İnsan Hakları ve Özgürlüğü Açısından Kara Gün

0
69

15 Ocak 2019 Salı akşamı Vicdani Ret İnisiyatifi, vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu’nun seferberlik çağrısına icabet etmediği gerekçesiyle hapsedilmesi nedeniyle Merkezi Cezaevi önünde pankartlı eylem düzenledi.

Vicdani Ret İnisiyatifi’nin çağrısı üzerine gerçekleşen eyleme Yazarlar Birliği ve Sendikal Platform olarak destek verdik.

Kanatlı: Bir kez daha adalet yaralandı!

Eylemde konuşan vicdani retçi Murat Kanatlı, yasa koyucunun vicdani ret konusunda yasal düzenleme yapma konusunda yasal düzenleme yapma iradesi ortaya koymasına rağmen davada Halil Karapaşaoğlu’nun lehine olan unsurların kullanılmadığını ve teknik suçlardan içeriye alındığını belirtti. Bugün yine bir “düşünce suçlusunun” hapse atıldığını belirten Kanatlı, “Bu da adaletin yaralandığının göstergelerinden biridir” dedi. Karapaşaoğlu’nun ardından hakkında dava açılmış diğer vicdani retçilerle sürecin devam edeceğini belirten Kanatlı, beklenen yasanın geçmemesi halinde birçok vicdani retçinin cezaevine gireceğini belirtti.

AİHM’de bu konuda açılan davalara da işaret eden Kanatlı, kendisi, Haluk Selam Tufanlı ve Halil Karapaşaoğlu’yla ilgili davaların sonuçlarının yüzde 99.9 Türkiye aleyhine olacağını ve Türkiye’nin bu üç davadan mahkûm olacağını da belirtti.

Kanatlı, Halil Karapaşaoğlu’nun bir “düşünce özgürlüğünü” savunduğundan cezaevine gönderildiğini, bu günün; insan hakları ve özgürlüğü açısından kara bir gün olduğunu kaydetti.

Yazarlar Birliği: Ülkede adalet yerlerde sürünüyor!

Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği Başkanı Tamer Öncül de açıklamasında, Halil Karapaşaoğlu’nun, vicdani ret hakkı için tutuklanmayı göze alan, mücadeleyi sürdürmede kararlı biri olduğunu söyledi. Öncül ayrıca, ülkede adaletin “yerlerde süründüğünü” vurguladı. Birliğin, Kıbrıs Rum Yazarlar Birliği ile ortak yayımlanacak olan bildirisine de atıfta bulunan Öncül, bildiride, “Egemenler bize kalem değil silah tutun, silah namlusu tutmazsanız hapishane parmaklığını tutarsınız diyor” ifadelerinin yer aldığını kaydetti.

Sendikal Platform: Adada ne daha fazla silah, ne asker, ne de yabancı güç istiyoruz!

Sendikal Platform adına eylemde konuşan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “En basit insan hakkını bile tanımayan bir anlayışın, bizi getirdiği noktadır bu. Bu bir utançtır” dedi. Vicdani ret konusunun aylardır gündemde olduğunu, bu nedenle konuyla ilgili yasal düzenlemeyi yapamadığından Başbakan Tufan Erhürman’ı eleştiren Elcil, vicdani reddi savunan birinin cezaevine gönderilmesinin kabul edilecek bir durum olmadığını kaydetti.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nı, vicdani ret hakkına karşı olup olmadıklarını açıklamaya çağıran Elcil, “Adada ne daha fazla silah, ne asker, ne de yabancı güç istediklerini” söyledi.