını ve iki toplumlu, iki bölgeli ve siyasi eşitlik içeren Federasyon temelinde Kıbrıs sorununa çözüm getirilmesi yönündeki duruşlarını yeniden teyit etmişlerdir.

 

Zaman, her iki toplumun çıkarları aleyhine tükenmektedir. İki Toplumlu Barış İnisiyatifi  – Birleşik Kıbrıs, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve barış için iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı Federasyonun tek geçerli çözüm olduğu yönünde ısrarlıdır. Adamızın yeniden birleşmesi ve barışçıl geleceği risk altındayken, buna kayıtsız kalamayız.

 

Liderlerimizden 26 Şubat’taki toplantıdan, müzakere masasına geri dönmeleri ve Crans Montana’dan bu yana beklemedeki sorunlara olumlu cevap vermeleri yönünde net bir kararla çıkmalarını istiyoruz.

 

“Aması” yok “Fakatı” yok. Uydurulmuş söylemlere değil gerçekliğe ihtiyacımız var.

 

Hemen şimdi Çözüm ve Yeniden Birleşmeye ihtiyacımız var!

 

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs

26 Şubat 2019

 

 


 

Για μια Επανενωμένη Κύπρο, για  Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα – Να μη χαθεί άλλος χρόνος

 

Στις 26 Φεβρουαρίου οι δύο Ηγέτες των κοινοτήτων συναντώνται για να εξετάσουν τις δυνατότητες διάρρηξης  του παρόντος  αδιεξόδου. Βρισκόμαστε εδώ με προσδοκίες όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις αλλά περισσότερο αποφασισμένοι, περισσότερο αγανακτισμένοι και πιο απαιτητικοί από ότι προηγουμένως. Δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια άλλου χρόνου. Το νησί μας βρίσκεται στα πρόθυρα  μονιμοποίησης του διαχωρισμού και η επιστροφή στη βία προβάλλει ως μια πραγματική πιθανότητα. Παρόλα αυτά οι ηγέτες μας δεν έχουν συνειδητοποιήσει  ακόμη το ιστορικό τους χρέος.

 Από το 2017, μετά το Κρανς Μοντάνα, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντώνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι είχε επιτευχθεί πρόοδος επί όλων των έξι βασικών σημείων και εφόσον  η πιθανότητα για μια στρατηγική συμφωνία βρίσκεται τόσο κοντά, απαιτείται  μόνο η πολιτική βούληση των Ηγετών για την υλοποίηση της . Αντί αυτού οι ηγέτες μας ανακαλύπτουν περισσότερες διαφορές αντί να γεφυρώνουν τις υπάρχουσες.

  • Το θέμα της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/Κ στη λήψη αποφάσεων έχει  ουσιαστικά συμφωνηθεί και τα μόνα ζητήματα που εκκρεμούν σχετίζονται με τα κατώτερα επίπεδα διακυβέρνησης.
  • Τα θέματα ιδιοκτησίας και εδαφικών ρυθμίσεων έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί με ενδείξεις για συγκλήσεις σε σημαντικές εδαφικές αναπροσαρμογές.
  • Στο κεφάλαιο της Ασφάλειας, των Στρατευμάτων και των Εγγυήσεων, παρά τις δυσκολίες, ο Αντώνιο Γκουτέρες έχει αναφέρει ότι έχει αποδείξεις ότι οι προτάσεις του ήταν ικανές να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Παρά τα αδιαμφισβήτητα αυτά γεγονότα οι Ηγέτες μας απομακρύνονται περισσότερο δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα η οποία καθιστά τη συμφωνία δύσκολη.

Έχουμε γίνει μάρτυρες προσπαθειών να περιθωριοποιηθεί ο εκλεγμένος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Έχουμε γίνει μάρτυρες της επαναφοράς στη συζήτηση του θέματος της πολιτικής ισότητας των Τ/Κ μέσω επίκλησης δήθεν νέων ιδεών  που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η σύγκρουση στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ και του θέματος των υδρογονανθράκων δημιουργεί μια δυναμική για ανοικτή σύγκρουση με απρόβλεπτες επιπτώσεις.  Ακραίες θέσεις στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων απειλούν να σκοτώσουν τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο Κρανς Μοντάνα.

Η κοινωνία των πολιτών και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, εμείς οι πολίτες, ανησυχούμε όλο και περισσότερο και γινόμαστε όλο και πιο καχύποπτοι.

Εμείς, ως Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, με την υποστήριξη 75 περίπου οργανώσεων, ομάδων και κινημάτων και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, απαιτούμε από τους ηγέτες μας να σταθούν στο ύψος των προσδοκιών και της κοινής επιθυμίας των δύο κοινοτήτων και να πάρουν εκείνα τα βήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο σύντομα με στόχο την επανένωση της χώρας μας.

Όπως σημειώνεται στην τελευταία Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η λύση δικοινοτικής, διζωνικής  ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα έχει ήδη συμφωνηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.  Είναι εξαιρετικής σημασίας αμφότεροι οι ηγέτες να είναι εποικοδομητικοί και να αρχίσουν αμέσως οι συνομιλίες στη βάση  του Πλαισίου Γκουτέρες.  Δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση για το τι είναι το Πλαίσιο αυτό. Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη αναφερθεί σε αυτό στις εκθέσεις του.

Πρόσφατα, στη διάρκεια της Συζήτησης που οργανώσαμε στις 12 Φεβρουαρίου 2019, οι Ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων, και από τις δύο κοινότητας, συγκεκριμένα του ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, CTP, TDP, επαναβεβαίωσαν τη θέση τους για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών και την υποστήριξη τους σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής  Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Ο χρόνος τρέχει ενάντια στα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων. Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος επιμένει ότι η μόνη βιώσιμη λύση για επανένωση της Κύπρου και για την ειρήνη είναι η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Δεν μπορούμε να μένουμε στο περιθώριο και να παρακολουθούμε να τίθεται σε κίνδυνο η επανένωση και το ειρηνικό μέλλον του νησιού μας.

Απαιτούμε από τους Ηγέτες μας, σήμερα, να εξέλθουν από τη συνάντηση τους με καθαρές αποφάσεις για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών και να απαντήσουν θετικά στα ανοικτά θέματα, όπως αυτά έμειναν στο Κρανς Μοντάνα.  Ούτε «αν», ούτε «αλλά». Χρειαζόμαστε πραγματικά  γεγονότα και όχι κατασκευασμένα. Χρειαζόμαστε Λύση και Επανένωση τώρα!

 

Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος

26 Φεβρουαρίου, 2019


 

For the Reunification of Cyprus, for a Bi-communal, Bi-zonal, Federation with political equality- No more time to lose

 

On the 26th of February the two Leaders of the communities are meeting to examine the possibilities of a breakthrough in the current stalemate. We stand here with expectations as on other past occasions but more determined, more indignant and more demanding than before. There is no time to lose. Our island is on the brink of sliding into permanent division and the return to violence appears as a real possibility! Yet our leaders seem not to appreciate their historic duty.

 

Since 2017, after Crans Montana, the SG of the United Nations, Antonio Guterres has been reporting that progress had been achieved on all six key issues and that the possibility of a strategic agreement being at arm’s length, requires only the political will of the leaders to materialize. Instead, our leaders have ‘discovered’ more differences rather than bridging the ones pending.

  • The issues of Governance and Power-sharing, including political equality and effective participation of T/Cs in decision-making had been practically agreed and the only pending issues are marginal issues pertaining governance at a lower and local level.
  • Issues of property and territorial adjustments had been practically agreed with indications that outstanding territorial adjustment issues were close to convergence.
  • On the chapter of Security, Troops and Guarantees, despite the difficulties, the UN GS reported that he had evidence that his proposals were capable of bridging the differences.

 

Despite these undisputable facts our leaders diverging further, creating an atmosphere that makes the agreement appear impossible.

 

We are witnessing attempts to marginalize the elected leader of the Turkish Cypriots Mustafa Akinci. We are witnessing the reopening of issues agreed upon such as the issue political equality of T/C with so-called ‘new ideas’ being put on the negotiating table.

 

The contest over the Cyprus EEZ and the hydrocarbons issue is generating serious danger for the escalation of tensions leading even to violent conflict with disastrous effects. Moreover, intransigent positions on the issue of Security and Guarantees threaten the convergences already reached at Crans Montana to die away.

 

Civil society and movements for peace and reunification on both sides of the divide  are rightly concerned with the situation. We, the Bi-Communal Peace Initiative- United Cyprus, bringing together more than 75 organizations, groups, and movements from both sides of the divide, demand from our leaders to raise themselves to the expectations and the common will of both communities and take those steps that can lead to an agreement as soon as possible to reunite our country.

 

As stated in the UN Security Council’s latest report, a bi-zonal, bi-communal, federal solution based on political equality has been already agreed upon and is on the table. It is of paramount importance that both leaders are constructive and that the negotiations start immediately based on the Guterres Framework. There can be no dispute what the Framework is. The UN SG has already reported on that.

 

Recently, during our Panel Discussion on the 12th of February, the Leaders of four political parties, from both sides, namely AKEL, DISY, CTP, TDP, reaffirmed their position for the resumption of the intercommunal talks and their support to a solution of the Cyprus problem on the basis of Bi-communal, Bi-zonal, Federation with political equality.

 

Time is running out, against the interests of both communities.The Bi-Communal Peace Initiative – United Cyprus insists that the only viable solution for the reunification of Cyprus and peace based on a Bi-communal, Bi-zonal, Federation with political equality. We cannot remain apathetic whilst the reunification and peaceful future of our island is being wrecked.

 

We demand from our leaders that they come out from 26th February meeting with a clear decision to return to the negotiating table and positively respond to the pending issues as these remain since Crans Montana.

 

No “ifs” no “buts”. We need real and not made up facts. We need Solution and Reunification now!

 

 

Bi-Communal Peace Initiative- United Cyprus

26 February, 2019