Geleceğimize Sahip Çıkmaya Devam Edeceğiz

0
879

????????????????????????????????????

Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü, Kıbrıs’ın en eski, güzide Mağusa okulundan biri olan NKL’de yapmış olduğumuz basın toplantısı anlamlıdır. Başta NKL ve bölge okullarımızın ve Kuzey Kıbrıs’ın genelinde hükümetlerin ilgisizliğinden, anlayışından, iş bilmezliğinden, ihmalkârlığından kaynaklanan ve benzeşen sorunlarına dikkat çekmek için buradayız. Uyarılarımız kulak ardı edilmesi durumda da eylemsel boyutta buralarda olacağımızı vurgularız.

Öğretmenlik mesleği en kutsal mesleklerin başında gelir çünkü malzemesi insandır, gelecektir. Öğretmenlerin çalışma ortamları çalışma şartları, moral motivasyonu önemlidir, gelecek inşa edilirken her şeyi ile mesleğine odaklanmalıdır öğretmen. Kendini mesleğine adamış, yüreği insan sevgisiyle dolu öğretmendir bu günden geleceği kuran. Öğretmenlik mesleğinin statüsünü yükseltmek, çalışma ortamını düzeltmek, geleceğimize yapılabilecek en önemli yatırım olacaktır. Ülke sorunlarından kurtulmanın en basit yolu eğitimden geçmektedir.

Bugün Namık Kemal Lisesi’ndeyiz;

  • Mağusa’nın tek lisesi olduğu için yasa ve tüzüklere uymasa da kayıt yapmaya zorlanan ve sınıfları her yıl sağlıklı ders yapılamayacak şekilde tıka basa doldurulan okulumuzdayız.
  • Sınıfları yıl boyunca hangi tarihte, hangi ülkeden gelirse gelsin, hiç oryantasyon eğitimi yapılmayan, denkliğine bakılmayan ve kayıtı yapılan okulumuzdayız.
  • Bakanlar Kurulu kararı ile öğrencilerin her yıl geçirildiği ve amaçsız, hedefsiz birçok öğrencinin zorla sınıflarda tutulduğu okuldayız.
  • Kayıt kabul, taşımacılık gibi tüzüklere uyulmadan kırsal okulları kapatacak şekilde bölgelerden (eğitim bakanlığının talimatı ile) yıl boyunca kalabalık olan sınıflara öğrencilerin istiflenircesine kayıtlarının yapıldığı okuldayız.
  • Her yıl öğretmen, hademe, bütçe eksiklikleri yıl boyunca devam etmesine rağmen canla başla sportif, akademik ve her başarıya koşan Mağusa’nın Namık Kemalindeyiz.
  • Öğretmenlerine verimli hizmet içi eğitim yapılmayan, bölüm şefi hiç atanmayan, destek görmeyen, sorunlar karşısında yalnızlaştırılan, eğitimin birçok sorunu omuzlarına yüklenmesine rağmen öğretmenlerin özveriyle çalıştığı devletin okulundayız.
  • Birçok eksiğe, zorluğa rağmen mazaret üretmeden halkın çocuklarının, geleceği için çabalayan okul idarecilerinin ve öğretmenlerin bulunduğu kamusal hizmet veren okulumuzdayız.
  • Ezberci, yarışçı, müfredat yoğunluklu programların uyguladığı öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyelerinin bakanlar kurulu tarafından hiçe sayıldığı, heterojen, seviyeleri çok farklı öğrencilerden oluşan yine verimli ders işlenmesi için öğretmenlerin büyük çaba harcadığı okuldayız
  • Özel yetenekli, zeki, farklı, özel eğitim isteyen ve her yetenekteki öğrencilerin aynileştirildiği, üniversitelere müşteri yapılsın diye her yıl sınıf geçirildiği, hazıra alıştırılan, bakanlık tarafından hiç bir destekleme programı uygulanmayan ve bakıcılığının yapılmasına razı olunan bazı öğrencilerinde bulunduğu bir devlet okulumuzdayız.
  • Öğretmenler arasında ayırım yapıldığı, GÖÇ YASASI gibi yasaların öğretmenlerin emeğini, özlük haklarını gasp ettiği okuldayız.
  • Sınıf içerisindeki dersi dışında 200 üzerinde görevi, gizli emeği görülmeyen, sürekli eleştirilen, takdir edilmeyen, ders dışında yaptığı gün boyu görevleri hiçe sayılan, az çalıştığı iddia edilerek çok para kazandığı iler sürülen ve mesleğine yabancılaştırılmak için bizzat bakanlığın, velilerin sürekli eleştirilerine maruz kalan yıpratılmaya, değersizleştirilmeye çalışılan buna karşı yılmadan görev yapan okuluna, öğrencilerine sahip çıkan öğretmenlerin okulundayız
  • Yüzlerce soruna rağmen kamusal, bilimsel, laik eğitim vermeye devam eden, iyi yurttaşlar yetiştiren, toplumuna sayısız değer veren en eski okulumuzdan birindeyiz..

karikatur-sinif-dolulugu

Bugün size anlatılanlar Çanakkale Ortaokulunda, Canbulat Özgürlükte veya başka bir okulda da aynı metin, hiç değiştirilmeden anlatılabilirdi.

Bugün Dünya öğretmenler günü. Mağusa okulumuzda olduk, bölgeye bir lise daha ihtiyaç olduğunu, kalabalık sınıflarda ders yapılamaz durumda olduğunu size bir kez daha göstermek istedik…

Bugün size anlattıklarımız, NKL okulumuz aslında her okulumuzda kangrenleşen öğretmen, öğrenci, eğitim sorunlarımızın bir kısmıdır. Bu durumu elbirliğiyle kader olmaktan çıkarmalıyız. Mercedes sürmesek de olur. Yeter ki geleceğimizi, çocuklarımızı, değerlerimizi harcamayalım…

Tüm Öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlu olsun.

 

 

Tahir GÖKÇEBEL

Başkan

Yönetim Kurulu a.