21 Ağustos – 5 Eylül 2017 – Sayı 109

0
171

Sendikal Platform olarak TDP’yi ziyaret ettik:
“Eğitimle Toplumsal Dönüştürme Faaliyetleri Yürütülüyor”

TDP

Sendikal Platform olarak, ülkede eğitim sistemi kullanılarak toplumu dönüştürme çalışmaları yürütülmesine karşı ortak mücadele başlatmak amacıyla siyasi partilere gerçekleştirilecek ziyaretler çerçevesinde 22 Ağustos 2017 Salı günü Toplumcu Demokrasi Partisine (TDP) ziyaretimizi gerçekleştirdik.

KTOEÖS Başkanımız Selma Eylem ziyarette yaptığı konuşmada, ülkedeki “nüfus ve vatandaşlık” politikalarını eleştirdi ve Atatürk Öğretmenler Akademisi’nin de Kıbrıs Türk Hava Yolları ve ETİ gibi kapatılmaya çalışıldığını belirtti.  Kuran kursları, Din İşleri Yasası’nda yapılan değişiklikler ve Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin kurulması çalışmalarına işaret eden Eylem, “Eğitimle toplumsal dönüştürme” ve “toplum mühendisliği” faaliyetleri yürütüldüğünü vurguladı. Bununla ilgili toplumu bilinçlendirme ve güçlü bir siyasi irade yaratmak için ziyaretler başlattıklarını ifade eden Eylem, “Toplum olarak bu konuda mücadele etmezsek gideceğimiz yer ne yazık ki bellidir. Gideceğimiz yer de uluslararası hukuka bağlanma yeri değildir” dedi.

Ziyarette konuşan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit Kıbrıs’ın kuzeyinde kendi ayakları üzerinde durabilecek bir yapının sağlanamadığını, bunun yerine Kuzey’deki idarenin sistematik bir şekilde Türkiye’den emir alan ve yerine getiren bir pozisyona sokulduğunu belirtti. Ülkede iki önemi değişim yaşandığını, bunlardan birinin mülkiyet rejimi, diğerinin de demografik yapı olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu belirten Özyiğit, bahse konu değişimin önlenmesi için geçmişte yeterli mücadele verilmediğini söyledi. “Çok geç kalınan bir nokta var, bu da rejimi sorgulamak, rejimi değiştirmek” diyen Özyiğit, “Bu rejim kendi insanımızı dönüştürme çabalarına hizmet ediyor. Yani bir toplum mühendisliği ile karşı karşıyayız, 1974 sonrası burada Türkiye’deki askeri-sivil bürokrasinin yaklaşımıyla daha milliyetçi bir toplum yaratılmaya çalışıldı, şimdi ise ümmetçi bir topluma dönüştürme, şeriat düzenine adım adım giden Türkiye’nin kuyruğuna takılı olarak bizi de bir yerlere sürüklemeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Kritik noktalarda gerekli hamlelerin yapılamadığını, bunlardan birinin de İlahiyat Koleji’nin açılması olduğunu kaydeden Özyiğit, bahse konu okuldan bir öğrencinin Kıbrıs Türk toplumunun dini inançlarının yeterli olmadığı yönünde açıklama yapmasının kabul edilemeyecek bir şey olduğunu söyledi.


Sendikal Platform olarak CTP ile Görüştük: 

“Eğitim Alanında Dini Enjekteler Uygulanmaya Çalışılıyor”

CTP

Sendikal Platform olarak siyasi partilere gerçekleştirilen ziyaretler çerçevesinde 22 Ağustos 2017 Salı günü Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile görüşme gerçekleştirdik.

Sendikal Platform Sözcüsü ve KTOEÖS Başkanı Selma Eylem ziyaretteki konuşmasında, Kıbrıslı Türklere yönelik sistematik bir şekilde toplumu dönüştürme çalışmaları uygulandığını belirtti.

Bu konuda toplumsal farkındalık yaratma amacında olduklarını kaydeden Eylem, özellikle Türkiye’deki iktidarın eğitim alanında dini enjekteler uygulamaya çalıştığını belirtti. “İlahiyat Koleji, Kur’an kursları, Din İşleri Yasası’nın geçirilmesi ve Koordinasyon Ofisi’yle aslında birilerinin toplum mühendisliğine soyunduğunun ortaya çıktığı” kaydeden Eylem, Kıbrıslı Türklerin neredeyse azınlık hale getirilip siyasi iradesinin elinden alınmasının da söz konusu olduğunu vurguladı.

Sendikal Platform’un bu noktada büyük endişeler taşıdığını ifade eden Selma Eylem, siyasal partilerden destek beklediklerini belirtti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ziyaretteki konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının özgüvenini kaybetmemesi gerektiğine dikkat çekti. Kıbrıslı Türklere sürekli olarak “siz yapamazsınız, siz beceremezsiniz” mesajı verilmeye çalışıldığını, bu mesajı içselleştirerek, durmadan “biz yapamayız, biz beceremeyiz” diyenler bulunduğunu kaydeden Erhürman, bu algının yerleşmesine hep birlikte karşı konulması gerektiğini ifade etti.

Ülkede yapısal sorunlar olduğunu vurgulayan Erhürman, menfaat ve siyasi güç devşirme ilişkisinin bu sistemin değişmez bir parçası haline geldiğini, sistemin kendi kültürünü de oluşturduğunu ve bu sistem ve kültürün dönüştürülememesinin toplum mühendisliğine soyunma niyetinde olanlar için son derece uygun bir zemin yarattığını söyledi.

Elbirliğiyle sistemin değiştirilmesi gerektiğine değinen Erhürman, “Hep birlikte çalışıp bu yozlaşmış sistemi değiştirmeliyiz” dedi ve şunları söyledi:

“Laiklik, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne bağlılık hem anayasal ilkelerdir hem de bu toplumun birleştirici unsurlarıdır. Birileri son dönemde birtakım politikaları hayata geçirmeye çalışıyor. Bunların başında hepimizin çok iyi bildiği böl ve yönet politikası geliyor. Toplumu çeşitli kategorilere bölerek daha kolay yönetilir hale getirmeye çalışıyorlar. Bu oyuna gelmemek gerekir. Hep birlikte sahaya inmenin zamanıdır. Söz önemlidir, ama iş daha önemlidir. Hedefimiz olan laiklik, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü temelleri üzerine yükselen sistemi ve kültürü kurmak için birlikte çalışmalıyız.”


 

Sendikal Platform olarak TKP Yeni Güçler’i ziyaret ettik:

 “Toplum genel olarak bir saldırı altında”

tkp

Sendikal Platform olarak Kıbrıs Türk toplumunun yapısal dokusunu değiştirmeye yönelik saldırı niteliğinde girişimlere karşı mücadele edilmesi gerektiği tespitiyle siyasi partilere yapılan ziyaretler çerçevesinde 23 Ağustos 2017 Çarşamba günü  Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler ziyaret edildi.

KTOEÖS Başkanımız Selma Eylem de konuşmasında toplumun dokusunu değiştirmeye yönelik girişim ve saldırıların giderek arttığını belirterek buna karşı mücadelenin genişletilerek yükseltilmesi gerektiğini söyledi.Eylem, “Yıllardan beridir yapılmakta olan ortadadır. Kurumlarımıza yönelik saldırı son zamanlarda arttı. Kimliğimize, kültürümüze, dini inançlarımıza olan saldırı arttı. Eğitimde yapılanlar, AÖA’nın kapatılmaya kalkışılması, Çanakkale’ye yapılan kamp, İlahiyat Koleji’yle dozaj gittikçe artıyor. Bir çeşit toplum mühendisliğiyle karşı karşıyayız” dedi.
Eylem, bu konuda siyasi iradenin de kendini göstermesi ve ortak mücadele edilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.
Görüşmede TKP Yeni Güçler Genel Sekreteri Sonay Adem, toplumsal dokuyu değiştirmeye dönük yapılacak her türlü girişimi püskürtmek için, tüm siyasi görüşlerin birlikte hareket edebileceği zeminin yaratılması gerektiği inancında olduklarını ifade etti.Adem, oluşacak böyle bir mücadele zemininde TKP Yeni Güçler olarak aktif olarak yer alacaklarını söyledi.
Sonay Adem, parti olarak Atatürk Öğretmen Akademisi konusunda büyük hassasiyete sahip olduklarını belirterek yapılan saldırılara anında tepki koyduklarını söyledi. Adem, “AÖA konusunda tarafız” dedi. Sendikal Platform Kıbrıslı Türklerin toplum olarak saldırı altında olduğunu anımsattı.


 

Sendikal Platform olarak BKP’yi ziyaret ettik:

“Kıbrıs Türkü  Asimilasyon ve Entegrasyon politikalarıyla karşı karşıya” 

bkp ziyareti

Sendikal Platformu olarak toplumsal dönüşüm politikaları dayatmalarına karşı ortak bir mücadele zemini oluşturmak amacıyla siyasi partilere başlatılan ziyaretler çerçevesinde 23 Ağustos 2017 tarihinde Birleşik Kıbrıs Parti’sini (BKP) ziyaret ettik.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanımız Selma Eylem, ekonomik, siyasal ve sosyal alanda Kıbrıs Türküne politikalar dayatıldığını, nüfus politikası ile Kıbrıs Türkü’nün iradesinin zayıflatıldığını ve eğitim sistemi kullanılarak toplumun dönüştürülmek istendiğini belirtti.

Hala Sulatan İlahiyat Koleji’nin kurulmasının ardından şimdi de Atatürk Öğretmen Akademisi’nin devredilmek istendiğini vurgulayan Eylem, toplumsal dönüşüm hedefiyle uygulamaya konan bir takım politikalarla karşı karşıya bulunulduğunu söyledi.

Sendikal Platform olarak, birlikte mücadele verme kararı aldıklarını, bunun üzerine siyasi bir irade geliştirilebilmesi için siyasi partilere de ziyaretler başlattıklarını kaydeden Eylem, ziyaretlerde aldıkları görüşlerle birlikte “hareket planı” şekillendireceklerini söyledi.

Ziyarette konuşan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan iülkede uygulanan siyasetin Kıbrıs’ın kuzeyini Türkiye’nin bir vilayeti yapmaya yönelik olduğunu belirtti.

Ülkede önce emeğin asimilasyonuna, daha sonra ise yabancı sermeyenin yerli sermayeyi yok etmesine zemin hazırlandığını söyleyen İzcan, “Şimdi de toplumun yaşam biçimi değiştirilmeye ve dönüştürmeye çalışıyorlar” dedi.

İzcan, bir şemsiye altında durulmadığı takdirde “suni İslam’ın güçlenmeye” ve Kıbrıs Türkü’nün “azınlık olmaya” devam edeceğini vurgulayarak “Bu toplumun sonu gelecek” dedi.

BKP olarak siyasi partilerle bir çatı altında siyasi irade geliştirmek için siyasi partilere ziyaret başlattıklarını ifade eden İzcan, ziyaretlerde BKP tarafından ortak mücadele zemini oluşturmaya yönelik hazırlanan bir de ilkeler manzumesi tartıştıklarını söyledi.

İzcan, “Hangi parti kazanırsa kazansın, arkasında güçlü bir halk desteği yoksa statükoya teslim olma zorunda kalır” dedi.

 


Ülkemizin yeniden birleşmesi için mücadelemizi yoğunlaştırırken kalıcılaşmaya doğru giden bölünmeyi durdurmalıyız!

bARIŞ iNİSİYATİFİ

İkinci Dünya Savaşı’nı başlatan ve milyonlarca insanın ölümüne ve kitlesel bir yıkıma neden olan Polonya’daki Nazi işgalini anma günü olan bugünde sendikalar, sivil toplum hareketleri ve tüm dünyada mücadele veren insanlar hiçbir şey yapmadan duramaz. Zorluklar ve ani tehlikeler bize, sonu karanlık olan bu yoldan geri dönmemiz için kararlılıkla ve eyleme geçmek için, bir araya gelmemiz gerektiğini göstermektedir. İçinde bulunduğumuz bölgede, Doğu Akdeniz’de, yakın tarihimizin en ölümcül dönemine tanık oluyoruz: savaşlar, bölünmeler, askeri müdahaleler, nefretin milliyetçi ve köktendinci ideolojileri, stratejik bölgelerle petrol ve enerji rezervlerini kontrol altına alma amacı güden yozlaşmış ve baskıcı rejimler milyonlarca insanın ölümüne, sefalet ve yıkıma yol açarak binlerce kişiyi yurt dışında sığınma talebinde bulunmaya zorlamaktadır. Bu durumdan fayda sağlayan yegane kişiler ise halklara zulüm edenler, sömürücüler, rantçılar ve silah tüccarlarıdır.

1 Eylül Barış Günü nedeniyle, İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs olarak, PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN’in yaptığı ortak çağrıya olumlu cevap vererek, etkin görüşme sürecinin acilen yeniden başlatılması için, Çözüm ve ülkemizin Yeniden Birleşmesi için toplu olarak sesimizi yükselterek çağrıda bulunuyoruz.

1 Eylül 2017 Dünya Barışı için Mücadele Gününde İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs’ın ortak yayınladığı basın bildirisinin tam metni için haber başlığına tıklayabilirsiniz. 


1 Eylül “Küresel Barış İçin Eylem Günü”

72c38af42478b2dcb33a28e5a37a2f6b

1 Eylül Küresel Barış İçin Eylem Gününde Dayanışma Evi’nde gerçekleşen ortak basın toplantısında, liderlere politik avantaj elde etme çabalarını bir kenara bırakarak, dış baskılara boyun eğmeden çözüm için kararlılıkla ve iyi niyetle çalışmaya devam etme çağrısında da bulunuldu.

Hazırlanan ortak açıklamayı Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanımız Selma Eylem ve PEO Genel Sekreteri Pambis Kritsis okudu.

Eylem, savaşların yol açtığı yıkımların faturasının her zaman her yerde işçilere, emekçilere, ezilenlere çıktığını, bundan dolayı tüm savaşlara karşı çıkarak, dünyanın her yerindeki halklara, barış yanlısı, ilerici güçlere “Küresel Barış için Eylem Gününde” bu dayanışmayı ilettiklerini söyledi.

Haber ile ilgili detay ve ortak basın bildirisinin tam metni için haber başlığına tıklayabilirsiniz. 


Çalışmalarımız / Toplantılarımız

22 Ağustos Salı günü saat 09:00’da Başkanımız Selma Eylem SİM TV’de Sami Özuslu’nun Radyo Gazetesi programına konuk oldu. Gündem: Türkiye’deki müfredat değişimi ve kuzey Kıbrıs’a yansımaları, Çanakkale Kamplarındaki son durum

22 Ağustos Salı günü saat 10:00’da Sendikal Platform olarak HP’ye ziyaret gerçekleştirildi.

22 Ağustos Salı günü saat 12:00’de Sendikal Platform toplantısı gerçekleştirildi.  Yer: KTOEÖS

23 Ağustos Çarşamba günü saat 10:00’da Başkanımız Selma EYLEM Tempo TV’de konuşma programına katıldı.

24 Ağustos Perşembe günü saat 10:00’da KTOEÖS Eylem Komitesi toplantısı gerçekleşti. Gündem: Güncel durum değerlendirmesi ve hareket planı

24 Ağustos Perşembe günü saat 13:00’de Barış İnisiyatifi Toplantısı gerçekleşti. Yer: KTÖS

28 Ağustos Pazartesi günü saat 10:00’da Euroscola ile ilgili toplantı gerçekleşti. Yer: KTÖS

1 Eylül Cuma günü saat 10:30 1 Eylül Dünya Barış Günü Ortak Basın Toplantısı gerçekleşti. Yer: Dayanışma Evi

1 Eylül Cuma günü saat 11:30’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İki Toplumlu PASYDY önü Anıtına Çelenk konuldu.


 

Duyurularımız

2017-2018 Eğitim Öğretim Yılına Başlarken

KTOEOS logo

Değerli Öğretmenlerimiz,

2017-2018 öğretim yılına başlamış bulunmaktayız. Her yıl olduğu gibi bu öğretim yılına da ne yazık ki altyapı sorunları, eksik okul binaları, kalabalık sınıflar, tamamlanmamış kadrolar, çalışma yapılıp güncellenmemiş tüzükler ve daha birçok sıkıntıyla başlıyoruz. Okullarda yaşanacak sorunların farkındayız. Bunların çözümüyle ilgili çalışmalarımız ve önerilerimizle birlikte  mücadele etmekteyiz, etmeye devam edeceğiz. Dayatma politikalara boyun eğmeyecek çağdaş, laik eğitimden asla taviz vermeyeceğiz. Haklarımızla ilgili bizi bekleyen saldırılara karşı, itibarsızlaştırma politikalarına karşı mücadeleye, çıkarılan yasalarla bölünmüş öğretmeni tek yasa altında birleştirmek için de örgütlü mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz.

5 Eylül 2017 tarihinde yayınlanan duyurumuzun tam metni için duyuru başlığına tıkayabilirsiniz. 


 

Kesinleşen Nakil Listesi

Untitled-1

Değerli Öğretmenlerimiz,

İtirazlar sonucu Kesinleşen 2017 – 2018 Öğretim yılı için Genel Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi okullarında görevli okul müdürleri, müdür muavinleri ve öğretmenlerin yer değiştirme listesi için lütfen linke tıklayınız: Kesinleşen Nakil Listesi 23.08.2017


 

EuroScola Öğretmen Başvuru Çağrısı

EuroScola

Değerli Öğretmenlerimiz,

Avrupa Birliği organizasyonu olan ve AB Parlamentosu yapısı ve işleyişi hakkında bilgi veren Euroscola Programı Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi EUPSO, KTOEÖS ve KTÖS işbirliği ile 2017 – 2018 akademik dönemi için 16 – 18 yaş arası toplam 60 Kıbrıslı Türk ve 60 Kıbrıslı Rum öğrenci katılımıyla gerçekleştiriliyor.  Program 5 farklı tarihte Şubat – Mayıs 2018 tarihler arasında gerçekleşecektir.

Öğrencilerin yanında sendikamızın sorumlu olacağı üç Euroscola programında beş sorumlu öğretmen sendikamızca görevlendirilecektir. Sorumlu öğretmen olarak sendikamıza müracaat kabul edilmektedir.

Müracaatlar 13 Eylül 2017 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ilgili form doldurulup, belgeler sunularak sendikamız sekreterliğine yapılmasını arz ederiz.

Detay ve Başvuru formu için duyuru başlığına tıklayabilirsiniz.