16-23 Ocak 2015 – Sayı 31

0
156

kAPAK 31

 

 

CTP, DP ve UBP’ye Göç Yasası ziyareti

27629_headline

 

 

 

20150116_141119

 

OZGURGUN-930x410

Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi olarak CTP-BG, DP-UG ve UBP’ye ziyaret düzenlenerek Göç Yasasi’nin kaldırılması ile ilgili taleplerimizi yineledik. Mecliste ivediliği alınan yasa tasarısının komitede görüşülmesi talep edildi.  CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk,  DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile gerçeklesen görüşmelerde yasanın bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini nedenleriyle söylenerek, yapılan ziyaretlerin son olduğunu bundan sonraki adımların daha farklı olacağı belirtildi.

TAŞKER, “GÖÇ YASASI ÇALIŞMA BARIŞINI BOZUYOR”

16 Ocak Cuma günü CTP-BG Genel Merkezinde gerçeklesen görüşmede Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi adına Genel Sekreterimiz Mehmet Taşker İnisiyatifin taleplerini anlattı. Göç Yasası’nın topluma verdiği zararlardan bahseden Taşker,  yasanın çalışanlar arasında yarattığı eşitsizliğe dikkat çekerek çalışma barışını bozduğunu söyledi. Taşker gerçeklesen ziyaretlerin son olduğunu söyleyerek inisiyatifin gerekli adımların atılmaması durumunda demokratik haklarını kullanarak kitlesel eylemlere gidileceğini söyledi.

ERK, “AMAÇ OLARAK AYNIYIZ”

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, sendikaların göç yasası olarak nitelendirdiği yasayı kendisinin de fakirleştirme yasası olarak adlandırdığını belirterek, hükümetin 2011 sonrası ise girenlerin maaşlarıyla ilgili iyileştirme çalışmaları yaptığını belirtti. Erk, “amaçta farklı değiliz ama ekonominin gerekli yere ulaşıp çalışanlarımızın haklarını vermeyi arzuluyoruz” dedi. Ekonomik tedbirlerin alındığını ancak 1 günde geri dönüş olamaz diyen Erk, bir yerlerden alıp paylaşmanın sürdürülebilir olmadığını söyledi. Erk, “kendi kaynaklarımızı yaratıp uzlaşmadan yanayız. Maruz kaldığımız muamele ve söylenen sözler ortadadır” diyerek 3 aydır hükümetin maaşları ve 13. maaşı kendi kaynaklarıyla ödediğini ve amaçlarının bunu sürdürebilmek olduğunu belirtti.  Erk ayrıca katılımcılığın önemine dikkat çekerek sendikalardan öğrenecekleri çok şey olduğunu ve adım atılırken sendikalara ve sivil toplum örgütleriyle görüş alışverişinde bulunulması gerektiğini söyledi.

16 Ocak Cuma günü DP-UG genel merkezine yapılan ziyarette DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy’la görüştü.

LATIFOGLU, “MEYDANLARDA VERDIGINIZ DESTEGI SIMDI DE MECLISTE VERMENIZI ISTIYORUZ”

Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi adına konuşan Hür İsçi Sendikaları Federasyonu (Hür-Is) Başkanı Yakup Latifoglu DP-UG’nin yasa geçmeden önce sendikalarla birlikte meydanlarda yasaya karşı mücadele ettiğini söyledi. Latifoglu, su anda DP-UG’nin ivedilik kararına ret oyu vermesine rağmen ivediliği alınan sendikalar tarafından sunulmuş yasanın komitelerde görüşülmesi için destek istediklerin söyledi. Latifoglu, göç yasasının toplumu her açıdan olumsuz yönde etkilediğini ve büyük bir adaletsizlik oluşturduğunu belirterek yasanın çalışma barışını da bozduğunu söyledi. Latifoglu seçim yasakları girmeden önce yasanın komitede görüşülmesini istediklerini belirterek kaynak yoktur cevabinin kabul edilebilir olmadığını söyleyerek vergi aflarının, stok aflarının devletin kaynaklarını heba etmek olduğunu söyledi.

TAÇOY,  “AMACIMIZ SORUNU KÖKTEN ÇÖZMEKTİR”

DP-UG olarak kendilerinin duruşlarının net olduğunu söyleyerek parti olarak kamu reformu yapmayı hedeflediklerini söyledi. Kamu Personeli yasasıyla birlikte maaşlar arasındaki adaletsizliğin de kalkacağını söyleyen Taçoy, amaçlarının sorunu kökten çözmek olduğunu belirtti. Parti olarak popülizm yapmayacaklarını da dile getiren Taçoy, sendikaların birçok beklentisinin yapılacak olan kamu reformuyla giderileceğini söyledi.

20 Ocak Salı günü ise Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü ziyaret etti.

GÖKÇEBEL, “BU YASA BİR AN ÖNCE KALDIRILMALIDIR ” 

Görüşmede İnisiyatif  adına bir konuşma yapan Başkanımız Tahir Gökçebel, GÖÇ YASASININ görüşülmesi için Mecliste UBP’nin de desteğiyle ivedilik kararının alındığını fakat bugüne kadar yasanın Meclis Alt Komitesinde görüşülmediğini ifade ederek; “Bu konuda Ana Muhalefet Partisi olarak görevinizi yapmanızı bekliyoruz.” dedi. “Dayatma olan bu yasayı zorla geçirdiniz, bu yanlıştan bir an önce dönmelisiniz” diyen Gökçebel, şu andaki iktidar partilerin, Göç Yasasını UBP Hükümeti geçireceği zaman sendikalarla birlikte bu yasaya karşı çıktıklarını hatırlattı.  “Ama bugün o günün muhalefet partileri iktidarda olmalarına rağmen bu yasanın bir an önce değiştirilmesi için adım atmakta gecikiyorlar. Bu da ülkemizdeki gençliğin ülkemizden göç etmesine neden oluyor. Bu göçler bu yasa değişmedikçe gün geçtikçe artacaktır. Bunun için sizin Ana Muhalefet Partisi olarak acilen desteğinizi istiyoruz.” dedi.

ÖZGÜRGÜN, BU YASA DEĞİŞMELİDİR

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de kabulde yaptığı konuşmada, bu yasanın o günün koşullarına göre hazırlandığını ifade ederek; “Ama bugün görmekteyiz ki bu yasada değişmesi gereken maddeler vardır. Bu yasa hazırlanırken, o gün düşünüldüğü gibi amacına ulaşmamıştır. Onun için mutlaka değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de Mecliste bu yasa için ivedilik kararına onay verdik. Şimdi, o günün muhalefet partileri, bugün iktidarda olmasına rağmen bu konuda ses çıkarmıyorlar. Biz yine söylüyoruz, bugünün hükümeti bu yasayı değiştirme cesareti göstersin, biz hemen oybirliğiyle geçmesi için onay vereceğiz.” dedi.

 

“2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri” Devam Ediyor

1421941131
22 Ocak perşembe günü gerçekleştirilen Mali Protokol toplantısında  Maliye Bakanı Zeren Mungan yaptığı konuşmada, daha önce yapılan görüşmede kendisine iletilen konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Maaşlarda yapılan düzenlemeler konusunda bilgi veren Mungan, Bakanlar Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle 19 Şubat’tan sonra her hangi bir mali düzenleme yapılamayacağı için bu düzenlemeler için yasa gücünde kararname çıkardığını belirtti. Bu kararname ile getirilen artışın detaylarını anlatan Mungan, 2 bin 110 TL’ye kadar maaş alan çalışanlardan hiç vergi kesilmeyeceği bir vergilendirme düzeni getirildiğini belirtti. Konuşmasında TÜFE endeksinin doğruluğuyla ilgili şüpheler konusunda yapılan çalışmalara da değinen Mungan, Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) tüketici tercihlerinin değişimiyle ilgili araştırmasından bahsetti ve bu çalışmayla daha gerçekçi sonuçlara ulaşılabileceğini ifade etti.
Sendikalarımızın  milletvekili sayısının düşürülmesi yönündeki talebinin Maliye Bakanlığı ile ilgili olmadığını kaydeden Mungan, belediye sayısının azaltılmasıyla ilgili taleple ilgili olarak ise İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışmaları olduğunu belirtti.
Mungan, işe gitmeyen çalışanların görevine son verilmesi talebiyle ilgili olarak, Maliye Bakanlığı’nın ödemeleri ita amirlerinin verdiği listelere göre yerine getirdiğini hatırlatarak bu noktada ita amirlerinin gereğini yapması gerektiğini anlattı.
“Örtülü ödenekler kaldırılmalı” talebiyle ilgili olarak, KKTC’de sadece cumhurbaşkanlığı tarafından örtülü ödenek kullanıldığını ve bu harcamaların hepsinin hem Hazine’de hem de Sayıştay’da denetlenmeye açık olduğunu dile getiren Mungan, yükselme yeri kadrolarının münhali ve hekim istihdamı konusundaki talepler konusunda ise, münhal açılması konusunda gereğinin yapıldığını, hekim ve öğretmen istihdamlarının da öncelikli olduğunu ifade etti.
Mungan, temsil ve tanıtma giderlerinin etkin yapılması konusunda da titiz bir çalışma yürüttüklerini ve bu kalemlerde önceki yıllara göre önemli tasarruflar sağlandığını anlattı.

 

Başkanımız Tahir Gökçebel  hükümetin Göç Yasası diye bilinen yasayı ortadan kaldırmak yerine tüm çalışanları bu yasaya dahil etmeye ve protokol masasını kapatmaya çalıştığını söyledi. “Göç Yasası üzerinde bu kadar ısrar edilmesinin mevcut hükümetin geçmiş hükümetlerden farkı olmadığını gösterdiğini” söyleyerek, bazı büyük otellere ve üniversitelere sağlanan mali imkanların, öğretmen ve doktor eksikliklerinin giderilmesinde kullanılmadığını, bu tip uygulamalar yapan eski hükümetlerin ise halk tarafından en ağır şekilde cezalandırıldıklarını kaydetti.

 

 

Çalışmalarımız / Toplantılarımız

16 Ocak Cuma günü 14:00’de Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi CTP-BG’yi ziyaret etti.

16 Ocak Cuma günü 15:00’de Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi DP-UG’yi ziyaret etti.

19 Ocak Pazartesi günü 21:00’de başkanımız Tahir Gökçebel Genç TV’de konuşma programına katıldı.

19 Ocak Pazartesi günü Oğuz Veli Ortaokulu, Lapta Yavuzlar Lisesi, Anafartalar Lisesi, 19 Mayıs TMK, Girne Pratik Sanat Okulu ziyaret edilerek üye öğretmenlerimize KTOEÖS – ÖYAK ortak ajandamız dağıtıldı.

20 Ocak Salı günü 13:30’da Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi UBP’yi ziyaret etti.

20 Ocak Salı günü 14:30’da KTOEÖS –KTÖS Yürütme Kurulları toplantısı gerçekleştirildi.

20 Ocak  Salı günü Erenköy Lisesi, Karpaz Meslek Lisesi, Mehmetçik Ortaokulu, Bekirpaşa Lisesi, İskele Ticaret Lisesi ziyaret edilerek üye öğretmenlerimize  KTOEÖS – ÖYAK ortak ajandamız dağıtıldı.

21 Ocak Salı günü 14:00’de KAMU-İş’te Yetkili Sendikaların mali protokol ile ilgili toplantısı gerçekleşti.

21 Ocak Çarşamba günü Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi, Lefkoşa Türk Lisesi, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, 20 Temmuz Fen Lisesi, Demokrasi Ortaokulu ziyaret edilerek üye öğretmenlerimize  KTOEÖS – ÖYAK ortak ajandamız dağıtıldı.

22 Ocak Perşembe günü 08:30’da başkanımız Tahir Gökçebel Kıbrıs TV’de konuşma programına katıldı.

22 Ocak Perşembe günü 14:00’de Maliye Bakanlığında Yetkili sendikalarla Mali Protokol görüşmesi gerçekleştirildi.

22 Ocak Perşembe günü Türk Maarif Koleji, Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu, Atleks Sanverler Ortaokulu, Haydarpaşa Ticaret Lisesi, Atatürk Meslek Lisesi ziyaret edilerek üye öğretmenlerimize  KTOEÖS – ÖYAK ortak ajandamız dağıtıldı.

22 Ocak Perşembe günü 16:30’da Kıbrıs Türk toplumuna yönelik 2015-16 AB Burs Programı çağrısı etkinliği Merit Hotel’de gerçekleşti. Sendikamızdan başkanımız Tahir Gökçebel katıldı.

23 Ocak Cuma günü Bayraktar TMK, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Bayraktar Ortaokulu ziyaret edilerek üye öğretmenlerimize  KTOEÖS – ÖYAK ortak ajandamız dağıtıldı.

23 Ocak Cuma günü 12:00’de başkanımız Tahir Gökçebel BRT’de konuşma programına katıldı.

 

Haftalık Ajandamız

26-30 Ocak 2015 tarihlerinde sendikamızın uluslar arası alanda örgütlü olduğu Eğitim Enternasyonalinin Polonya-Krakow’da gerçekleştireceği “Soykırımın Anılması ve Soykırımın Öğretilmesi” konulu uluslar arası konferansa sendikamızı temsilen yönetim kurulu üyelerimiz Ahmet Billuroğlu ve Mehmet Şekerli katılacaktır.

26 Ocak Pazartesi günü 15:00’de Tesisleşme Komitemiz KTMMOB Başkanı ile görüşecek.

27 Ocak Salı günü 14:00’de KTOEÖS Göç Yasası Komitesi toplantısı gerçekleşecek. Güncel gelişmeler sonrası yol haritasının belirlenmesi.

29 Ocak Perşembe günü 15:00’de Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen Kıbrıs Türk Toplumu için AB Burs Programı hakkında sendikamız ve British Council ortak organizesiyle sendika binamızda öğretmenlerimize yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleşecektir.