Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla 25 Kasım Organizasyon Komitesi organizesine sendikamızın da desteğiyle 25 Kasım 2020 Çarşamba günü 18:00’de Kumsal Parkı’nda toplanılarak Meclise kadar yürüyüş ve eylem gerçekleştirildi.
Eylemde ortak açıklama okundu.
Açıklamada, salgın döneminin mağduriyetini kadınların iki kat daha fazla yaşadığı, işten durdurmalarda ilk olarak kadın çalışanların gözden çıkarıldığı, geçim sıkıntılarının ev içi gerilimlerin ve ev içi şiddetin armasına neden olduğu belirtildi.
Açıklamanın tam metni:
“Koronavirüs önlemleri kapsamında evlere kapandığımız dönemlerde kadına yönelik şiddetin yüzde 40 arttığını basından da görebiliyoruz. Polisten alınan darp raporu istatistikleri durumun pek farklı olmadığını gösteriyor.
Kadına yönelik şiddet artık görmezden gelinemeyecek kadar ciddi boyutlara ulaşmış olmasına rağmen hükümet halen kadın sığınma evi, kadına yönelik şiddeti önleme merkezleri kurulması, 183 ihbar hattına alt yapı kazandırılması için herhangi bir bütçe ayırmamakta ısrar ediyor; kadına yönelik şiddeti ayrı bir suç olarak düzenlemeyip, kadına yönelik şiddet suçlarına ağır teminat koşulları getirmiyor.”
Kamusal sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler vasatın altında
“Ne yazık ki bunun mağduriyetini kadınlar daha fazla yaşamaktadır. Örneğin yaşlı, çocuk ve hasta bakımı gibi yüklerin kadının omuzlarında olması bizi sosyal hayattan koparıp evlere hapsediyor. Ücretsiz yaşlı bakım evlerinin, kamusal kreşlerin olmayışı, sağlık sisteminin noksanlıkları kadınlara atfedilen bakım yükünü kaldıramayacak denli ağırlaştırıyor” denildi.
Ortak mücadele çağrısı yapıldı
“Bu yüzden biz kadınlar artık bu düzene bir son demek için yeniden sokaklara çıkıyoruz. Artık bir kız kardeşimizin daha şiddet mağduru olmasına, tecavüz/tacize uğramasına ve katledilmesine tahammülümüz yok. Muhafazakarlaştırma politikalarınıza, yoksullaştırma çabalarınıza, bütçe ayırmayarak açmadığınız şiddet önleme merkezlerinize ve her ilçeye bir kadın sığınma evi talebimizi yok saymanıza, dayatmalarınıza ve müdahalelerinize artık yeter diyoruz” ifadeleri yer aldı.
KTOEÖS Örgütlenme Sekreterimiz Duygu Geylan, şiddetin sadece caydırıcı cezalarla ve yasalarla önlenemeyeceğinin farkına varılması gerektiğine işaret ederek, şiddetin önlenmesinin, güçlü toplumsal bilinç inşa edilmesiyle mümkün olduğunu belirtti.