Liderlere Çağrı: “Kıbrıs’ı Birleştirecek Cesaret ve Liderliği Yapın”

0
183

Crans Montana’da müzakerelerin bir kez daha kesintiye uğramasıyla ülkemizde çözüm ve barış umutları da bir kez daha yitirilmişti. Çözüm karşıtı mevcut statüko savunucuları ise konfederasyonu gündeme getirmiş, gerginliği artırmak  çabasına girişmişlerdi.

Durağanlaşan ve tıkanan çözüm çabalarına Sayın Akıncı’nın, Sayın Anastasiadis’e Guterres çerçevesini önkoşulsuz kabul edip stratejik bir paket anlaşması olarak ilan ederek birlikte çalışmaya davet etmesi yitirilen bir fırsatı yeniden yakalama şansı yaratmıştır. Görüşmelerin başında BM Genel Sekreteri tarafından sunulan Guterres Çerçevesi, Crans Montana’da tüm taraflarca kabul edilmiştir ve çözüm için bir yol haritasıdır.

Tekrar görüşülmeye değil, kabul edilerek çözüme odaklanmaya ihtiyaç vardır.

Çözüm sürecinin engellenmeye çalışıldığı, Akdeniz açıklarındaki gazdan dolayı ve Ortadoğu’daki durum nedeniyle savaş tehdidi altında bulunan ülkemizde Sayın Anastasiadis’e çağrı yapan Sayın Akıncı’yı destekliyor, KTOEÖS olarak Sn. Anastasiadis’e ve Sn. Akıncı’ya tartışma yaratacak açıklamalar yapmayı bir kenara bırakarak süreci yokuşa sürmeye çalışmaktan vazgeçmeleri, Sn. Akıncı’nın çağrısına açık ve net bir şekilde olumlu yanıt verilmesi ve eksik olan siyasi iradenin net Kıbrıslıların çıkarına ortaya konulması ve böylelikle Guterres çerçevesi temelinde müzakerelerin kısa sürede sonuca vardırılacak şekilde başlaması için biz de çağrı yapıyoruz.

Sn. Anastasiadis’ten, Sn. Akıncı’nın yarattığı çözüm ve barış fırsatının bir daha ele geçemeyeceğini düşünerek hareket etmesini, iki liderin de adamızın kalıcı bölünmesi sorumsuzluğu, savaş tamtamları, şovenizmi besleyecek tutumlar yerine tarihi dönemde Kıbrıs’ı birleştirecek cesaret ve liderliği yapmalarını, bir kez daha mazeretler sıralamak yerine fırsatı kaçırmamalarını talep ediyoruz.

Tüm taraflara ülkemiz için, çocuklarımız geleceğimiz için ulaşılabilecek yegâne çözümün birleşik federal Kıbrıs olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, geleceği heba etme yerine birlikte kazanma çağrısını yineliyoruz.

 

Selma EYLEM

Başkan

Yönetim Kurulu (a.)