1 – 9 Ekim 2015 Sayı 63

0
314

5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününde Ortak Mesaj 

“Öğretmenlerin Güçlendirilmesi:

Sürdürülebilir Barış ve Sürdürülebilir Toplumları Yapılandırır”

 

Basın Toplantısıteachers day poster 2015 tr

Avrupa Sendikaları Eğitim Komitesi (ETUCE) üyesi Kıbrıslı Öğretmen Sendikaları olarak

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla 2 Ekim Cuma günü saat 11:00’de

BM Ara Bölge’de yer alan Kıbrıs Toplum Medya Merkezinde (CCMC)

ortak basın toplantısı gerçekleştirdik.

Basın toplantısında 3 dilde ortak hazırlanan metin sonrasında Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk basın mensuplarımızın sorularına cevap veren sendikalarımız özellikle milat olarak nitelendirilen ve 10 Ocak 2015 tarihinde ETUCE’nin de teşviki ve desteğiyle Kıbrıslı Öğretmen Sendikalarının ortak işbirliği yapma yönünde imzalanan işbirliği anlaşmasına değinerek, bu tarihten itibaren sendikaların rutin toplantılar gerçekleştirdiği, bu yönde de ortak etkinlikler ve adamızda kalıcı ve sürdürülebilir barış için ortak mücadele çalışmaları yapıldığı vurgulanmıştır.

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolaysıyla hem küresel slogan olan “Güçlü Öğretmenler, sürdürülebilir toplumları yapılandırır”, mesajı vurgulanmış, hem de Kıbrıs’a özel olarak adamıza kalıcı ve sürdürülebilir barışın gelmesi için ortak arzumuz dile getirildi.

Artık insanların zihnindeki duvarların yıkılması için öğretmenlerin görev üstlenmesi gerektiği, yıllarca ırkçılık ve şövenizmin eğitimle insanlara aşılandığını, fakat bugün artık bunu durdurmanın öğretmenlerin ve öğretmen sendikalarının elinde olduğu vurgusu yapılmıştır. Öğretmen sendikalarının sürdürülebilir barışı sağlamada önemli rol üstlendiği bir kez daha vurgulanmıştır.

5 Ekim Dünya Öğretmenler günü vesilesiyle sendikaların seçilmiş kurullarının katılacağı ortak resepsiyon ve Barış temalı ortak serginin yer alacağı bildirilmiş, gelecek tarihlerde de ortak iki dilli eğitim magazini ve de ortak konferans için çalışmaların süreceği haberi verilmiştir.

5 Ekim Dunya Ogretmenler Gunu Ortak Basın Bildiris

151005-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ-ΔΙΑΣΚΕΨΗ-τελικο

joint press release 5th of October World Teachers Day

 

 

5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününde Ortak Resepsiyon ve Barış Temalı Sergi

ETUCE üyesi 5 Kıbrıslı Öğretmen Sendikası, KTOEÖS, KTÖS, DAÜSEN, OLTEK ve POED olarak Şubat 2015 tarihinde imzalanan ortak işbirliği anlaşması temelinde  BM Ara Bölgede Chateau Status’ta Yönetim Kurulları çerçevesinde bu yıl ilk kez ortak resepsiyon gerçekleştirdik. Resepsiyonda 5 sendika başkanı Türkçe ve Rumca konuşmalar yaparak atılan bu ilk adımın ileriki yıllarda daha geniş çapta tüm öğretmenlere yaygınlaştırılması ve işbirliğin pekiştirilerek ortak  çalışmaların devamının getirilmesi temennilerinde bulunuldu.

037040043

047050057

Resepsiyon programı çerçevesinde ayrıca ortak Kıbrıs Şarkıları Androulla Shati, Selçuk Garanti ve Metin Kavaz tarafından yorumlandı.

127075045

Barış temalı öğretmenlerin eserlerinin de sergilendiği resepsiyonda ayrıca sergide yer alan öğretmen ve eserlerinin yer aldığı ortak bir katalog yayınlandı.

Catalogue Art For Peace_001010

Catalogue Art For Peace

 

 

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günümüz KUTLU OLSUN

world-teachers-day-2013-greeting-card

Sendikamızdan öğretmenine kutlama mesajı:

ÖĞRETMENLER DEĞERLİDİR

Eğitim üzerinde en çok konuşulan, en çok tartışılan, toplumları bulundukları düzeyden daha ileriye götüren bir süreçtir. Her ülkede eğitim gündemin birinci maddesini oluşturmakla beraber, siyasetçilerin en çok istismar ettiği konudur.

Eğitimin ruhu öğretmendir. Öğretmensiz eğitimin olamayacağı gerçeğinin yanında, öğretmen tüm meslekleri yetiştirendir. Öğretmenliği diğer mesleklerden ayıran en önemli unsur evrenselliğidir.

Dünyamızda yaklaşık 80 milyon eğitimci ve öğretmen vardır. 36 milyon öğretmen, kurucu üyesi olduğumuz,  Eğitim Enternasyoneli adı altında örgütlenmiş durumdadır. Birleşmiş Milletler ve UNESCO 5 Ekim 1966 yılında öğretmenliğin statüsü belgesini kabul ettiğinden dolayı 1992 yılından beri tüm dünyada 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü olarak eğitimin ve öğretmenlerin önemini vurgulamak için etkinlikler düzenlemektedir, mücadeleler öne çıkarılmaktadır.

“ Dünya Öğretmenler Gününde bu yıl, Eğitim Enternasyonali üyeleri dünya çapında herkese nitelikli eğitim ve sürdürülebilir toplumların yaratılmasında öğretmenlerin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapmak için harekete geçmiştir.

Eylül 2015’te, BM üye Devletleri 2015 sonrası için yeni sürdürülebilir gelişim ajandasını kabul edecektir. Eğitim Enternasyonali ve üye örgütler 2 buçuk yıldan fazladır mücadeleleri neticesinde kapsamlı ve eşitlikçi nitelikli eğitim ve hayat boyu öğrenmenin sağlanması koşulu, önümüzdeki 15 yıl için küresel gelişmeyi zorlayacak, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden biri olarak kabul edilmiştir.

Bu yılki Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle dünya çapında öğretmenleri kutlamak ve kaliteli eğitim sağlamalarını mümkün kılmak ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaları için öğretmenlerin güçlendirilmesinin önemini vurgulamak isteriz.

Öğretmenlerin güçlendirilmesi için gerekli koşullar kaynakları iyi, güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları, iyi çalışma koşulları, güven, mesleki özerklik, akademik özgürlük, kaliteli başlangıç eğitimi ve sürekli mesleki gelişimin sağlanmasıdır.

Eğitim çalışanlarının güvencesiz çalışma koşulları altında çalıştırılmaları, sıkı standardizasyon rejimler tarafından baskı altında olmaları, mesleklerini icra etmede özgürlüğe sahip olmamaları ve toplumda düşük bir statü ile karşı karşıya kaldıkları durumlarda, yüksek kalitede eğitim ve sürdürülebilir kalkınmaya olan katkısı önemli bir sorun olmaya devam edecektir.

Dünya çapında eğitimcilerin öğretmenlik mesleği için bir araya gelmeleri ve hükümetlere sürdürülebilir toplumların yapılandırılması için öğretmenleri güçlendirmede somut önlemler almaları çağrısında bulunmaları zamanıdır. Yeni sürdürülebilir kalkınma çerçevesinin kabul edilmesinin ardından, bu yıl Dünya Öğretmenler Günü fırsat bilinerek, hükümetlere öğretmenlere yatırım yapılarak yeni eğitim hedeflerine ulaşma çağrısında bulunulmalıdır.”

5 Ekim günü yayınlanan kutlama mesajımızın tam metni web sitemizde

SADAKA İSTEMİYORUZ!

Sadaka-Tasları

Çalışma koşulları günden güne kötüleştirilen, öğrencileri değerlendirme hakkı bile elinden alınan, çalışma hayatı boyunca gerçek anlamda hiç desteklenmeyen, siyasilerin eğitimde yarattığı KAOSUN sorumluluğunu omuzlarına yüklenen öğretmen, sınıfa hapsedilerek, silikleştirilerek, prangalanmak istenmektedir.

Bugün öğretmenin aydın duruşu, örgütlü mücadelesi, barıştan, sevgiden, kardeşlikten yana tavrı, muhalif, onurlu, dik duruşu, egemenleri, sermayeyi ve onun kukla hükümetlerini oldukça rahatsız etmiştir. Yeni politikalar gereği, yok edilmek istenen öğretmenin bu dik duruşudur. Bunun için sermaye, onun hükümetleri ve yanlı medyası, büyük bir kampanya ve itibarsızlaştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.

Öğretmenin tüm dünyada var olan, Türkiye’de yılda iki kez ödenen ve öğretmenler yasasında tüm öğretmenlere ders yılı başında tümünün ödeneceği, yasa tarafından emredilen ders yılı hazırlık ödeneği, günlerce tartışılarak ve yasaya uymayacak şekilde ¼ oranında ödeneceği söylenmektedir. 2011 sonrası öğretmenlerine ahlaka, adalete, yasaya uymayan şekilde ve savcılık görüşü olumlu olmasına rağmen ödeme yapılmayacağı belirtilmektedir. Öğretmenlerle dalga geçmek anlamına gelen bu anlayış yasal değildir ve kabul edilemezdir.

Hükümete Çağrımız;

Biz öğretmenler sabırlıyız, ancak sabrın da bir sınırı vardır. Yasal hakkımızın gasp edilmesine seyirci kalmayacağız. Bu sorunun bir an önce çözülmesinin elzem olduğunu ve hızlı bir şekilde mazeret üretilmeden kaosa oynanmadan sorunu çözmenizi beklemekteyiz. HP dondurulmuş, döviz şahlanmış, tüm çalışanlar ½ oranında fakirleşmiştir.

Mazeretiniz ne olursa olsun, yaratacağı kaosu örtmeyecektir. 

Hükümet etmek sorumlu olmaktır. Yasaları uygulamaktır. Sözünün eri olmaktır. 

CTP-UBP Hükümetine hatırlatırız.

 

6 Ekim 2015 tarihinde hükümete çağrı olarak yayınlanan bildirimizin tam metni web sitemizde

MALİYE BAKANINA BAĞIŞ!

IMG_5466afe0a404968e6dce1edbf6d5075270a741128f3ba442cf7e432e6d037ab71a1e

Sendikamız Yönetim, Disiplin ve Denetleme Kurul Üyeleri olarak öğretmenlere yasa gereği eğitim yılı başında tümü ödenmesi gereken hazırlık ödeneğinin dörtte bir oranında Sadaka öder gibi ödenecek olmasının; ayrıca 2011 sonrası kamuda işe giren öğretmenlere ödeme yapılmayacak olmasının yasal olmadığını ve kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurgulamak ve Maliye Bakanının bir an önce bu konuda gereğini yapması için 9 Ekim Cuma 09:30’da Maliye Bakanlığı içerisinde girerek şok eylem gerçekleştirildi.

12119071_10207759707649508_6731324956759787180_na5d575652427c64ce85910141e7272699f291df2eb9a87a75286e3064daf9b54

Sendikamız Başkanı Tahir Gökçebel yaptığı açıklamada, savcılık görüşü olumlu olmasına karşın 2011 yılı ve sonrasında işe başlayan öğretmenlere ödeme yapılmayacağının belirtildiğine işaret ederek, bunun ahlaka, adalete ve yasaya uymadığını vurguladı.

Gökçebel, öğretmenlerin yıllarca eğitimden geçerek, milyonlarca lira harcayarak eğitimini tamamladıklarını, bir çoğunun işsiz olduğunu, mesleğe başlayan  öğretmenlerin ise kölelik koşullarıyla karşı karşıya olduklarını, açlık sınırının altına itildiklerini dile getirdi.

Gökçebel, çalışma koşulları günden güne kötüleştirilen, öğrencileri değerlendirme hakkı bile elinden alınan, çalışma hayatı boyunca gerçek anlamda hiç desteklenmeyen, siyasilerin eğitimde yarattığı kaosun sorumluluğunu omuzlarına yüklenen öğretmenlerimizin, sınıfa hapsedilerek, silikleştirilerek, prangalanmak istenmekte olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı ile görüşülerek ayrıca Kaynak Yok bahanesi ile bu yasal hakkın gasp edilemeyeceği vurgulanmış ve toplanan sembolik bağışlar Bakana teslim edilmiştir.

 

 

SU YÖNETİMİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ!

 

baraj-640x320

Dayatmalara bugüne kadar direndik, şimdi de boyun eğmeyeceğiz!

Gelecek olan suyu satın alıp almama tercihine bile sahip olmayan bir toplum var olabilir mi? Böylesi bir dayatmaya karşı onurlu duruş sergileyerek “biz suyu nereden almak istersek alma hakkına sahip olmalıyız ve kendi su kaynaklarımızın mülkiyetini özel sektöre devretmek istemiyoruz” diyen bir halka “nankör” denebilir mi? Kıbrıs Türkü artık varlığına ve iradesine saygı gösterilmesini yüksek sesle talep etmektedir. Buna da herkesin artık kulak vermesinin zamanı gelmiştir.

Tüm bunlara ek olarak, dayatılan bu yöntemle belediyelerimizin önemli gelir kaynaklarından biri olan su gelirleri de ellerinden alınmış olacak ve yerel yönetimlerimiz de tamamen bağımlı hale getirilip vasinin onayı olmadan hizmet veremez bir duruma itileceklerdir.

Çeşitli çevreler bu dayatmanın kabul edilmemesi durumunda Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı mali katkıları durduracağını, hükümetin maaş ödeyemeyecek duruma geleceğini belirterek bizleri ‘parayla’ terbiye edeceklerini vurgulamaktadırlar. Bu açıkça bir şantajdır. Bir yandan hükümete sopa göstererek diğer yandan da halkı hükümete karşı kışkırtmak isteyen söz konusu çevreler, Kıbrıs Türk halkının mücadeleci kimliğini unutuyorlar.

Toplumsal Varoluş mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkının örgütlü bulunduğu sivil toplum örgütleri olarak bizler hükümet programında da belirtilen kurumlarımızın özerkleştirilmesi girişimlerine tam destek vereceğimizi, her türlü özelleştirmeye ve dayatmaya karşı tüm gücümüzle ne pahasına olursa olsun mücadele edeceğimizi kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunar, halkımızın iradesini temsil ettiğini iddia eden makam sahiplerini de hem kendi hazırladıkları hükümet programına, hem de toplumumuzun hak ve çıkarlarına sahip çıkmaya çağırırız.

BU MEMLEKET BİZİM BİZ YÖNETECEĞİZ!

BASIN-SEN, BES, ÇAĞ-SEN, DAÜ BİR-SEN, DAÜ-SEN, DEV-İŞ FEDERASYONU, GÜÇ-SEN, KOOP-SEN, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, TIP-İŞ, TÜRK-SEN FEDERASYONU, VERGİ-SEN

7 Ekim 2015 tarihinde ortak yayınlanan basın bildirisi metni web sitemizde

Çalışmalarımız / Toplantılarımız

5 Ekim Pazartesi saat 16:00’da KTÖS’te sendikaların, Türkiye’den gelecek su ile ilgili tavır belirleme toplantısı gerçekleşti.

6 Ekim Salı saat 09:30’da Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu “Yurtdışında Yaşayan KKTC Vatandaşlarının, Cumhuriyet Meclisinde Temsiliyetleri Hakkında Çözüm Önerisi” Çalıştayı AKM’de gerçekleşti.

6 Ekim Salı saat 12:00’de Eğitim Bakanlığında Tüzüklerle ilgili toplantı gerçekleştirildi.

6 Ekim Salı saat 15:00’de KTOEÖS Göç Yasası Komite toplantısı gerçekleştirildi.

7 Ekim Çarşamba saat 10:00’da KTAMS’ta su ile ilgili Türkiye’den gelecek su ile ilgili tavır belirleme toplantısı gerçekleşti.

7 Ekim Çarşamba saat 14:00’de Sosyal Tesisleşme Komite toplantımız gerçekleşti.

7 Ekim Çarşamba saat 14:30’da Yönetim Kurulu toplantımız gerçekleştirildi. Gündem:1-Hazırlık ödeneği ve kayıplar, 2-Bölge etkinlikleri, 3- Bilgilendirme

8 Ekim Perşembe saat 15:00’de DAÜ Kadın Araştırmaları Eğitimi Merkezi Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen’den sendikamızın Fırsat Eşitliği Komitesine Sunumu DAÜ’de yer aldı.

8 – 9 Ekim Perşembe ve Cuma günleri Karpaz ve İskele bölgesi okullarımız ziyaret edildi.

12 Ekim Pazartesi 17:00-18:00 arasında Genel Sekreterimiz Vedat Tek CCMC Radyo Programında konuk olacak.

13 Ekim Salı 14:00’de sendikamız ev sahipliğinde Dayanışma Evinde ETUCE üyesi Kıbrıslı Öğretmen Sendikalarının toplantısı gerçekleştirilecek. Ortak Konferans için sendikalar planlama ve programlama yapacak.

 

Duyurularımız

İlk Bölgesel Yemeğimiz 9 Ekim 2015 Cuma Günü İskele – Karpaz Bölgesi Okullarımız için Kıyı Resturant’ta saat 13:30’da gerçekleşecektir.

Öğretmenler Günü Poster ve Programı KTOEÖS 2015