Ekonomik, Sosyal ve Siyasal Sorunlar Ortadan Kaldırılmalıdır

0
143

22 Mayıs Salı günü saat 10:00’da Sendikal Platform Meclis önünde basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Basın Toplantısı metni:

1974 yılı sonrası, Türkiye ile ekonomik entegrasyonu sağlamak hedefi ile kuzey Kıbrıs’ta Türk Lirası’nın tedavüle sürülmesi, Türkiye’ye bağımlılığı sağladığı gibi, Türkiye ekonomisinin istikrarsızlığı nedeni ile kuzey Kıbrıs’ta üretimi geriletmiş ve Kıbrıslı Türklerin fakirleşmesine neden olmuştur.

Türkiye ekonomisindeki istikrarsızlık nedeni ile ortaya çıkan enflasyon, Türk Lirası’nın erimesini getirmekte, bu da emeği ile geçinenlerin alım gücünü düşürürken, banka borçlarının artmasına, piyasadaki mal ve hizmetlerin pahalılaşmasına sebep olmaktadır. Görüleceği üzere tamamen Türkiye’ye ekonomik entegrasyonu hedefleyen bu süreç Türkiye’ye ödenen “enflasyon vergisi” nedeni ile Kıbrıslı Türklerin fakirleşmesini getirmektedir. Ev kiraları, araç fiyatları, üniversite ve okul haçları, beyaz eşya fiyatları, taşınmaz mal fiyatları ve piyasadaki mal ve hizmetlerin büyük bölümü döviz cinsinden hesaplanırken, maaş ve ücretlerin TL olması emeği ile geçinenlerin sömürülmesi anlamını taşımaktadır.

Kuzey Kıbrıs’taki hükümetler TL kullanımı nedeni ile ekonomide söz sahibi olamadıklarını itiraf ederken tasarruf ve kısa vadeli çözümlerden de kaçmaktadırlar. Vatandaşı ekonomik olarak rahatlatmak ve TL’nin erimesinden doğan enflasyon vergisinden kurtarmak için acilen şu tedbirlerin alınmasını talep ederiz;

  • Piyasadaki mal ve hizmetlerin pahalılaşması nedeni ile hayat pahalılığı bilimsel yöntemlerle hesaplanarak her iki ayda bir uygulanacak olan eşel-mobil sistemi maaş ve ücretlere yansıtılmalıdır.
  • Asgari ücret yasada belirtildiği şekilde ele alınmalı; Asgari Ücret Komisyonu her iki ayda bir toplanarak asgari ücret belirlenmelidir.
  • Asgari Ücret başta olmak üzere tüm maaş ve ücretler stabil bir para birimine endekslenerek, çalışanların alım gücü korunmalıdır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz öneriler bu süreçte topluma ekonomik yönden bir rahatlama getirecektir. Önemli olan Türkiye’ye bağımlılığı azaltacak, sağlıklı bir ekonomik yapı ile siyasi açılım sağlayacak olan Kıbrıs’ta çözüme ulaşılmasıdır.

Adanın birleşmesine ve çözüme karşı çıkarak sadece zamlardan şikayet etmek tam bir “ikiyüzlü siyasettir.”

Adanın birleştirilerek Avrupa Birliği içinde Federal Birleşik Kıbrıs’ın yaratılması, ekonomik sosyal ve siyasal sorunları ortadan kaldıracağı gibi kendi siyasal irademizin hayat bulması demektir.

 

Sendikal Platfom