1 EYLÜL DÜNYA BARIŞI İÇİN MÜCADELE GÜNÜNDE ORTAK AÇIKLAMA

0
132

Nazi Almanya’sının 1939 yılında Polonya’ya saldırdığı 1 Eylül’ü Nazi vahşetinin katlettiği milyonlarca kurbanın anısına DSF tarafından“Küresel Barış için Eylem Günü”  ilan etmiştir. Bu gün emperyalist müdahalelerin ve savaşların olmayacağı barışçıl bir dünya için emekçilerin mücadele günüdür.

Bütün dünyada emekçiler emperyalist müdahalelerle ve savaşlarla, kapitalist krizin ağır sonuçlarıyla çalışanların haklarına karşı saldırılarla, sosyal eşitsizliklerin keskinleşmesiyle karşı karşıyadırlar.

İşsizliğin, on binlerce insanın yerinden, yurdundan edilmesinin ve toplu göçünün, aşırı sağcı – milliyetçi güçlerin yükselişinin, iklimsel değişikliklerin ve çevredeki büyük yıkımın yol açtığı büyük sorunlar dünyada dengeleri olumsuz yönde etkilemekte ve dünya barışını tehlikeye sokmaktadır.

1 Eylül vesilesiyle, bütün dünya emekçilerinin hakları için; demokrasi için; eşitsizliklerin ve sömürünün olmayacağı daha iyi bir dünyayı inşa etmek için verdikleri mücadeleleri desteklediğimizi ve kendileriyle dayanışma içerisinde olduğumuzu dile getiriyoruz.

Barış evrensel ve tamamen insani bir nimettir. Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için Kıbrıslıların ortak mücadelesi bütün dünya halklarının küresel barış mücadelesinin bir parçasıdır.

Sınıf sendikacılığı hareketi ve daha genelde yurdumuzun bütün ilerici insanları açısından, Kıbrıs sorununun çözümü acil gereksinim olmaya devam etmektedir. Ülkemiz bölünmüş bir durumda kalmaya devam ettiği sürece, çalışanların hiçbir kazanımı kalıcı ve istikrarlı olamaz.

Kıbrıs sorununun çözümü için BM’nin iyi niyet misyonu ve tarafların kabul ettikleri ilkeler çerçevesinde çok uzun zamandır devam eden süreç İsviçre’deki son konferansta kesintiye uğradı. BM Genel Sekreteri’nin özel görevlisi olarak Sayın Lute’un Kıbrıs’a kısa bir süre önce gerçekleştirdiği ziyaret ve temaslarla, müzakere sürecinin Crans Montana’da kesintiye uğradığı yerden, Kıbrıs sorununun çözümünün yolunun açılması ve olumlu sonuca ulaşılması hedefiyle yeniden başlaması için uluslararası faktör tarafından son bir çabanın ortaya koyulduğu işaretinin verildiği açıkça görülmektedir.

Ortak vatanımızın geleceği için, bu kez bu çabanın başarıya ulaşması gerektiği inancındayız. Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi olanakları boğucu bir şekilde daralmaktadır; bunun için yeni çaba halkın mümkün olan en aktif ve kitlesel katılımı aracılığıyla, emekçiler ve daha genelde toplum tarafından kararlı bir biçimde desteklenmelidir.

Bugün bir kez daha, iki lidere karşılıklı suçlamalardan kaçınmaları ve bütün Kıbrıslıların çıkarlarına hizmet edecek ilkeli bir çözüm için karşılıklı iyi niyet ve kararlılıkla çalışmaları çağrısında bulunuyoruz.

Birleşmiş Milletler’in ilgili kararlarında belirtildiği şekilde iki toplumun siyasi eşitliğinin, tek egemenliğin, tek vatandaşlığın ve tek uluslararası kimliğin olacağı, iki toplumun da haklarına saygılı, karşılıklı kabul edilebilir, iki toplumlu, iki bölgeli federasyon çözümüne bağlılığımızı tekrar vurgulamayı istiyoruz.

1 Eylül’ü ortak barışçıl eylemleri ve faaliyetleriyle yıllardır istikrarlı bir şekilde onurlandıran örgütlerimiz burdaki basın toplantısından sonra saat: 11.00’de PASİDİ binasının yanındaki İkinci Dünya Savaşı’nda yaşamlarını feda eden Kıbrıslılar Anıtına çelenk koyma  etkinliği gerçekleştirecekler.

1 Eylül vesilesiyle, örgütlerimiz, çözüm ve ülkemizin yeniden birleşmesi ortak hedefi etrafında birlik, koordinasyon ve ortak eylem için bütün siyasal ve sosyal örgütlere çağrıda bulunmaktadırlar.

Bu yönde, örgütlerimiz Kıbrıslırum, Kıbrıslıtürk, Ermeni, Maronit ve Latin, bütün Kıbrıslıları temsil eden ve yurdumuzda barışın geleceğine yönelik ortak kaygılarımızı paylaşan sendikaları, siyasal partileri ve kitlesel sosyal örgüt ve kuruluşları Ekim ayının başlarında iki toplumlu büyük bir etkinliğin gerçekleştirilmesi hedefiyle Eylül ayı içerisinde geniş katılımlı ve temsil edici bir buluşmaya çağırma inisiyatifini üstlenmeyi kararlaştırdılar.

 

01/09/2018

 

List of supporting  organizations        

Pancyrpian Federation of Labour PEO, Revolutionary Workers Union Federation DEV- İŞ, Cyprus Turkish Teachers Trade Union –  KTÖS, Cyprus Turkish Secondary Teachers Trade Union – KTOEÖS,  Turkish Cypriot Civil Servants Trade Union – KTAMS, Cooperative Workers Trade Union – KOOP-SEN, Municipal Workers Trade Union – BES, Eastern mediterranean University Union of Academic Staff- DAU-SEN, AKEL, CTP, TDP, YKB, BKP, SOL HAREKET, EDON, EKA, POGO, CYPRUS PEACE COUNCIL, Proodeftiki Students movement, Customs Workers Trade Union   – GÜÇ-SEN,  EMU Unity and Solidarity Trade Union – DAÜ-BİR-SEN, State Workers Trade Union- ÇAĞ-SEN, Cyprus Writer’s Union, Cyprus Publisher’s Association – KYa B, Movement for a Federal Cyprus, Proodeftiki Primary School Teachers movement, Proodeftiki Secondary School Teachers movement, United Turkish Cypriot and Greek Cypriot Teachers Platform, İskele Citizens Initiative, Socialist İnitiative, United Democrats Youth organization, Bi-communal Initiative of Relatives of Missing Persons and Victims    of 1963-74 events – Together We Can, Epilogi Limassol cultural movement, Symfiliosi / Uzlaşma /  Reconciliation, Peace Association, New Cyprus Association, Left Wing, Association of Turkish Cypriot Artists and Authors, Bi-communal Choir For Peace in Cyprus, Cyprus Turkish Physicians Trade Union – TIP-İŞ, Publishers Trade Union – BASIN-SEN, BARAKA Cultural Group, , Turkish Cypriot Association for Democracy (London), Cypriot Science Education Health and Solidarity Association – KIBES, KGP, Cyprus Youth Platform, Limassol Civil İnitiative ‘Solution-Reunification-Peace”, Cyprus Reunification Movement, German-Cypriot Forum, Workers Democracy, NGO Support Centre, IKME Sociopolitical Studies Institute, Hands across the Divide, Association of Historical Dialogue and Research, United Cyprus Platform of the Overseas Cypriot Organizations, Stop the War Coalition, Kontea Heritage Foundation, GAT -Gender Advisory Team, Cyprus Academic Dialogue, Turkish Cypriot Businessmen Association , Famagusta Our Town, Cyprus Sustainability Institute, Famagusta Initiative, KISA – Action for Equality, Support, Antiracism, Bicommunal Kyrenia Initiative, INVEST IN EDUCATION, Enorasis sociocultural club, Post Research Institute, Politia, HASDER, HAZINE-SEN, Cyprus Song Association – KIBHAD, The Management Centre of the Mediterranean, Cyprus Pir Sultan Abdal Cultural Association, Feminist ATÖLYE, Cyprus Turkish Building Contractor’s Association, MAGEM, Dayanışma – Solidarity, KLIIR, Cyprus Association of Social Psychology, OPEK – Association for Social Reform, Larnaca for Solution – Reunification Movement, Unite  Cyprus Now!, Cypriot’s Voice, Association of Cypriot Refugees in Greece – EKPE