İki Toplumlu Kamusal Nitelikli Eğitim Konferansı ve Çalışma Atölyesi Gerçekleştirildi

0
310

ETUCE üyesi Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk Eğitim Sendikaları, 15 Mayıs – 16 Mayıs 2018 tarihlerinde Lefkoşa Ledra Palas ara bölgede Konferans ve Atölye Çalışmaları gerçekleştirdi.

ETUCE – Avrupa Sendikaları Eğitim Komitesi ve EI – Eğitim Enternasyonali üyesi Kıbrıs’ın kuzeyinden KTOEÖS, KTÖS, DAÜ-SEN ve Kıbrıs’ın güneyinden OELMEK,  POED,  OLTEK, Kamusal Nitelikli Eğitim ana başlığı altında, ETUCE Avrupa Direktörü Susan Flocken’in de katılımıyla, işbirliğinin bir parçası olarak üyelerine yönelik konferans ve atölye çalışması gerçekleştirdi.

Program çerçevesinde 15 Mayıs Salı günü 15:00 – 18:30 saatleri arasında Ledra Palas Hotel’de Konferans açılışında ETUCE Kıbrıs Dönem Temsilcisi olarak Tahir Gökçebel konuşma yaptıktan sonra ETUCE Direktörü Susan Flocken Kıbrıs Öğretmen Sendikalarının örnek teşkil eden işbirliğiyle gerçekleştirmiş oldukları konferanstan ötürü tebrik ederek, eğitim alanında diğer ortak etkinliklerinin devamını diledi.

Konferansta diğer bir uluslararası konuk olan ETUCE Avrupa eski Direktörü Martin Romer de Kıbrıs Öğretmen Sendikalarının uzun uğraş ve mücadeleden sonra geldikleri noktanın önemine vurgu yaparak,  öğretmen ve örgütlerinin barış, hoşgörü ve işbirliği yolunda topluma ışık tutacaklarını belirtti.

Ana konuşmacılar öncesi 6 sendikanın başkanları da kısa birer açılış konuşması gerçekleştirdi. Konuşmalarda  Kıbrıs’ta kalıcı barış zemininin oluştrulmasında eğitimin önemini vurguladı ve eğitim sendikaları olarak bu yönde ortak çalışmalar yapılmasına devam etme çabası içinde olunacağının altı çizildi.

OLTEK (Kıbrıslı Rum Mesleki Teknik Öğretmenleri Sendikası) Başkan Yardımcısı Andreas Kleanthous 

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem

OELMEK (Kıbrıslı Rum Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası) Başkanı Yiannos Sokratous

DAÜ-SEN Başkanı Tarık Timur

POED (Kıbrıslı Rum İlkokul Öğretmenleri Sendikası) Başkanı Filios Fylaktou

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil 


Okullarda Taciz ve Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması konu başlığı altında Kıbrıslı Rum Okul Müdürü Dr. Maria Karagianni’nin Orta ve Lise düzeyinde güney Lefkoşa’da okullarda yaşanılan şiddet ve taciz türlerini ve okullarda bu yönde uygulanan tedbir amaçlı uygulamalar hakkındaki sunumunu gerçekleştirdi.

Sunum için linke tıklayabilirsiniz: Presentation Maria Karagianni ENG

Ardından bu alanda Kıbrıslı Türk  DAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülen Uygarer Kıbrıs’ın kuzeyinde bu yönde yaşanan sorunlara karşı alınan tedbirlerdeki eksiklikler ve çocuklara güvenli ve verimli ortam sağlanması yönünde yapılması gerekenler hakkında sunumunu gerçekleştirdi.

Konferansa katılan öğretmenler konuşmacılara yönelik okullarında yaşadıkları örneklemelerle sorularını yöneltti  ve cevapların alınmasının ardından Kıbrıslı Türk DAÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Bozkurt, Yabancı Çocukların Eğitimi ve Oryantasyonu konusunda istatistiki bilgiler üzerinden, yabancı öğrencilerin profili ve üniversite düzeyinde öğrencilerin yaşadığı taciz, şiddet ve adaptasyon sorunlarına değinerek onları destekleyici çözüm önerilerini içeren sunumunu gerçekleştirdi.

Sunum için linke tıklayabilirsiniz: Uluslararası öğrencilerin Kuzey Kıbrıs’ta yaşadığı sorunlar

Sunumlar ve soru-cevap oturumu sonrasında konuşmacılara sendika başkanları tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.


İlk günün ardından 16 Mayıs Çarşamba günü 15:00 – 18:00 saatleri arasında Lefkoşa Ledra Palas ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde ve Kıbrıs Medya Merkezinde Okullarda Taciz ve Şiddetin Önlenmesi,  Azaltılması ve Yabancı Çocukların Eğitimi ve Oryantasyonu hakkında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum öğretmenlerin katılımıyla iki toplumlu çalışma atölyeleri gerçekleşti.

Atölyelerde öğretmenler bilgi ve fikir alışverişinde bulunarak olası çözümleri tartışırken, atölyelerde görev alan raportörler de ilerleyen tarihlerde yayınlanmak üzere konular üzerinde durum tespiti ve somut öneriler hakkında notlarını aldılar.