Tam Bir Fiyasko

0
564

Eğitim Bakanlığının yasa tüzük tanımaz kararları, ben yaparım olur tavrı, iş bilmez, şeffaf ve anlaşılır olmayan uygulamaları her geçen gün artarak devam ediyor.

Yapılan yönlendirme sınavı ve sonuçları ise tam bir fiyasko olarak önümüzde duruyor. Sınav sonuçları açıklanırken bir saat arayla farklı iki liste yayınlanıyor.  İlk listede kazanan bazı öğrenciler ikinci listede kazanmıyor veya bazı kazanmayanlar kazanıyor. Bu, sonuçların şaibeli olduğu izlenimini uyandırıyor. Öğrencilerde ise hayal kırıklığı yaratıyor, üstelik tam da bayram öncesi. Puan hesaplamaları ise anlaşılır olmayan bir şekilde karmakarışık, şeffaf ve adil değil! Avrupa’dan! Örnek alınarak uygulandığı iddia edilen ‘t puanı’ hesaplaması formülü başarılı bir öğrencinin okulundaki diğer mezunlar daha az başarılısıyla ortalamasını ve sınavda çok iyi yapsa dahi sonuçtaki başarısını aşağıya çekiyor. Bu mu sizin adaletiniz? Bu uygulamayı hangi amaçla yapıyorsunuz? Neden bu kadar karmaşık hale getirip sizin dışınızda hiç kimsenin formülü uygulayıp hesaplayamayacağı bir uygulama yapmaktasınız ve bunun için kullandığınız verileri sizin dışınızda kimse bilmiyor? Bu mu şeffaf, adil, eşit uygulama? Bu ne ciddiyetsizlik! Ne hakkınız var sizin öğrencilerde hayal kırıklığı yaratmaya, gelecekleriyle oynamaya?

Bir başka fiyasko ise bir gecede bir meslek lisesine yeni bir bölüm açılması!. Tercihler tamamlanıp yerleştirmeler bittikten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilecek sayı listesi yayınlanırken Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesine Harita Tapu Kadastro Bölümü de eklenerek okullara duyuruldu. Seçenek olarak öncesinde görünmeyen ve öğrencilere seçme şansı tanınmayan bu bölümü sonradan açmanızın amacı nedir? Böyle yanlı taraflı partizanca eşitlik ilkesine aykırı etik olmayan bir şekilde yaptığınız bu hareketle kime kimlere yarar sağlamayı hedefliyorsunuz?

Bakanlığın ben yaparım olur mantığıyla harekât ederek tüzükleri çiğnemesi okullarda kayıtların yapıldığı bu günlerde yine kendini gösteriyor. Mağusa bölgesinde bir okulumuza, kayıt kabul tüzüğüne aykırı davranılarak özel bir okuldan öğrencilerin kayıtlarının yapılması için daire müdürü yazı yazıyor. Söz konusu okulda yığılma olduğu bakanlık tarafından bilinmiyor mu? Kalabalık sınıflarda eğitimin ne kadar verimli olacağını bilmiyor mu? Yoksa tüm bunlar bakanlığın umurunda bile değil mi?

Ağustos ayından beri münhal ilan edilmiş ancak sınavları yapılıp atanmayarak okullar müdürsüz muavinsiz bırakılmıştır. Sınava girecek adayların kriter puan hesaplamaları yine ayni tüzük tanımaz bir anlayışla  aylardır tamamlanmamıştır. Torpil, adam kayırma, kişiye göre yasaların, sıralamanın, kriter puanlarının ayarlanması algısı yaratan bu durum, bilmeden hata olsa bile bu kadarı da olmaz dedirtecek hale gelmiştir. Okulların yeni öğretim yılına eksik kadrolarla başlamasının yaratacağı sıkıntılar, sorunlar eğitimde yaşanacak aksaklıklar bakanlığın sorumluluğunda değil midir? Yoksa sorumluluklarını bilmiyor mu?

Sayın bakanlık yetkilileri, yasa tanımaz, tüzük tanımaz, keyfi, partizan, iş bilmez ciddiyetsiz karar ve uygulamalarınıza artık son veriniz! Eğitim toplumun geleceğinin şekillenmesindeki en önemli araçtır. Eğitimin niteliğini sorgulanır  hale getirmektesiniz, bu nedenle tarih sizi affetmeyecek!

Halkımıza, öğrencilerimize çağrı yapıyorum; sendikamızla, bizimle irtibata geçin, ŞAİBELERLE, torpillerle yönetilmeye son vermek, adaleti sağlamak için birlikte mücadele edelim!

 

 

Selma EYLEM

Başkan

Yönetim Kurulu a.